СВЯЩЕННИЙ СИНОД ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ ДАВ ВИЧЕРПНУ ОЦІНКУ ДІЯМ ФІЛАРЕТА В АВСТРАЛІЇ

З весни 2019 р. колишній Київський митрополит Філарет веде деструктивну діяльність щодо Православної Церкви України та загалом Вселенського Православ’я, зокрема засновує розкольницькі структури на канонічної території інших Помісних Церков.

Так, 22 березня 2022 р., «до складу Української Православної Церкви Київського Патріархату прийнято архімандрита Нектарія (Александратоса), канцлера Архієпархії Австралії та Нової Зеландії разом з парафіями та священнослужителями». Практично відразу, 29 березня 2022 р., на «Єпископських Зборах Священної Архієпископії Австралії» було засуджено таки дії самопроголошеного «патріарха» та заявлено, що «для канонічної Православної Церкви немає «Київського Патріархату» і Філарета, оскільки самопроголошеного «Патріарха» не визнає жодна канонічна Православна Церква, ані, звісно, Вселенський Патріархат. … Те ж саме стосується Нектарія Александратоса, який зображує себе священнослужителем … Звертаємо увагу вірних Австралії, що ця людина не є справжнім священиком, тому «таїнства», які він «звершує», не визнаються жодною Православною Церквою. Ми закликаємо згаданого пана припинити носити святу рясу священика, обманювати народ Божий, і просити прощення у Церкви і милості Божої».

Однак, оскільки т.зв. «патріарх Філарет», разом з «архімандритом Нектарієм», продовжували наголошувати на наявності структури «Київського патріархату» в Австралії та вводити в оману православних вірних, а також давати неправдиві свідчення ЗМІ, питання було винесена на засідання Священного і Святого Синоду Вселенського патріархату, який відбувся 9 травня 2022 р.

Як повідомляє «Orthodox Times», на «засіданні Священного Синоду Вселенського Патріархату було прийнято рішення, що всі українські громади та парафії Архієпархії Австралії, які до сьогодні перебували під юрисдикцією митрополита Антонія Ієрапольського, відтепер перебуватимуть під юрисдикцією Архієпархії Австралії.

Тепер вони поминають за богослужінням архієпископа Австралійського Макарія як свого канонічного пастиря. У повідомленні Вселенського патріархату наголошується, що як патріарх Варфоломій, так і Священний Синод вітають його з «успішною душпастирською працею і служінням на п’ятому континенті».

Цим кроком Синод визнав адміністративну спроможність і любов Архієпископа Австралійського до українських парафій, щоб зміцнити їх і забезпечити їх прогрес.

Також юрисдикція Священної Архієпархії Австралії переходить до інших українських громад в Австралії, оскільки Автокефальна церква України не має канонічної юрисдикції в діаспорі.

Також Синод Вселенського Патріархату уточнює, що Велика Христова Церква ніколи не визнавала митрополита Філарета «Патріархом Київським» або загалом існування «Київського Патріархату».

З цієї причини створення вікаріату в Австралії під керівництвом самопроголошеного «Патріарха» «є неканонічним, неприйнятним і не визнаним Православною Церквою».

Також, Священний Синод Вселенського Патріархату повідомляє, що самопроголошений «архімандрит» Нектарій Александратос, нібито «голова» псевдовікаріату, не є канонічним священнослужителем. Тому всі його дії та заяви нічим не обґрунтовані.

Видані ним свідоцтва (здійснені Таїнства) не визнаються жодним канонічним православним патріархатом і жодною канонічної автокефальною церквою».

Згідно інсайдерської інформації, готується аналогічне рішення щодо структур та «духовенства» т.зв. «Київського Патріархату» у США, а також «на всіх територіях по-за Україною», зокрема в Молдові, Греції та Західної Європі.

підготував прот. Сергій Горбик

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерела:

1) Комюніке Єпископських Зборів Священної Архієпископії Австралії про вікаріат в Австралії при так званим «Київським Патріархаті»

2) Archbishop Makarios of Australia is the shepherd of all Ukrainian parishes in Australia