ВАЖЛИВІСТЬ ПОСТУ І ЙОГО ДОТРИМАННЯ СЬОГОДНІ

1. Пост – Божого заповідь (Бут. 2:16-17). Згідно свт. Василю Великому, пост – ровесник людства, бо він був встановлений в раю (Про піст 1, 3. PG 31, 168А). Це – великий духовний подвиг і найперше вираз православного аскетичного ідеалу. Православна Церква, неухильно дотримуючись приписами святих Апостолів, правилам Соборів і святоотцівським переказам в цілому, завжди вказувала на високе значення посту для духовного життя людини і її спасіння. У богослужінні всього річного кола в повній мірі відображено святоотцівський переказ про піст і вчення про невпинний і неослабному пильнуванні людини і поступ в духовних подвигах. Тому пост оспівується в Тріоді як благодать багатосвітла, як зброя непереможна, як духовних подвигів початок, як прекрасна стезя для чеснот, як їжа для душі, як джерело будь-якої доброї думки, як нетлінного буття і рівноангельського житія наслідування, як мати всіх благ і чеснот.

2. Як найдавніше встановлення, пост має місце вже в Старому Завіті (Втор. 9:18; Іс. 58:4-10; Йоіл 2:15; Іона 3:5-7) і отримує підтвердження в Новому. Сам Господь постив протягом сорока днів до початку Свого суспільного служіння (Лк. 4:1-2) і дав настанови про те, яким чином слід вправлятися в пості (Мт. 6: 16-18). В цілому в Новому Завіті пост постає як засіб утримання, покаяння і духовного зростання (Мк. 1:6; Дії. 13:2; 14:23; Рим. 14:21). З самої апостольської епохи Церква вказувала на високе значення посту і встановила середу і п’ятницю як пісні дні (Дідахі 8, 1), а також пост перед Великоднем (Свмч. Іриней Ліонський у Євсевія, Церковна історія 5, 24. PG 20, 497B-508AB ). У церковній практиці, засвідчуваної протягом століть, існувала різноманітність не тільки по відношенню до тривалості посту перед Великоднем (Свт. Діонісій Олександрійський. Послання до Василида, PG 10, 1278), але і по відношенню до кількості і змісту інших пісних періодів, які сформувалися під впливом різних факторів, перш за все, літургійної та чернечого традицій, з метою належної підготовки до великих свят. Таким чином, нерозривний зв’язок між постом і богослужінням вказує на міру і призначення постування і підкреслює духовний характер посту, до якого закликаються всі віруючі, кожен по своїх силах і можливості, не нехтуючи цим священним встановленням: «Пильнуй, щоб хтось не звів тебе з цього істинного шлях… Бо якщо можеш вповні нести іго Боже, досконалий будеш, якщо ж не можеш — роби, що можеш. Щодо їжі, задовольняйся, чим можеш» (Дідахі 6:1-3).

3. Як духовний подвиг справжній піст пов’язаний з безперервною молитвою і щирим покаянням. «Покаяння без поста бездіяльно» (Свт. Василій Великий. Про піст 1, 3. PG 31, 168A); також і пост без діл милосердя мертвий, особливо в сучасну епоху, коли нерівномірний і несправедливий розподіл благ позбавляє цілі народи навіть насущного хліба. «Постячи, братіє, тілесно, постимо і духовне: розірвемо всякий союз неправди, розірвемо спокусу непотрібних змін, всяке писання неправедне роздери, дамо голодним хліб, і нужденних безхатченков введемо в доми …» (самогланий середи першої седмиці Великого посту, на вечірньої; див. Іс. 58:6-7). Пост не вичерпується простим, формальним утриманням тільки від певних видів їжі. Втім, для похвального посту недостатньо одного утримання від страв; але будемо постити постом приємним, благоугодним Богу (пор. Фил. 4:18). Справжній піст – віддалення від зла, утримання слів, придушення в собі гніву, відлучення похоті, лихослів’я, брехні, клятвопорушення. Утримання від цього є істинний піст. У цьому пост – прекрасна справа. (Свт. Василій Великий. Про піст 2, 7. PG 31, 196D). Утримання під час посту від певних видів їжі і помірність не тільки у виборі, але і в кількості їжі, що вживається, складають відчутну сторону духовного подвигу. Пост є утримання від їжі, згідно з сенсом слова; проте їжа не робить нас ні більш праведними, ні більш несправедливими. В таємничому ж сенсі слово «пост» означає, що як для всіх і кожного від їжі відбувається життя, а від голоду – смерть, так і нам слід утримуватися від усього мирського, щоб нам померти для світу, а потім, долучившись божественної їжі, почати жити для Бога (Климент Олександрійський. Еклоги. PG 9, 704D-705A). Таким чином, справжній піст співвідноситься з усім життям віруючих у Христі і увінчується їх участю в богослужінні і особливо в таїнстві Божественної Євхаристії.

4. Сорокаденний пост Господа є зразком для поста віруючих, що робить їх причетними слухняності Господню, щоб дотриманням повернути собі те, що втратили недотриманням (Свт. Григорій Богослов. Слово 45, на святу Пасху, 28. PG 36, 661C). Христоцентричність розуміння духовної складової поста, особливо Великої Чотиридесятинці, властиве всьому святоотцівському переказами, характерним чином узагальнено свт. Григорієм Паламою: Якщо ти будеш дотримуватися посту таким чином, то не тільки станеш учасником пристрастей і смерті Господньої, а й співвоскреснеш з Ним, і співвоцарішся з Христом в нескінченні віки, бо через пост такого роду, ставши спорідненою подобою смерті Його, ти будеш учасником і воскресіння і спадкоємцем життя в Ньому (Свт. Григорій Палама. Гомілія 13, в п’яту неділю Великого посту. PG 151, 161AB).

5. Згідно з православним Переданням, міра духовної досконалості – міра «зросту Христового» (Еф. 4:13), і кожен, хто хоче її досягти, повинен відповідно їй боротись і зростати. Саме тому аскеза і духовний подвиг в реальному житті не мають кінця, як і досконалість скоєних. Всі покликані по силі своєї намагатися відповідати вимогам високих православних критеріїв, щоб досягти обожнення за благодаттю. І досягають цього, хоча і виконують зробите все вам наказане, ніколи не звеличуються, але сповідують, що вони – слуги непотрібні, бо зробили, що повинні були зробити (Лк. 17:10). Всім, згідно з православним сприйняття духовного життя, необхідно не залишати доброго подвигу посту, але, і допускаючи послаблення, покладатися на милість Божу в самоосудженні і усвідомленні своєї негідності, бо православне духовне життя недосяжне без духовного подвигу посту.

6. Православна Церква, як любляча мати, визначила все корисне для спасіння і встановила священний час постів як богодарований захист нового життя віруючих у Христі від усякого наклепу ворожого. Переймаючи божественним отцям, вона зберігає, як і раніше, священні апостольські встановлення, соборні правила і священні перекази, завжди пропонує священні пости як найкращу аскетичну стезю духовного вдосконалення і спасіння віруючих і проголошує необхідність дотримання ними всіх встановлених постів року Господнього, тобто Великої Чотиридесятинці, середи і п’ятниці, які засвідчені в священних канонах, так само як і постів Різдвяного, святих Апостолів, Успенського і одноденних постів в Воздвиження Чесного Хреста, в переддень Богоявлення і на Усікновення чесної глави Іоана Предтечі, а також постів, встановлених з пастирських міркувань або що додержуються за бажанням віруючих.

7. Разом з тим Церква з пастирського міркування визначила і кордони людинолюбної ікономії в статуті посту. Тому для випадків тілесної немочі, крайньої необхідності або ж тяжких часів вона і передбачила відповідне застосування принципу церковної ікономії згідно відповідальної думці і пастирського піклування єпископату Помісних Церков.

8. Фактом є те, що сьогодні багато віруючих не дотримуються всіх установлений поста або через легкодухість, або через існуючі умов життя, що б під цим не малося на увазі. Однак всі випадки відходу від священних приписів про піст, чи мають вони більш загальний або приватний характер, повинні з пастирської відповідальністю сприйматися Церквою, тому що Бог «не хоче смерті грішника, але щоб грішник навернувся від путі свого і живий був» (Єз. 33:11). При цьому не повинно принижувати значення посту. Тому залишається на міркування Помісних Православних Церков визначати міру людинолюбної ікономії і поблажливості для тих, що зазнають труднощі в дотриманні діючих постанов про піст, чи з індивідуальними причин (хвороба, служба в армії, умови праці і т.п.), або більш загальних (кліматичні умови, а також соціально-економічні особливості деяких країн, як, наприклад відсутність пісних продуктів), пом’якшуючи в цих особливих випадках «тяготу» священних постів в рамках вищесказаного, ні в якій мірі не применшуючи священного встановлення посту.

Ця милосердна поблажливість має бути вживана Церквою з усякою обачністю і, безсумнівно, з більшою поблажливістю стосовно тих постів, по яких не завжди і не у всіх випадках в церковній традиції і практиці існує однаковість. «… Добре постити кожного дня, але той, хто постить, нехай не осудить того, хто не постить. У таких справах не потрібно ні встановлювати закони, ні чинити насильство, ні примусово поступати з ввіреній тобі паствою, але користуватися переконанням, м’якістю і словом, присмаченим сіллю »(Прп. Іоан Дамаскин, Про святих постах, 3. PG 95, 68B).

9. Дотримання посту перед Святим Причастям протягом трьох або більше днів залишається на благочестиве розсуд віруючих, згідно зі словами Cв. Никодима Святогорца: «При тому, що Божественні правила не наказують поста перед Божественним Причастям, що можуть же постити перед прийняттям таїнства навіть і цілий тиждень роблять добре» (Підаліон, Коментар на 13-е правило 6-го Вселенського Собору, c. 191). Проте всім вірним Церкви, щоб належним чином приступати до Божественного Причастя, яке є головним вираженням сутності Церкви, слід виконувати і святі пости, і утримання від куштування їжі з півночі. Належить також постити в знак покаяння, на виконання духовної обітниці, для досягнення тієї чи іншої священної мети, під час спокуси, в поєднанні з проханнями до Бога, перед Хрещенням (для тих, хто приступає до Хрещення в зрілому віці), перед хіротонією, при накладенні епітимії, під час паломництва і в інших подібних обставинах.

Вселенський Патріарх Кир Варфоломій, Голова

† Патріарх Олександрійський Кир Феодор

† Патріарх Єрусалимський Кир Феофіл

† Патріарх Сербський Кир Іриней

† Патріарх Румунський Кир Данило

† Архієпископ Кіпрський Кир Хризостом

† Архієпископ Афінський і всієї Еллади Кир Ієронім

† Митрополит Варшавський і всієї Польщі Кир Сава

† Архієпископ Тірани, Дуреській і всієї Албанії Кир Анастасій

† Архієпископ Пряшівський і всієї Чехії та Словаччини Кир Ростислав

Також документ підписані всіма членами делегацій Помісних Церков.

† Митрополит Швейцарський Єремія, Глава Всеправославного Секретаріату Святого і Великого Собору