ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХАТ КАНОНІЧНО ВИЗНАВ ОХРИДСЬКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦЕРКВУ В ПІВНІЧНІЙ МАКЕДОНІЇ

Священний Синод [Константинопольського Патріархату], зібравшись сьогодні, у понеділок, 9 травня 2022 року, під головуванням Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, детально обговорив церковне питання Скоп’є та, оцінивши на завершальному етапі подання Матері-Церкви від Охридської Православної Церкви, а також інші звернення Держави Північна Македонія вирішили наступне:

1) Приймає в Євхаристичне співпричастя Ієрархію, духовенство і народ при архієпископі Стефані цієї Церкви, зцілюючи рану розколу, поливаючи рану наших православних братів «олійним і віном». З цією метою публікується відповідний Патріарший і Синодальний акт.

2) Звернутися до Пресвятої Сербської Церкви, щоб врегулювати адміністративні питання між ними та Північно-Македонською Церквою, в рамках священного канонічного чину та церковної традиції.

3) Назвою цієї Церкви  визнається «Охридська» (розуміється, що знаходиться в зоні цієї юрисдикції лише в межах території держави Північна Македонія), як це було письмово обіцяно Вселенському Патріархату. та її Предстоятелю, виключаючи термін «Македонський» та інше похідне від слова «Македонія».

Вселенський Патріархат продовжує бути зацікавлений у збільшенні, прогресі та стабільності цієї церковної реальності Охриду, як це робив протягом століть через усі помісні православні церкви, як «корчму любові, джерело благочестя нації Православних християни» (Павлос Драми).

Від Патріархату, 9 травня 2022 р

Головним секретарем

Священного і Святого Синоду