КОМЮНІКЕ ЄПИСКОПСЬКИХ ЗБОРІВ СВЯЩЕННОЇ АРХІЄПИСКОПІЇ АВСТРАЛІЇ ПРО ВІКАРСТВО В АВСТРАЛІЇ ПРИ ТАК ЗВАНИМ «КИЇВСЬКИМ ПАТРІАРХАТІ»

Єпископські збори

Священної Архієпархії Австралії

КОМЮНІКЕ

28 та 29 березня 2022 року в Сіднеї під головуванням Високопреосвященного Архієпископа Австралійського Макарія відбулася 13-та Зустріч Єпископів Святої Архієпархії Австралії.

Під час зустрічі Високопреосвященний передав теплі побажання та благословення Святішого Вселенського Патріарха Варфоломія їх Милостям, боголюбивим єпископам, та поінформував їх про актуальні питання та ініціативи помісної Церкви. Згодом усі питання порядку денного були розглянуті і ми оголошуємо милостивому духовенству та христолюбному народу Австралії наступне:

1. 12-й з’їзд духовенства і мирян Священної Архієпархії Австралії відбудеться в січні 2023 року. Тим часом Архієпархіальна рада збереться для узгодження деталей, а національні Збори священиків відбудуться в жовтні цього року в Сіднеї.

2. Під керівництвом Високопреосвященного Архієпископа Макарія створюється Національна асоціація філоптохів Австралії та створюються відповідні центральні асоціації філоптохів у всіх архієпархіальних округах, які очолить місцевий боголюбивий єпископ відповідного округу.

3. У канонічних межах Священної Архієпархії Австралії є українські громади, які донедавна належали до так званого і ніколи не визнаного канонічно «Київського Патріархату». Після надання автокефалії в Україні Константинопольською Матір’ю-Церквою спеціальна комісія, призначена архієпископом Макаріусом, вивчила існуючу ситуацію та правові умови для включення цих Громад до юрисдикції Священної Архієпархії Австралії. Вже прийнято рішення, що українські парафіяльні громади Святого Сави в Сіднеї та Василія Великого в Ньюкаслі приєднаються до Святої Архієпархії Австралії. Ми з любов’ю нагадуємо іншим українським громадам, що Автокефальна церква України при Митрополиті Епіфанії не має канонічної юрисдикції в межах Священної Архієпархії Австралії, і що вшанування Єпископа не є вибором кожного священнослужителя, а канонічною справою. яка протягом століть регулювався Церквою через рішення Вселенських Соборів.

4. Самопроголошений «архімандрит» або «ігумен» або «генеральний вікарій» Нектарій Александратос нещодавно оголосив, що в Австралії було створено вікаріат під так званим «Київським патріархатом» і самопроголошеним «патріархом Філаретом». Для канонічної Православної Церкви немає «Київського Патріархату» і Філарета, оскільки самопроголошеного «Патріарха» не визнає жодна канонічна Православна Церква, ані, звісно, Вселенський Патріархат. Тому його адміністративні акти та таїнства, які він здійснює, є недійсними та неіснуючими для Православної Церкви всюди.

5. Те ж саме стосується Нектарія Александратоса, який зображує себе священнослужителем. Зазначений джентльмен деякий час тому пройшов кілька митрополій Елладської церкви, наполягаючи, що він є канонічним священиком Священної Архієпархії Австралії. Коли після спілкування Високих Митрополитів з нашим Архієпископом виявилася його брехня, і він повернувся до Австралії і приєднався до антиканонічної церковної формації під керівництвом «архієпископа» Луки. Згодом він приєднався до іншої антиканонічної церковної установи, що базується в Сполучених Штатах під керівництвом Мелхіседека, так званого «архієпископа Церкви Палестини в Америці», і нарешті приєднався до неіснуючого «Патріарха» Філарета, який оголосив про створення. псевдовікаріата. У якийсь момент він також прикинувся лікарем, не маючи медичної освіти чи ліцензії, за що його притягнули до відповідальності. Загалом пан Александратос, який час від часу виступає під такими іменами: Панайотіс Марлассі-Бурас, Панайотіс Маріассі-Бурас, Панайотіс Бурас, Панос Бурас, Панос Марлассі та Арана Хокіанга, був притягнутий до суду в Греції та Австралії через публікації в ЗМІ. Він навіть публікує в Інтернеті фотографії церков, до яких він не належить, у тому числі канонічного монастиря Архангела Михаїла Вселенського Патріархату, Святої Митрополії Нової Зеландії. Звертаємо увагу вірних Австралії, що ця людина не є справжнім священиком, тому «таїнства», які він «звершує», не визнаються жодною Православною Церквою. Ми закликаємо згаданого пана припинити носити святу рясу священика, обманювати народ Божий, і просити прощення у Церкви і милості Божої.

6. Нарешті, ми авторитетно заявляємо, що жодна парафія чи громада Святої Архієпархії Австралії не приєдналася і не має намір приєднатися до нового антиканонічного органу, відомого як «вікаріат Київського Патріархату в Австралії». Те, що говорять про приєднання парафій Архієпархії до псевдовікаріату – це журналістська неточність і спроба дезінформувати людей.

7. Його Високопреосвященство та члени місцевої Ієрархії бажають усій повноті Священної Архієпархії Австралійської доброго закінчення Великого і Великого посту. Вони також від усієї душі бажають, щоб усі зустріли велике свято Пасхи в єдності та любові, маючи благодать і радість Воскресіння нашого Господа.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»