ЗАЯВА ЙОГО ВСЕСВЯТОСТІ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ НА ПОЧАТКУ ЗУСТРІЧІ З ПРЕЗИДЕНТОМ ТА ПЕРШОЮ ЛЕДІ ПОЛЬЩІ

Ваша Високоповажність,

Я щиро радий, що маю можливість особисто зустрітися з Вами та Першою Леді Польщі майже через рік після Вашого візиту на кафедру Константинопольської церкви на Фанарі.

Однак мій візит сюди не є ні радістю, ні святковою подією. У ці дні я зосереджуюся на солідарності та молитві з мільйонами біженців, які були насильно переміщені внаслідок триваючої невиправданої та невиправданої агресії, а також жахливого і дорогого насильства, спричиненого Росією щодо їхньої суверенної батьківщини України.

Я тут, щоб зустрітися з деякими з багатьох біженців і підбадьорити тих, хто демонструє вищу християнську чесноту любові до ближнього і милосердя до кожного незнайомця, в якому ми покликані свідчити і вітати Самого Христа.

Перш за все, пане Президенте, я хотів би підкреслити мою особисту вдячність – але особливо вдячність православним вірним, а також захоплення кожної порядної людини – за щедру та милосердну гостинність вашого історичного та чудового народу. тим, хто змушений був тікати з України. Жителі Польщі дуже добре розуміють, що означає страждати від війни. Але крім цього, громадяни Польщі поважають дари свободи – свободу слова, свободу освіти, свободу економіки, свободу віросповідання та свободу життя.

Дозвольте мені запевнити Вас, що весь світ спостерігав, як Польща – та інші навколишні країни на цьому благословенному континенті – буквально відкрили кордони своєї землі та глибини свого серця, щоб прийняти та втішити жінок та дітей, літніх та неповнолітніх без супроводу та навіть домашніх тварин. Ви не просто відправили своїх сусідів-біженців до наметів і таборів; ви прийняли їх у своїх місцях проживання та своїх вітальнях.

Усі вони переживають минуле і бояться майбутнього. Усі вони потребують нашого заспокоєння та допомоги, нашої підтримки та заохочення. Усі вони вразливі до голоду та безпритульності, а також до експлуатації та торгівлі людьми. І посеред цієї неймовірної та неприйнятної кризи держава і народ Польщі виділяються як взірець порядності, філантропії та гостинності.

Нехай Господь щедра благословить вас і ваших близьких. Нехай усе людство навчається на вашому надзвичайному прикладі та наслідує його. Тільки така справжня любов і беззастережна солідарність можуть перемогти будь-яке зло і темряву в нашому світі.

Ще раз дякую Вам, Ваша Ексцеленція та Перша леді, за теплий прийом!

+ Варфоломій, архієпископ Константинополя – Нового Риму, та Вселенський Патріарх

Понеділок, 28 березня 2022 р.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерело: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ