ПРЕПОДОБНИЙ ПРОХОР ЛЕБЕДНИК, КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 10/23 лютого

Цей Божий угодник жив за князювання Святополка, який вельми гнобив киян. Господь попустив тоді половцям напасти на землю Київської Русі. На Русі настав голод і зубожіння. В цей час (XI ст.) до Києво-Печерського ігумена Іоана прийшов із Смоленська мирянин, побажавши прийняти чернецтво. Бажання його був виконано, і він був названий Прохором . Згодом його назвали «лебедником», бо він завжди замість хліба харчувався лободою. Не пив він нічого, крім води та не куштував навіть овочів. Але Господь перетворював для нього гіркоту хліба, приготованого з лободи, на пахощі осолоди, і святий угодник Божий проводив своє життя не в печалі, а у великій радості, невпинно славословлячи Господа.

І ось в той час, коли в Київської Русі настав голод великий, Господь, бажаючи прославити Свого угодника і подати людям спасіння від лиха, послав у цей рік особливий урожай лебеди. Преподобний Прохор подвоїв свою працю по збиранню лебеди, став готувати з неї хліб у великій кількості і роздавати його нужденним. Хліб цей виявився дуже смачним. Багатьом він здавався смачнішим навіть пшеничного хліба. Але таким хліб опинявся тільки тоді, коли брали його з благословення Прохора; в іншому випадку він опинявся чорнимо і гірким.

Преподобний Прохор надавав благодіяння не тільки голодуючим. Коли один час в Київської Русі не стало солі, то Прохор, з ласки Божої, і тепер допоміг нужденним. Він зібрав з усіх келій золу і став даром роздавати її – вона виявилася чистою сіллю. Але ворог роду людського, диявол, вклав заздрість до преподобного Прохора в серця продавців солі; вони звернулися зі скаргою на преподобного до великого князя Святополка, кажучи, що цей чернець підриває їхній добробут. Святополк заспокоїв їх і обіцяв «обібрати ченця» на їх і свою користь. За його наказом, у преподобного  Прохора була віднята вся сіль. Але коли її привезли до князя, то вона виявилася чистою золою. Народ, бачачи це, прославив Бога, дивного в чудесах Своїх, і озброївся проти князя. Останній злякався і поспішив примиритися з преподобним Прохором, випросивши у нього прощення . Зола, яку викинув князь, через три дні знову звернулася на сіль.

Після цього Святополк підпав під благодійний вплив преподобного Прохора. Він дав святому слово нікому не робити насильства і потім уклав з ним така умова: «Якщо я помру раніше тебе , то ти поховай мене своїми руками , щоб я бачив твою лагідність. Якщо ж ти помреш раніше мене, то я сам покладу тебе в труну і знесу тебе на своїх плечах в печеру , щоб Господь простив мій гріх перед тобою». Незабаром після цього святий захворів; Святополк ж у цей час був у поході на половців. Преподобний послав сказати йому, щоб він поспішив до нього виконати свою обіцянку, інакше його похід буде невдалий. Святополк поспішив на поклик преподобного Прохора. Отримавши від святого проповіді про віру, благословення і прощення, Святополк сам переніс потім його труну в печеру і поховав його там. Потім він вернувся до війська; похід був дуже вдалий. Половці були розбиті на голову і в жаху втекли з поля бою. З тих пір Святополк, куди б не йшов, на війну або на полювання, завжди заходив за благословенням до Печерського монастиря, благоговійно поклонявся чудотворної Печерської ікони Божої Матері та перед гробницями Печерських угодників і тільки тоді робив задумане справу. Щасливо після сього йшло князювання Святополка , який сам був свідком чудес угодника Божого.

Помер преподобний Прохор 10 лютого 1107 р.Б. і був похований у Ближніх печерах.

Тропар преподобного Прохора Києво-Печерського, у Ближніх печерах спочиваючого, глас 4

Преподобний чудотворця, отче Прохор, / нагодувавши в місті потребуючих хлібом від билля і сіллю від попелу, / нагодуй і нас їжею духовною, / молячи Христа Бога / за души наші.

Кондак преподобного Прохора Києво-Печерського, у Ближніх печерах спочиваючого, глас 2

Великим втриманням забивав ти плоть свою, святі, / відмовившись від їжі людської, / зіллям і травою заміст хліба, попелом же, як сіллю, силкувався ти, / чудотворець Прохор. / Це бачачи, Господь перетворив зілля на хліб і попіл на сіль, / ними ти багато голодних нагодував еси, / тому тебе шануємо і ублажаємо.