ПРЕПОДОБНИЙ ІГНАТІЙ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ, АРХІМАНДРИТ

Пам’ять 20 грудня / 2 січня

Преподобний Ігнатій Києво-Печерський здійснював свій чернечий подвиг у кінці XIV – початку XIV століття (відійшов до Господа біля 1434 р.Б.).

Ім’я Ігнатія згадується у найдавнішому з відомих пом’янників Києво-Печерського монастиря (кінець XV – початок XVI століть). Час смерті Ігнатія визначається на підставі того, що його наступник архімандрит Никифор I названий настоятелем в рукописі 1434 року. Короткий життєпис преподобного Ігнатія відомий з напису, переписаного в XVII столітті з його надгробній дошці: «Преподобний Ігнатій, архімандрит Печерський, за святе своє житя здобув дари чудотворіння від Бога і молитвою своєю багатьох недужих зціляв, також і кому його проскуру, на якій він служив, дано вкусити, зцілення приймав. По смерті тут є покладений тілом, а душею в небі з Христом, і молиться про нас»

Мощі преподобного Ігнатія спочивають у Дальніх  печерах.

Шанування преподобного Ігнатія, архімандрита Києво-Печерського, у Київській Православній митрополії  почалося в кінці XVII століття, коли печерський архімандрит Варлам (Ясинський) (майбутній митрополит Київський) встановив святкування Собору преподобних отців Дальніх печер. У першій пісні канону Києво-Печерським святим Дальніх (Преподобного Феодосія) печер про нього повідомляється: «Ігнатій, пастир ченців і цілитель хворих, в хворобах наших допомагаєш усім, хто тебе шанує, та в пам’ять твою пісню хвали Богові принесемо» (1 пісня канону). Також у XVІІ столітті преподобному Ігнатію були написані Тропар та Кондак.

Тропар преподобного Ігнатія, архімандрита Києво-Печерського, глас 4

Заради чистого і непорочного твого життя, / Богоносець отче Ігнатій, / що прийняв від Господа чудотворний дар зцілювати хворих, / зціли, молимо тебе, і немочі наші, / благаючи про нас Єдиного Чоловіколюбця.

Кондак преподобного Ігнатія, архімандрита Києво-Печерського, глас 1

Проходячи, блаженний, чеснотами від сили в силу, / і всіх, хто з тобою жив, чеснотами перевершуючи, / всім служив ти, Ігнатій, і догоджав, / тим обраний був ти всіма, в домі Божої Матері живучими, в старійшину і предводителя, / в цьому стані старанно Господу догоджав і стадо Його добре пас, /тепер молися за нас, дітей твоїх.