СВЯЩЕННИЙ СИНОД ПОЛЬСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ЗАСУДИВ АГРЕСІЮ РОСІЇ

Витяг з постанови Священного Синоду архієреїв Польської Православної Церкви

№ 348 п.4 від 22.03.2022р.

Священний Синод архієреїв Священної Польської Автокефальної Православної Церкви, розглянувши поточну релігійну та соціальну ситуацію в Україні, вирішив:

24 лютого 2022 року російські війська несподівано вторглися на територію України та розпочали бойові дії. Був важкий період братовбивчих боїв, який триває донині. В результаті було зруйновано нормальне життя громадян, загинуло багато невинних людей, прогресувала деградація церковного та громадського життя. Знищуються матеріальні блага: храми, пам’ятки культури, цивільна інфраструктура та житлові будинки.

Сама війна – це величезна трагедія у житті суспільства. Україна і весь мирний народ страждають від пролиття братської крові, як Авель через злочин свого брата Каїна.

Мільйони громадян України залишають батьківщину. Люди страждають і розгублені від великих втрат.

Як у Старому Завіті, так і сьогодні Бог кличе всіх учасників бойових дій: «Голос крові брата твого кличе до Мене із землі» (Бут. 4:10).

Священний Синод архієреїв Польської Автокефальної Православної Церкви, керуючись цією біблійною істиною, закликає владу Російської Федерації на чолі з Президентом припинити бойові дії в Україні, які вони вважають злими і незрозумілими. Важко зрозуміти причини боротьби двох братніх православних і слов’янських народів. Не руйнуймо те, що залишили нам батьки і матері, починаючи з Хрещення святого князя Володимира.

Священний Архієрейський Синод дякує Блаженнішому Саві, Православному Митрополиту Варшавському і всієї Польщі, за його нещодавній лист до Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила із закликом покласти свій внесок у припинення бойових дій в Україні, висловив свою неприйняття кровопролиття.

Наша молитва, як наймогутніша духовна зброя, супроводжує всіх, хто возносить її до Господа миру. Зробимо все можливе, щоб брат не вбивав свого брата.

Водночас Священний Архієрейський Синод подякував духовенству та вірним нашої Церкви за широку, всебічну допомогу біженцям з України – духовну та матеріальну. Це важливо. Висловлюємо всім їм вдячність і вдячність. бережи вас Бог!

Про обсяги допомоги, яку надає Україні наша Православна Церква, можна дізнатися на сайті Православного Митрополичого Центру Милосердя «ЕЛЕОС» – православного благодійного осередку, а також на сайтах окремих єпархій.

Великий і Всемогутній Боже, дай мир Україні і всім нам!

отець Єжи Дорошкевич, Секретар Канцелярії Архієрейського Синоду ПАПЦ

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»