ПРОТ. А. ВЕТЕЛЕВ: ПРО ГРІХОПАДІННЯ ПРАБАТЬКІВ І ЙОГО НАСЛІДКИ

ГРІХ ЯК ПЕРЕШКОДА ДО СПАСІННЯ. ВСТУПНА СТАТТЯ ДО УКРАЇНСЬКОГО ВИДАННЯ

Життя ставить перед людством різні проблеми і питання, які вимагають осмислення. Аналізуючи життя сучасного суспільства можна зробити висновок, що світ перевершив всі межі гріховності. Дивлячись па сучасне життя, потрібно відверто визнати, що воно протікає не найкраще, найперше це стосується його духовної і моральної сторони. Гріх у сучасному суспільстві став нормою життя. Люди стали рабами гріха вони живуть у постійному страсі за життя, за завтрашній день і взагалі за місце під сонцем.

Тому насушною проблемою християнина, який прагне осягнути спасіння, успадкувати Царство Небесне, є боротьба з гріхом. Стикаючись зі злом повсякденно, християнин хоче знати: чому його існування не можливе без гріховних помислів, думок, без блуду, фальші та нечистоти? Чому прагнучи своїм розумом, серцем та думками Бога, він все одно підпадає під чиюсь невидиму, але дуже могутню силу, котра змушує робити людину те, що ми називаємо гріхом.

Всі ми чудово розуміємо, що гріх противний людській природі, що ним людина віддаляється від Бога, позбавляє себе спасительної Божественної благодаті. Тоді виникає запитання: чому? Чому вона грішить, розумом усвідомлюючи, що чинить зло? Невже, вона не знає, що за це отримає покарання, справедливу відплату за вчинене. Знає, але грішить.

Тому, щоб вести боротьбу з гріхом, потрібно достеменно знати про нього все, вивчити та дослідити його суть. Де він бере свій початок, а точніше, що є його джерелом? Чому він має таку силу над людиною? Адже, лише знаючи слабкі сторони свого ворога, його можна здолати, його можна перемогти.

Перекладена мною праця відомого богослова-мораліста XX cтоліття протоієрея Олександра Ветелєва «Про гріхопадіння прабатьків і його наслідки» на мою думку може послужити практичним посібником для всіх хто прагне спасіння, а щоб досягти бажаного результату потрібно тут на землі вести боротьбу з гріхом і коли ми будемо перемагати найперше гріховність в собі тільки тоді ми осягнемо вічне блаженство у Царстві Небесному. У цьому нехай помагає нам Бог у Тройці Святій Єдиний. Тому читаючи цю працю стараймося спасатися самі, а біля нас спасуться інші.

священик Іван Голуб, викладач ЛПБА УПЦ КП, кандидат богословських наук

 ПРОТ. А. ВЕТЕЛЕВ: ПРО ГРІХОПАДІННЯ ПРАБАТЬКІВ І ЙОГО НАСЛІДКИ