ІКОНА БОЖОЇ МАТЕРІ «ЗНАМЕННЯ». ЗНАМЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ, ЩО БУЛО У НОВГОРОДІ ВЕЛИКОМУ 1170 РОКУ

Пам’ять 27 листопада

Ікона Божої Матері, що має назву «Знамення», зображує Пресвяту Богородицю, яка сидить і молитовно підносить Свої руки; на грудях її, на тлі круглого щита (або сфери) – благословляє Божественне Немовля – Спас-Еммануїл. Таке зображення Богоматері відноситься до числа найперших Її іконописних образів. В усипальниці святий Агнії в Римі в Римі є зображення Богоматері з розпростертими в молитві руками і з Немовлям, що сидить на Її колінах. Це зображення відноситься до IV століття. Крім того, відомий древній візантійський образ Богоматері «Нікопеї», VI століття, де Пресвята Богородиця зображена такою, що сидить на троні і тримав обома руками перед собою овальний щит з образом Спаса-Еммануїла. Ікони Божої Матері, відомі під ім’ям «Знамення», з’явилися в Київської Русі на прикінці XI – XII століттях, а називатися так стали після чудесного знамення від Новгородської ікони, що сталося в 1170 році.

У цей рік сполучені сили угро-фінських удільних князів, які очолював син Суздальського князя Андрія Боголюбського підійшли під стіни Великого Новгорода. Новгородцям залишалося сподіватися лише на Божу допомогу. Дні і ночі молилися вони, благаючи Господа не залишати їх. На третю ніч почув архієпископ Новгородський Ілля чудовий голос, що повеліває йому взяти з Церкви Спаса Преображення на Ільїної вулиці образ Пресвятої Богородиці і винести його на міську стіну. Коли ікону переносили, – вороги випустили в хресний хід хмару стріл, і одна з них встромилася в іконописний лик Богородиці. З очей Її минули сльози, і ікона повернулася лицем до міста. Після такого Божественного знамення на ворогів раптово напав нез’ясовний жах, вони стали вбивати один одного, а підбадьорені Господом новгородці безстрашно кинулися в бій і перемогли.

На спогад дивного заступництва Цариці Небесної, архієпископ Ілля тоді ж встановив свято на честь Знамення Божої Матері, який і донині святкує Київське Православ’я. Афонський ієромонах Пахомі Логофет, що був присутній на святкуванні іконі в Київської православної митрополії, написав на це свято два канони. На деяких Новгородських іконах Знамення, окрім Богоматері з Предвічним Немовлям, зображають і дивні події 1170 року. Чудотворна ікона 186 років після явлення знамення знаходилася в тій же церкві Спаса Преображення на Ільїної вулиці. У 1356 році для неї був збудований в Новгороді храм Знамення Пресвятої Богородиці, що став собором Знаменського монастиря.

Тропар Божої Матері перед іконою Її «Знамення», глас 4

Як непереможну стіну і джерело чудес / отримали Тебе, слуги Твої, / Пречиста Богородиця, / ополчення ворогів знищівши. / Тому молимо Тебе: / Мир місту Твоєму подай / і душам нашим велику милість.

Кондак Божої Матері перед іконою Її «Знамення», глас 4

Чесного образу Твого знамення / святкують люди Твої, Богородиця, / їм же дивну перемогу над ворогом міста Твого дарувала єси, / тому співаємо Тобі з вірою: / Радуйся, Діва, християнів похвала.