ВЕЛИКОПОСТНІ РОЗДУМИ

В даний період, ми з вами дорогі брати і сестри, переживаємо час Великого Посту, час щирого покаяння і переосмислення свого життя. У цей спасительний час посту стараймося дивитись на життя поважно, розумно, розсудливо. Будьмо далекоглядними і серйозними. Добре обмірковуймо кожне своє слово і діло. Не думаймо, що життя — це тільки вечір у барі, на дискотеці чи на концерті модної рок-групи. Чи коли безтурботно сидиш у фотелі в теплій хаті перед телевізором чи комп’ютером. Уникаймо гультяїв-пройдисвітів, циніків та пліткарів, що насміхаються зі всіх і всього, уникаймо гордих, та егоїстів, уникаймо товариства пияків, наркоманів, картярів, розпусників, брехунів, злодіїв. Будьмо уважними і обережними, бо бачимо, що «дверима і вікнами» через засоби масової інформації протискуються цілою навалою кольорові часописи, різноманітні телепередачі, що пропагують всіляке плюгавство, розпусту і порнографію, спокушаючи тебе до зла, до гріха, до розбрату.

Не думай, що як спокусишся і станеш на дорогу зла, то все життя твоє буде райдужне, де гримлять овації напівголим дівицям, розпатланим співакам. Життя — не дикі танці, а щось значно серйозніше, відповідальніше. Дорога сестро, дорогий брате! Перехрестись і подумай над цим, поки не пізно. Переглянь, перетряси всі закутки свого серця: що там діється, чим воно переповнене? Боже, скільки там знайдеш зла, ненависті, жорстокості, лиходійства, нечистоти, гордині, самолюбства, захланності, чужоложства, невірства, брехні, сквернослів’я, ненависті, дикої люті та багато інших пороків.

Переживаючи час Великого посту, ми повинні щиро і слізно каятися! Виправляти своє життя з грішного на праведне, чесне, шляхетне! В час посту , і не тільки, приглядаймося до людей високої святості, побожності, доброчинності, моральності і йдімо за прикладом їхнього життя, бо вони великі світочі правди. Пам’ятай, що сказав Господь наш Ісус Христос усім людям на всі часи: «Я є світло для світу. Хто йде за Мною, не буде ходити в темряві» (Ін.8,12). І ще: «Я дорога правди і життя. Ніхто не прийде до Отця, як тільки через Мене» (Ін.14,6). У всіх випадках нашого життя пам’ятаймо про Божі Заповіді і стараймося їх виконувати, бо це якраз і є та дорога, якою треба йти. Проводьмо своє життя за цими заповідями, бо вони вказують дорогу до щасливої Вічності.

Піст це час не тільки стриманості у їжі, чи поведінці, це час посиленої молитви. Тому дорогі і возлюблені брати і сестри, у час Великого Посту коли наша Українська держава переживає нелегкі часи, просімо Духа Святого про Божу ласку для нас і для нашої України. Просімо в Господа, щоб дав всьому Українському народові незалежно від національної та конфесійної приналежності дар правди і чистого серця, дар світлого розуму, чистої совісті, щирої християнської любові до Бога і до ближніх.

Тому дорогі УКРАЇНЦІ вдосконалюймося постійно в вірі, доброчинстві, в любові, терплячості, милосерді. Просімо про Божу поміч за молитвами Матері Божої Пречистої Діви Марії, Ангела-хоронителя і всіх святих, і тоді будемо мирно і щасливо проживати на своїй Богом даній, і Богом благословенній Українській землі, а коли прийде на те час, осягнемо Царство Боже.

свящ. Іван Голуб, викладач ЛПБА