СВЯТОГІРСЬКЕ ЧЕРНЕЦТВО В ЖИТТІ ЦЕРКВИ

З початку 1970-х років в Афонській  Республіці спостерігається не тільки зростання населення, але й наявність ознак, що свідчать про її відродження. Зрозуміло, своєрідність цього товариства не дозволяє оцінювати його тільки на підставі стандартних статистичних показників, які застосовуються по відношенню до мирських співтовариств. Глибина внутрішнього життя людини, і особливо ченця, знаходиться за рамками соціологічних досліджень. Тим не менше, і статистичні дані мають певне значення.

Після катастрофічного зменшення числа святогірських ченців, яке почалося головним чином в період між двома світовими війнами і досягло апогею в перші два десятиліття після закінчення Другої світової війни, в 1972 році в перший раз це число не зменшилося, а збільшилося на одну людину в порівнянні з попереднім роком. Так, в 1971 році на Святій Горі налічувалося 1145 ченців, а в1972 році було вже 1146.

Чисельно незначне, але найважливіше по своїй суті, це збільшення числа афонських ченців безперервно досі триває. Спади, які були відзначені протягом цього періоду зростання, були наслідком високого показника смертності, який був неминучий для постарілого до того часу населення Афонської Республіки. Таким чином, з 1972 по 1992 рік, коли проводилася останній перепис, на Святу Гору прийшло 935 нових ченців. Іншими словами, в цей період на Афон приходило в середньому по 47 нових ченців у рік, тобто 3,5% від загального числа насельників. Якщо врахувати, що народження нових громадян Греції, відповідне приходу нових ченців на Святу Гору, становить близько 1%, стає ясно, що відсоток зростання афонського населення є вельми високим.

Крім того, освітній рівень ченців значно перевищує середній рівень освіченості населення Греції. Сьогодні на Святу Гору, для того щоб прийняти чернецтво, приходить безліч випускників, які закінчили вищі навчальні заклади за різними науковими напрямками. Для порівняння зазначимо, що якщо за п’ять років з 1960 по 1964 рік на Святу Гору прийшло всього три випускники вищих навчальних закладів (2,8%), то сьогодні число дипломованих фахівців на всій Святій Горі досягає 20%. З них приблизно половина має дипломи богословських факультетів, а інші – дипломи за іншими спеціальностями. Число ченців з незакінченою загальною середньою освітою не перевищує 2%.

З точки зору організації чернечого життя, Афон останнім часом переживає значні зміни. Ченці живуть єдиної спільно. громадою. Ця система заперечує приватну власність, і завдяки загальній трапезі і спільному проживання зміцнюється єдність ченців. Деяким спотворенням спільно системи є варіант окремого життя ченців. Воно домінувало в критичні моменти історії чернецтва, дозволяла приватну власність і сприяла роз’єднанню членів чернечої громади. Жоден з двадцяти монастирів, які сьогодні існують на Святій Горі, не уникнув короткого або довгострокового періоду окремого життя ченців. Але це був не цілком природний період. Тому й Установча хартія Святої Гори забороняє перетворення загальножиттєвого монастиря в окреможиттєвий, в той же час дозволяючи перетворення окреможиттєвого монастиря в загальножиттєвий (глава 85). Двадцять п’ять років тому на Афоні 9 з 20 монастирів були окреможиттєвими. Сьогодні всі вони – загальножиттєві. Нарешті, слід зазначити, що на Святій Горі сьогодні представлені не тільки традиційно православні країни (Греція, Україна, Росія, Румунія, Болгарія, Сербія, Грузія), а й багато інших народів світу. Таким чином, чернецтво Святої Гори носить воістину вселенський характер. Збереження і подальше посилення цього вселенського характеру Афонської Республіки має чільне значення не тільки для чернецтва, але і для всієї Церкви. І, вже визначивши практичне і символічне вплив святогірського чернецтва на життя Церкви, зазначимо таке:

1. Існування живого чернечого суспільства має важливе значення для Церкви. Воно є цінним духовним капіталом, який забезпечує її присутність в історії як духовного інституту. Чернецтво – це авангард і чутливий показник для Церкви, який може вказати і відвернути небезпеки, яки надходять увесь час. Вся історія Церкви підтверджує органічний зв’язок чернецтва з громадою віруючих, що живуть в світі. Дух чернецтва сприяє збереженню благодатного життя Церкви. Це особливо ясно в ті моменти, коли необхідність історичного виживання чи доцільність присутності в суспільному житті Церкви занадто перевантажували її як інститут і знецінювали її основну задачу. Святогірське чернецтво підтримувало Церква, наповнювало її духовне життя, сприяло її історичної спадкоємності і дало їй безліч преподобних, мучеників, пастирів і вчителів. Такі духовні особистості, як святі Григорій Палама, Косма Етолійський, Никодим Святогорець, старець Порфирій, старець Паїсій, а також безліч духовних течій, що вийшли з Афону, підтримували, збагачували і оновлювали життя Церкви в критичні моменти її історії.

2. Чернецтво виникло в житті Церкви як природне вираження її життя. Особливо в Православній Церкві, де чернецтво була не інструментом її, а суттю. Його присутність має основне духовне і богословське значення. У чернечій середовищі процвітає в першу чергу внутрішня життя Церкви: те, до чого Церкви важко і навіть неможливо прагнути в світі, до цього прагне і цього часто домагається чернецтво. Молитва, аскеза, боротьба з пристрастями, наживання чеснот, містичний досвід, які є основними складовими православного життя, випробовується спочатку в монастирях. Втеча від світу має своєю метою не заперечення суспільних відносин, але підпорядкування їх спілкуванню з Богом. У цьому сенсі чернецтво і, зокрема, Афонська Республіка, є свого роду «антісуспільною», яка, не протиставляючи себе мирському і тим більше церковному спілкуванню, пропонує максимально вільний і незалежний від мирських умовностей розвиток людини як особистості. У той же час самоврядування, яке завжди визнавали церковні влади і грецька держава на Святій Горі, охороняє і підтверджує її свободу у складі Церкви.

3. Мовчання, звернення всередину себе і аскетичний спосіб життя ченців становлять суттєвий противагу сучасному суспільству з його зверненням до зовнішнього, гедонізмом і манією споживання. З іншого боку, особисте спілкування ченців з тисячами паломників, які приходять щороку на Святу Гору, їх бесіди під час регулярних або випадкових виходів у світ, видання журналів або окремі публікації, але ще більше – духовне керівництво, спрямоване на кожну конкретну людину, здійснення таїнства сповіді роблять величезний вплив на духовне життя віруючих. Цьому сприяє і особлива довіра, яку світ надає духівникам, що трудяться в монастирях, і особливо – Святогірцям. Люди, які з абсолютно різних причин не йдуть до мирських кліриків, звертаються і обговорюють свої проблеми з отцями-афонітамі. Так підкріплюється і розширюється справа Церкви. Вражає кількість юнаків, які відвідують Святу Гору, особливо в період шкільних канікул. Багато людей тут звертається до Церкви і зберігають свій зв’язок з нею, коли повертаються в світ. Не слід забувати і про вдалий досвід допомоги в одужанні багатьом хворим людям (особливо наркоманам) в монастирях Святої Гори. І навіть самі пастирі Церкви часто знаходять на Афоні можливість для роздумів і духовного насичення.

4. Нарешті, саме існування святогірського чернецтва має величезну важливість для перебування в церковному переданні. З історії Церкви відомо, що чернецтво в багатьох випадках здійснювало критичний контроль і брало на себе збереження церковного передання у випадках його порушення або спотворення. Зокрема, в історії афонського чернецтва може бути зазначено рух ісихастів XIV століття і рух коливадів XVIII-XIX століть, які оновили дослідне богослов’я і літургійне життя Церкви. З іншого боку, і саме чернецтво постійно піддається ризику заскніти в непохитному консерватизмі, який заважає природному розвитку церковного життя. Відсутність живої духовного життя неодмінно веде до чисто обрядового вірування або духовному озлобленню. Тому справжнє чернецтво завжди є цінним для церковного життя. Воно може попередити відступництво і зберегти крихку рівновагу. Характерним прикладом є позиція Святої Гори відносно календарного питання (старий і новий стиль), яке викликало розкол в Елладської Церкви. За винятком так званих зілотов, які внаслідок зміни календаря відкололися від Вселенського Патріархату та Елладської Церкви, Афонська Республіка залишила для себе старий стиль, але зберегла спілкування зі Вселенським Патріархатом і Елладської Церквою, які взяли григоріанський календар, оскільки вважали це питання вторинним і не догматичним.

Однак поряд з практичним існує і не менш важливий символічний вплив Святої Гори. Щодо нього ми можемо відзначити наступне:

1. Чернеча республіка на Святій Горі є найдавнішим з існуючих нині демократичних утворень. У ній втілюється весь християнський світ і зібрані всі форми, які приймало православне чернецтво за історію свого існування. Завдяки своїй довговічності і вселенській складовій братії, Свята Гора є символом єдності і різноманіття Православної Церкви. У той же час вона – жива культура, яка сформувалася під впливом християнства в ході історії. Святу Гору можна назвати живою Візантією наших днів. І це дозволяє подивитися на сучасну культуру з абсолютно іншої точки зору. Зокрема, чернецький спосіб життя ченців був і продовжує бути для православ’я ідеалом не тільки церковного, а й суспільного життя. Саме тому дух гуртожитку характерний не тільки для чернечого, але і для суспільного життя православних.

2. Існування благодатних людей, що ведуть аскетичний і подвижницький спосіб життя, робить відчутним активну присутність Бога у світі. Особливо в нашу епоху, коли руйнується все, ці люди виступають символом і покажчиками духовного життя. Їх слова і справи широко обговорюються віруючими, які визнають їх духовними авторитетами. Звичайно, і тут не обходиться без перебільшень і крайнощів з боку віруючих. Але, безсумнівно, вплив цих людей на повноту Церкви набагато більше того, який чинять на неї дипломовані богослови і всі церковні ієрархи. Крім того, їх існування підтримує і існування самої Церкви, адже Православна Церква канонізує їх. Поки існують святі, існує і Церква.

3. Свята Гора є символом самозречення, покаяння, самопізнання і молитви. Головним кредо ченців Святої Гори є довіра Богу. А їх найважливіше і основне заняття – молитва, яка триває набагато довше встановленого часу, щоб прийняти подобу молитви нескінченною. У цьому місці в незмінному вигляді зберігаються мети життя Церкви, а цілі сучасного суспільства, тобто економічний розвиток і споживання, не мають істотного значення.

Таким чином, Афонська Республіка показує приклад зразкового християнського суспільства. Заповіді Христові тут не відсуваються в область теорії, а є частиною щоденного буття. Це збагачує Церква обраним суспільством, яке послідовно опановує справою віри. Значення цього явища стає тим більше, коли виявляється, що особи, які складають це суспільство, приходять не з периферії суспільного життя, а мають досить високе соціальне походження.

Свята Гора є символом відречення від світу. А зречення світу подібно досвіду смерті. І досвід цей приймається для того, щоб була можлива спроба воскресіння. Таким чином, на Святій Горі, як і взагалі в чернецтві, заперечується смерть, як загальна людська доля. Це заперечення стає можливим завдяки прийняттю життя, яке є сильнішим за смерть – життя по вірі Христовій.

Підводячи підсумок, можна сказати, що Свята Гора, та й усі чернецтво в цілому, діє як авангард Православної Церкви. Воно облаштовує її внутрішнє життя і аскетичний спосіб мислення. Зупиняє надмірне звернення до зовнішнього і гедонізм (особливо в нинішньому суспільстві) і зберігає її багаторічному переданні. У той же час на символічному рівні воно втілює спільний дух життя православ’я, робить відчутним живу присутність Бога у світі, стверджує безкомпромісний характер християнського життя і підкреслює безмежну свободу людської особистості. Існування святогірського чернецтва набуває особливого значення і широкі перспективи в рамках Європейського Союзу. Афонське чернецтво завдяки своєму багатонаціональному походженню і більш ніж тисячолітній  історії втілює в собі «вічну і вселенську соборність Церкви». Свята Гора – це ковчег, де сучасний європеєць знаходить духовний капітал, що становить основу його релігійної та культурної традиції. Це – той «посудина» з манною, з якого він може вгамувати свій голод. Але в першу чергу Афон – це місце, де людина наближається до справжньому сенсу існування особистості і особистого спілкування, що робить можливим подолання тяги двох полюсів – егоцентричного капіталізму і комуністичного тоталітаризму.

професор Георгій Мандзарідіс

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»