ДРУГІ ФРОНТ АБО ПІСЛЯМОВА ВИБОРІВ КЕРІВНИКА АДМІНІСТРАЦІЇ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ В УКРАЇНІ

Сталося… Подія, про яку вже більш місяця писали, сперечалися та робили прогнози, відбулася. Московський Патріархат в Україні обрав свого очільника. Не дивлячись на всі «надії» оптимістів, дива не сталося… очільником зробився відомий українофоб та відвертий російський шовініст – митрополит Онуфрій (Березовський). Що очікувати від цього вибору Київському Православ’ю та, власне, Україні?

Відразу після обрання митрополита Онуфрія, прес-центр Київського Патріархату зробив досить дипломатичну заяву про те, що «МП обрала «русский мир»». У їй також відзначається: «Обрання цього ієрарха главою Московського Патріархату в Україні фактично засвідчує залежність більшої частини єпископів цієї Церкви від агресивної доктрини «русского мира», яка стала ідеологічним підґрунтям нинішньої агресії Кремля проти України, окупації Криму, терору на Донбасі».

Але ми не дипломати, ми – воїни Христові. Тому, мусимо казати довіреному нам стаду тільки правду. І ця правда – дуже гірка…. Росія, через обрання митрополита Онуфрія, який є найкращим другом Московського патріарха Кирила (Гундяєва), активізує проти нас, проти України, «другі фронт» – духовний, фронт за душі українців.

Немає сумнівів, кого підтримує митрополит Онуфрій. Бо саме він назвав Голодомор «Божої карою для українського народу». Ця «кара», на думку владики Онуфрія, була послана українцям за боротьбу за Незалежність, за свою мову, за визволення з полону Російської імперії. І в цьому ключі є цілком логічним заклик цього московського агента до українських військових про «складання зброї» перед «своїми єдинокровними братами з Сходу».

Але особисті погляди митрополита Онуфрія не є тільки його власним поглядом на події. Бо саме архієрейський собор Московського Патріархату в Україні двічі назвав його своїм очільником: перший раз як місцеблюстителя, другий – як свого очільника. Тому, ми мусимо визнати, що в Московському Патріархати ніколи не було і не буде «проукраїнських архієреїв». Міф про «українське коло в УПЦ МП» – це винахід деяких «експертів», які це коло висмоктали з власного пальця і намагалися викласти як існуюче навіть в реальності. Більш того, не буде перебільшенням висновок, що частково це робилася на замовлення спецслужб Російської Федерації.

Без сумнівом, серед священиків і вірних УПЦ МП є багато людей, які були обмануті його речниками та знаходяться в полоні міфу саме про «Українську Православну Церкву». Саме до цих людей звернені слова Святійшого Патріарха Філарета про об’єднання.

Отже, сьогодні, коли в часі війни Московський Патріархат в Україні обирає собі в очільники відвертого ворога України, для священиків та вірних УПЦ МП надійшов момент істини: або вони є українцями і патріотами, або поповнюють армію наших ворогів. Немає чого очікувати від Московського Патріархату. Там було є і буде біля керма проросійська більшість і буде воно проводити завжди проросійську і відповідно, антиукраїнську політику. Цю правду потрібно вже зрозуміти, прийняти і перестати загравати з п’ятою колоною, а ставитися до неї відповідно.

Позицію, відносно УПЦ МП, яка є прийнятною та зрозумілою кожному українцю, вчора висловив Святійший Патріарх Філарет: «Деякі священики МП беруть участь в агресії на Сході на боці сепаратистів. Більше того, духовенство МП не хоче відспівувати загиблих бійців української армії, хоча загинули їхні віряни. І тоді чого нам чекати, коли був обраний такий митрополит? Люди самі мають зробити свій вибір».

Розмови про якісь переговори, міфи та дипломатія скінчені. Тих, хто повертається в батьківський дім, Київський Патріархат, усі ми, зустрічають братськими обіймами. А для ворогів – Непереможній Меч Правди Христової в міцної козацької руце.

прот. Сергій Горбик