ІГУМЕН (НАСТОЯТЕЛЬ) МОНАСТИРЯ: ЯК ПОЄДНУВАТИ ДУХОВНЕ КЕРІВНИЦТВО ТА ВІДНОСИНИ ІЗ ЗОВНІШНІМ СВІТОМ

І Духовний керівник

Святитель Василь Великий, як відомо, пише, що ігумен посідає у монастирі місце Бога, «на образ Христа». Старець Еміліан Симонопетрський у свою чергу пояснює, що настоятель монастиря, що є повнотою Соборної Церкви в одному конкретному місці, є зримою складовою обряду, яка приховує в собі незриме джерело – Бога. Насамперед настоятель є керівником, творцем, який керує і таємно веде душі, вказує їм шлях до досконалості і до таємничого єднання з Христом [1].

Відповідно, благословення настоятеля служить для братії утримуючою силою, щоб усе відбувалося в ім’я Господа. Цілуючи руку настоятелю і вважаючи земний уклін перед ігуменським місцем навіть за його особистої відсутності, ми не просто вчиняємо формальні дії, а в цьому прихована таємнича енергія.

ІІ. Необхідні якості ігумена

Якщо Церква надає таке значення інституту настоятельства, це означає, що вона сприймає його не просто як простого управлінця. Він повинен – принаймні теоретично – поєднувати у собі виняткові здібності для належного виконання свого таємничого служіння і, зрозуміло, він повинен являти собою зразок чернечого житія. Від його життя багато в чому залежить успіх братії, тому що його життя є «яскравим прикладом»[2], так що «і навіть коли він мовчить, приклад його справ сильніше всякого слова навчає»[3].

Серед багатьох чеснот, які святі отці вимагають від настоятеля, святитель Василь Великий особливо наголошує: «Добре умів би керувати тими, що йдуть до Бога… не розсіяний, не сріблолюбний, недбайливий, мовчазний, боголюбний, злиденний, не гнівливий, не злопам’ятний, сильний у навчанні тих, хто зближуються з ним, не пихатий, не гонористий, не лестивий, не мінливий, нічого не вважає за краще від Бога» [4].

Важливий елемент у цитованому місці з Василя Великого позначений словом «недбайливий». Це слово не означає повільної, бездіяльної чи байдужої людини, але того, хто не скований оточуючими його турботами і не прив’язаний до мирських речей. Наслідуючи цей принцип, старець Еміліан Симонопетрський хотів, щоб ігумен був «відстороненим» і глибоко проживаючим таїнством присутності Христа, щоб він міг передати його братії:

Настоятель відчужений від усього і чужий усьому… Це хтось, що помер для всіх і для всього, але живий тільки для Бога та його дітей. Якщо він не буде чужим і відчуженим, він буде у владі обставин, вплутаним у тисячі справ і не зможе бути справжнім батьком для своїх дітей… Він повинен бути нерозсіяною розумом і недбайливою людиною.[5].

Також ігумен (старець) є служителем слова. Настоятель підводить кожного ченця до можливості передстояння перед Богом, але й він своїм словом підтримує і вирощує розум і вдачу братії. Він вводить ченців розуміння святоотцівської думки, у область переживання ними Бога.[6]

ІІІ. Адміністративна відповідальність

Поряд із духовними обов’язками Церква наділяє настоятеля та адміністративними функціями. Він виступає законним представником монастиря перед органами державної влади та, відповідно, на його плечі покладаються адміністративні функції. Навіть не володіючи винятковими повноваженнями у прийнятті рішень, і керуючи братством «у раді зі старшою братією», вже візантійські статути вважають у ньому «втілення керування та влаштування монастиря» [7].

Таким чином, настоятель служить і «сполучною ланкою» між монастирем та «світом». Отже, він не тільки виступає як «відсторонена» людина, про що йшлося вище, але має бути головним адміністратором якогось співтовариства зі своїми практичними потребами, який зазнає тиску, стикаючись із логікою цього світу. Це становить людський вимір цього таїнства і дотримання рівноваги є, мабуть, найбільш важкою справою ігумена. Духовні та адміністративні здібності поєднуються в одній особі з такою працею, що святитель Василь Великий не радив засновувати різні монастирі в одній і тій же області через те, що нелегко підібрати для них людей в достатньої кількості, які мають відповідні обдарування [8].

Як же можна поєднати відповідальність духовну та адміністративну? Скажу прямо – це питання непросте, яке багатьох водить у скруту.

Насамперед, слід зазначити, що є певні параметри, які мають бути прийняті до уваги щодо цього питання, отже було б помилкою нав’язувати тут якісь суворі, можна сказати «догматичні» рамки.

а) Перше – індивідуальні риси характеру настоятеля.

Не всі люди однакові. Один звернений швидше назовні (екстраверт), інший – усередину себе (інтроверт), один більш товариський, інший – швидше потайливий. Зрозуміло, в ідеалі ігумен не мав би залишати межі монастиря. Проте виконання необхідних функцій має впливати на чернечий устрій. Його діяльність має бути підпорядкована потребам монастиря. Вона не повинна випливати з його особистого вибору, але бути відповіддю на потреби і не ставати предметом його постійного піклування і «пов’язувати» його. Це передбачає мирне проживання, у якому «у спокої одного місця та інші проводили б мирне і безмовне життя у всякому благочестя і чистоті».

б) Друге – це традиції області, де розташований монастир, його цінності, історія та особливості кожної доби.

Одна справа, коли монастир заснований на відстані від світу, а інша – якщо вона знаходиться в центрі Константинополя, Риму, Афін чи Каїру.

Традиція, як Сходу так і Заходу, показує, що навколо монастирів розвивалися культура та освіта, виникали поселення та міста, як і в багатьох Лаврах. Монастирі служили полюсом тяжіння, джерелом натхнення та втіхи. Тягар цих починань і зусиль насамперед лягав на ігумена монастиря та старшу братію.

Навіть у важкі часи, такі як період іконоборства або османського панування та інші подібні до них, як, зокрема, нинішні війни, проблеми в суспільстві або навіть соціальні «вибухи», монастирі приймають на себе і виконують особливу роль – культурну, апологетичну, освітню, соціальну чи духовну, опиняючись у перших рядах тих, хто наражається на небезпеку, відстоюючи православну віру.

Також іноді ігумену та братії доводиться брати на себе керівництво відродженням чернечого життя в монастирі, що має статус історичної пам’ятки, і навіть його ретельну та комплексну реставрацію, що потребує спеціальних знань, дотримання численних процедур та дослідження достатніх фінансових коштів. До цього слід додати й управління монастирем як місцем, де було явлено всьому православному світу чудові події чи святість якогось подвижника.

в) Третя складова – це різноманітність формулювань монастирських статутів.

Однак ця традиція однакова не в усьому.

Ми бачимо, що візантійські статути, що збереглися, демонструють нам велику різноманітність щодо вищезазначених характеристик. Незважаючи на наявність так званих статутних «сімей», тобто статутів, створених під впливом і на кшталт певного прототипу, ми можемо цілком справедливо зробити висновок, що жоден із монастирських статутів повністю не повторює інший. Таким чином, стає зрозуміло, що Церква, з одного боку, зберігала спільність якихось принципів і правил, а з іншого – заохочувала добрі наміри та волі своїх вірних чад, щоб підтримати розвагу між підвалинами і благодаттю, уникаючи при цьому ухилення в ту чи іншу крайність. , і щоб дотриматися гармонійного співробітництва канонів і благодаті.

г) Четверта складова характеру старця – це його харизма, тобто особливий дар, який робить його надбанням усієї Церкви поверх канонів та умовностей.

Старець Еміліан Симонопетрський в одному зі своїх повчань на тему «Благословення Святогірських святих для Македонії» пише: «Коли ж воля Божа знаходить у священо-мовчазних обраних судинах, то вона виводить їх на шлях науки народу. У більшості випадків святогірці йшли [з Афона] за необхідністю через обставини або досягнення більшої безмовності. Божественне Провидіння промислово дивиться на ченців-подвижників і супроводжує їх, так що навіть сам факт їхнього відходу переростає на благословення і на насіння духовне. Вони ж втіхою своєю тоді мали Богородицю як Союзницю, Покровительку, Цілительку, Годувальницю і Заступницю»[9].

д) П’ята складова пов’язана – зрозуміло, за обставинами – з нагальними та невідкладними потребами Церкви, як пастирськими, так і місіонерськими.

Тоді Церква через своїх архіпастирів звертається по допомогу до ігуменів чи ієромонахів чи до харизматичних старців. Чимало з їх стали єпископами, як святителі Григорій Палама, Філофей Коккін, Василь Фесалонікійський, учень преподобного Єфимія Солунського (Нового).

Так ось, у житії преподобного Євфимія (святогірця, великого подвижника та вчителя святителя Василя Фессалонікійського, який жив у IX столітті) говориться: «Знову прийшов святий Євфимій з Афона до Фессалоніки. Його прийняли… як ангела, що спустився з Небесного святилища… благочестивий народ юрмився і тіснився навколо нього і штовхався: хто перший насолодиться баченням його і візьме у нього батьківське благословення» [10]. «Це було звичайнісіньким ставленням до святогірців і отців, блискучим аскезою і святістю життя» [11]. А в Русі (Київської) зведення в єпископський сан настоятелів великих монастирів хіба не підтверджує таких прикладів?

Багато єпископів шукають допомоги з боку ігуменів, особливо у світі, і приймають її, як раніше, так і в наш час, що часто траплялося і продовжує відбуватися на Святій Горі (заснування монастирів святогірцями у слов’янському світі, а також приклади священномученика Косми Етолійського, преподобного Паїсія Святогірця, отців Амфілохія (Макріса), Філофея (Зервакоса), Єроніма Симонопетрського, отця Гавриїла Діонісіатського, Парфенія, ігумена обителі св. Павла, Георгія (Капсаніса), Василя (Гондікакіса) та інших настоятелів, що і нині живуть).

Як же все-таки може – в рамках основних традиційних принципів та всієї різноманітності форм служіння – поєднуватися духовне керівництво братією з адміністративними турботами ігумена та з його відносинами із зовнішнім світом?

IV. Розмежування адміністративно-господарських функцій.

Насамперед треба сказати, що більш ніж тисячолітня традиція Святої Гори прийшла у своєму розвитку до наступної схеми управління, яка полегшує тягар господарських обов’язків ігумена.

Ігумен здійснює управління разом із Собором старців (Герондією), які беруть він головні області управління (намісник, скарбник, завідувач канцелярією та ін.). Двоє чи троє із соборних старців обираються епітропами і становлять разом з ігуменом Епітропію або радниками при ігумені, який, з одного боку, стежить за виконанням рішень Собору старців, а з іншого боку розповідає про поточні питання, що турбують братію. Таким чином, епітропи беруть на себе значний тягар повсякденних практичних питань, залишаючи ігумена більш вільним та незавантаженим справами.

У Кореї, адміністративному центрі Святої Гори Афон, де розташований Священний Кінот, кожна обитель має свого представника (антипросопу) з-поміж своєї старшої братії, тоді як на подвір’ях основні обов’язки покладаються на економу. Ігумен (старець) має про всіх піклуватися і, як уже говорилося, благословляє всіх і влаштовує все по Божому. Однак він не вникає в деталі, виграючи потрібний час.

Таким чином, традиція Святої Гори, як бачимо, є осередком попередніх монастирських звичаїв.

Загалом у візантійських статутах провідну роль в управлінні монастирем грає «економ», насельник обителі, який у багатьох випадках є другою після ігумена особою та її потенційним наступником. У його веденні перебувають усі фінансові функції та правові питання, якими він завжди розпоряджається від імені настоятеля. [12] Втім, існували і «економи» подвір’їв та монастирських угідь. Це викликає інтерес – і тут, мабуть, можна провести аналогію з нинішніми великими російськими монастирями – статут візантійського імператора Іоана II Комніна (1118-43), складений для монастиря Пантократора (Вседержителя) у Константинополі (1136).

Монастир вів широку благодійну діяльність, утримуючи лікарню на п’ятдесят місць[13], будинок для людей похилого віку та лепрозорій [14]. Оскільки до монастиря було приписано багато інших монастирів і цілі села, і в той же час була потрібна особлива піклування щодо функціонування залежних від нього установ, де була неможлива постійна присутність ігумена «коли не може настільки поділитися», імператор ухвалив, щоб управління всім цим здійснювалася через відповідних економів. [15] Імператорський текст чудовий, і ви знайдете його в посиланнях [16].

В іншому місці, наприклад, у ктиторському уставі Григорія Пакуріані (1083) для Іверського (грузинського) монастиря Богородиці Петрицонитіси, два ченці, іменовані епітропи, допомагають ігумену в господарському управлінні [17].

У деяких візантійських монастирях, таких як монастир Евергетиди (Благодійниці) або преподобного Неофіта на Кіпрі, управління монастирем було розділене між двома особами: ігуменом, який мав піклування здебільшого про молитву і духовне керівництво ченців і міг навіть перебувати в затворі, і економом, який керував управлінням та зовнішніми зносинами[18]. Таке рішення не закріпилося на Святій Горі і не увійшло у звичай серед грецьких монастирів. Цілком імовірно, що і з цієї причини як на Заході, так і на Русі (Київської) розділилися обов’язки між ігуменом, який зосередився на адміністративних функціях, та обраним братами духівником.

Однак цей поділ виявляється на шкоду значенню ігумена як образу Христа та духовного отця братства.

Покладання обов’язків на братію передбачає в першу чергу їхнє глибоке виховання в послуху, у відповідальності, у суворості та довірі, щоб вони могли дозріти і перейнятися духом старця. Як відомо, саме кохання, самозречення та довіра, а не примус владою, контролем та дисципліною, творить і утверджує ці зв’язки. Ці останні також потрібні, іноді більш ніж необхідні, але вони використовуються як засоби рівноваги при спільному проживання. Самі собою вони не стимулюють духовне життя, жертовність і любов до Бога, до старця і до братії.

Нарешті, ігумен може покласти зовнішні піклування, за одностайної згоди Ради старців, і на благочестивих мирян [19].

V. Зовнішні зносини.

Потрібно зупинитись і на деяких нюансах організації зовнішніх зносин монастиря.

«Світ» в аскетичній традиції означає не тільки «хіть плоті, хіть очей і гордість життєву» (1 Ін. 2:16), але і «розвага розуму». «Бачення мирського чинить сум’яття душі» ченців, за словами преподобного Ісака Сирина.[20]

Щодо частоти залишення ігуменом монастиря важко сформулювати деякі загальні правила, оскільки кожна обитель має свої потреби, і спочатку ігумени найважливіших монастирів, крім внутрішньо-монастирських турбот, брали участь у житті Церкви та суспільства. Однак, діє той загальний принцип, згідно з яким ігумену необхідно «перебувати в межах свого монастиря, залишаючи його стільки разів, скільки потрібно спільному життю та його необхідним зв’язкам із зовнішнім світом» [21]. При цьому ігумен завжди повинен мати на увазі, що його пастирське піклування про монастир і духовний успіх ченців роблять значний внесок у життя Церкви небачним, але дуже дієвим чином.

У нинішню епоху прискорення інформаційних потоків та засобів комунікації, легкості пересування, універсалізації та глобалізації процесів усередині Православ’я, ігуменам доводиться значно частіше, ніж колись покидати свої монастирі. Крім звичних адміністративних потреб монастирів, виникають численні обов’язки (сповіді, проповіді тощо).

Ігумени, виходячи з монастиря, повинні по можливості дотримуватись аскетичного настрою та статуту монастиря, починаючи з того, як вони одягнені і що їдять, і закінчуючи виконанням свого келійного правила та здійснення богослужінь. Це зберігає в них чернечий настрій і виявляє добрий приклад як для самих ченців, так і для світу.

Найчастіше цей настрій та діяльне подвижництво достатні для влаштування наших справ та потреб. Давайте звернемося до прикладу преподобного Сави Освяченого, якого двічі відправляли до Константинополя для захисту православної віри та питання податкових послаблень для Єрусалимської Церкви. Вирішальними для досягнення результату виявилися його смиренність і те божественне світло, яке він собою випромінював [22].

З іншого боку, сучасні можливості дозволяють ігуменам прискорити повернення до свого монастиря, зберігаючи при цьому безпосередній контакт зі своїм заступником або з відповідальними братами, спрямовуючи їхнє коло спілкування та визначаючи пріоритети.

Загалом і в цілому, життя ігумена в чуванні і молитві та справжнє переживання богослужіння як небесного одкровення породжує справжність батьківства по відношенню до братії і зверненого до неї слова. Це, у свою чергу, поступово призводить до міркування, з яким ігумен керує і діє і «за порадою», і самостійно, маючи на те повноваження, що дозволяють йому самостійно вибирати рід занять, піклування та контактів для піклування про успіх та зростання братії. Як у обителі, так і поза нею, він повинен сам вирішувати, де його особиста присутність потрібніша і покладати на себе додаткові духовні зобов’язання, за умови, що вони не шкодять його головному служінню в монастирі. Тоді вже не Статут накладає зобов’язання та їхній вибір на ігумена, але він сам у своїй особі стає за благодаттю носієм духу, виконавцем заповідей і правди Божої, джерелом міркування та прикладу, так що «він сам стає ангелом Божим із людей, керуючи серед них» [23].

VІ. Висновки

Монастир, як «скинія Бога з людьми»,[24] є спільнотою і спосіб втілення в життя євангельського ідеалу життя за Богом. Спільне проживання в монастирі, за словами старця Еміліана Симонопетрського, подібно до небесного проживання, воно не має на меті досягнення мирських чи ідеологічних цілей, але тільки духовне життя, яке досягається подвижництвом і прагненням до таємничого бачення Бога. Для ігумена достатній і надмірний присвятити себе служінню і керуванню малим або великим братством.

Господарські справи та контакти із зовнішнім світом не є чимось бажаним, але необхідним і неминучим, частиною нашого «земного мандрівки» [25]. Їх беруть на себе ігумен і старша братія, які керуються любов’ю і самопожертвою, щоб захистити решту братів, щоб вони перебували не абстрактне у Божому діянні.

У випадку, коли ігумен змушений займатися зовнішньою діяльністю, переказ і наш власний досвід каже, що єдиним способом виграти час і виконати своє духовне призначення в монастирі є обрання та призначення відповідальних осіб, ченців або мирян одного з ним духу. Їм він перевіряє загальне піклування і викладає благословення, приймаючи самостійно головні рішення. При цьому потрібно, щоб економ або будь-яка інша відповідальна особа зберігала смиренність, знаючи, що вона перебуває в послуху. Якщо він уявить себе «начальником», його необхідно змінити.

Також варто зупинитися коротко – оскільки це потребувало б окремого повідомлення – що старець Еміліан хотів, щоб ченці навчилися так жити під покровом старця, навіть без його безпосередньої присутності, ніби він перебував з ними. Щоб вони були тверді й непохитні у своєму духовному житті, відчуваючи на собі зору Господа і старця і не маючи таким чином необхідності безпосереднього контролю з його боку.

Нарешті, оскільки будь-яка діяльність затягує братерство, навіть окрім нашого бажання, і не кожен це витримує, в монастирях або на подвір’ях повинні бути облаштовані більш відокремлені місця, щоб і сам старець міг усамітнюватися і також ті, що мають схильність до безмовності.

Якщо ігумен, займаючись необхідною зовнішньою діяльністю, може зберегти містичний характер, який Церква надає його особистості, тоді після повернення в обитель він буде ніби і не покидав її, і браття приймуть свого батька з теплотою у впевненості, що він їм служить, їх стверджує і особисто присутня навіть під час своїх відлучок. Їхнє серце каже їм, що він усіляко і всіма своїми силами служить Церкві та ближньому. Ігумен, який і під час своїх поїздок за межі монастиря і контактів із зовнішнім світом може зберегти стан відчуженості, розважливого подвижництва і тверезіння стане справжнім пастирем для братії, яка під його керівництвом неухильно прагнути майбутнього Царства. Тоді й підтвердиться думка про те, що «чернече проживання є найповнішою формою прояву Бога в цьому світі» і що «монастирі не просто корисні інститути Церкви, але місця, де вчення Христове підтверджується досвідом» [26].

Посилання:

1. Архімандрит Еміліан, Інтерв’ю програмі Südwestfunk: «Athos. 1000 Jahre sind wie ein Tag», 1981.

2. Святитель Василь Великий, Правила, викладені в питаннях і відповідях, 43 (PG 31, 1028)

3. Святитель Василь Великий, Указ. Соч., 43 Див. також Нікіфор Містик, Статут священної обителі Пресвятої Богородиці Τυπικόν τῆς σεβασμίας Μονῆς τῆς τῶν Ἐλεγμῶν…, вид. Олексій Дмитрієвський, Опис літургійних рукописів т. 1: Статути, Київ, 1895, глава 41, «Повчання Настоятелю», ст. 755: «Будь рівний з братами, милостивий, опікуй їх і всім їм роби батьківську прихильність… і турбуйся, терпи всіх, терпляче наставляй, наставляй, вчи, умовляй, хворих зцілюй, страждаючих підтримуй, малодушних втішай, що грішить поверни на дорогу істинну, до сімдесяти семи разів прощай, за закликом Господа … ».

4. Святитель Василь Великий, Слово про подвижництво, А, 2 (PG 31, 632).

5. Архімандрит Еміліан, «Старець і послушник», Собор святих монастиря Симонопетрського Σύναξις Ἱ. Μ. Σίμωνος Πέτρας 1978, ст. 4. Див. також «Про старця», Собор святих Священної громади монастиря Благовіщення Пресвятої Богородиці в Ормілії (Σύναξις Ἱ. Κ. Εὐα Ὁρμυλίας), 1978: «Мертвий для держави, для світу, для сучасного, для стародавнього, для того що всередині і для того, що зовні … ігнорує все. Але всередині нього нехай буде жвавість вічності, усередині нехай перебуває життя істинне… Він живе між життям і смертю, подаючи монастирю есхатологічний знак. І так у цій темряві, у цій темряві, у цьому невіданні нехай буде Божа воля, Боже просвітлення. Світло невечірнє вихідне, невпинно вихідне від Світла».

6. Старець – це той, хто має слово істини і служить душам через це слово. Він служитель слова і покликаний говорити вустами, говорити очима, говорити серцем, говорити насамперед безмовністю», Архімандрит Еміліан, «Ἔννοια τοῦ Γέροντος», Собор святих Священної Общини монастиря Благовіщення Пресвятої Богородиці в Ормілії. Κ. Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Ὁρμυλίας, 1976.

7. Κονιδάρης Ι. Θεώρηση των μοναστηριακών καταστατικών από νομική άποψη, Αθήνα, 2003, σελ. 205.

8. Святитель Василь Великий, Правила докладно викладені у питаннях і відповідях 35, (PG 31, 1005).

9. Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός, Λόγια και Οδηγίες. Αθήνα, 2005, τόμος Α’, Αληθινή Σφραγίδα, Ευλογία των Αγίων Σβιατογκόρσκ της Μακεδονίας, σ. 254.

10. L. Petit, «Vie et office de saint Euthymie le Jeune», Bibliotheque Hagiographique Orientale, τ. 5, Paris, 1904, р . 39.

11. Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός, Λόγια και Οδηγίες. Αθήνα, 2005, τόμος Α’, Αληθινή Σφραγίδα, Ευλογία των Αγίων Σβιατογκόρσκ της Μακεδονίας, σ. 252.

12. Κονιδάρης Ι. Ανασκόπηση του καταστατικού της μονής από νομική άποψη, Αθήνα, 2003, σελ. 207.

13. Ἰωάννης Β΄ Κομνηνός, Τυπικόν τῆς βασιλικῆς μονῆς τοῦ Παντοκράτορος, Gautier, P., «Le typikon du Christ Sauveur Pantocrator», Revue des Études Byzantines 32 (1974), σσ. 83-109.

14. Іоан II Комнін, Статут монастиря Пантократора (Вседержителя). За благодійними установами монастиря див. Κωνσταντέλος, Βυζαντινή φιλανθρωπία, σσ. 230-37. Подібну благодійну діяльність вели і монастир, де трудився брат Ісака Комніна і утримував лікарню для людей похилого віку (див. Статут Ісака, сина Великого Василевса Кіра Алексія Комніна при відкритті нами новоствореного монастиря. ΠαπάζΓ αακίου ῆς Μονῆς Θεοτόκου τῆς Κοσμοσωτείρας (1151/52), Κομοτηνή, 1994, σσ 85-86, 101-106 καί 1

15. Ιωάννης Β’ Κομνηνός, Κανόνες Μονής Παντοκράτορος (Παντοκράτορος), σσ. 113-115. Για προσαρτημένα μοναστήρια βλ. σσ. 69-73. Για εκτάσεις, βλ. σσ. 115-125.

16. «Оскільки великий тягар піклування, як усередині, так і поза обителі, пов’язаних як із справами духовними, так і тілесними, як це викладено в самому Статуті, робиться розумне нагадування, що Ігумен монастиря не в змозі одноосібно керувати і зневажати все, що зазначене в рівній мірі. оскільки він зможе розділити себе між багатьма справами, то через це ми поклали призначити різних економів… Ігумену ж старанно і ретельно наглядати за всіма економами на місцях і спрямовувати їх до належного виправлення… Усі економи повинні діяти з ведення та схвалення Ігумена … »

17. Gautier, P., «Le typikon du sébaste Grégoire Pakourianos», Revue des Études Byzantines 42 (1984), σ. 59 καί σ. 85.

18. Gautier, P., “Le typikon de la Théotokos Évergétis”, Revue des Études Byzantines 40 (1982), σσ. 47-51.; Νεοφύτου Πρεσβυτέρου μοναχοῦ καί ἐγκλείστου τυπική σύν Θεῷ διαθήκη περί τῆς ἰδίας ἐγκλείστρας νήσου Κύπρου τῆς Παφηνῶν ἐπαρχίας, τῆς καί νέας Σιών ἐπονομασθείσης, ἤτοι ἐξ εὐδοκίας Θεοῦ σκοπευτήριον ἔνθεον, Ἱ. Μ. Ἁγίου Νεοφύτου, Ἁγίου Νεοφύτου τοῦ Ἐγκλείστου Συγγράμματα, τ. Β΄, ἐπιμ. τῆς Τυπικῆς Διαθήκης Στεφανῆς, Ι.Ε, Πάφος, 1998, σσ. 36 καί 43-44.

19. Для вирішення зовнішніх питань законодавство Юстиніана визначає «апокрисіарія», тобто якусь зовнішню особу, яка часто має політичну вагу – яка б несла відповідальність за зв’язки обителі з цивільною та церковною владою. Преподобний Афанасій у своєму Статуті (1005) призначає (зовнішнім) Епітропом патриція Никифора з найславетніших, як байдужого до життєвих благ. Михайло Атталіат у Заповіті (1077) заснованому ним монастиря визначає епарха як захисника в судах інтересів монастиря та його злиденного дому «заради порятунку своєї душі». Участь мирян, незважаючи на зловживання, була, як видається, необхідною і неминучою. Найважливішу роль візантійський період грала посаду ефорів, інакше кажучи доглядачів, і навіть посаду харистикариев. Багато ктиторів в ефори обирали самого імператора. Участь мирян у церковній діяльності була невід’ємною частиною життя в Церкві загалом. Поряд із цим, згідно з церковним правом, ченцям заборонялося приймати на себе піклування про мирське і заступництво з боку мирян, коли воно було свідомим, дозволяло ченцям слідувати невідступно і неухильно до свого духовного призначення.

20. Ἀββᾶς Ισαάκ, Λόγος 73, 33

21. Ἀρχιμ. Αἰμιλιανός, «Κανονισμός Ἱ. Κοινοβίου Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου», 14,  Κατηχήσεις καί Λόγοι 1, Σφραγίς Γνησία, σ. 191.

22. ἔκδ. Schwartz, Leipzig, 1939, σ. 142 καί σ. 178 Ὅταν τόν ἀναζήτησε ὁ Βασιλεύς Ἀναστάσιος, βρῆκαν τόν ἅγιο σέ μία γωνία τοῦ κονσιστορίου, ὅπου στιχολογοῦσε ἤσυχα τούς Ψαλμούς. Καί τήν δεύτερη φορά, ὅταν ἐστάλη στήν αὐλή τοῦ Ἰουστινιανοῦ μετά ἀπό τήν αἱματηρή ἐξέγερσι τῶν Σαμαρειτῶν (531), μόλις ὁ αὐτοκράτορας τόν εἶδε ἐξαστράπτοντα ἀπό θεῖο φῶς, ἔτρεξε νά προσκυνήση τόν Γέροντα καί ἀμέσως διέταξε νά γίνουν δεκτές οἱ παρακλήσεις πού τοῦ παρουσίασε γιά τήν Ἐκκλησία. Καί ἑνῶ οἱ ὑπάλληλοι διεκπεραίωσαν τήν ὑπόθεσι, ὁ ὅσιος στεκόταν πάλιν κατά μέρος ἀπαγγέλλοντας τήν Τρίτη Ὥρα. Σέ ἕνα μαθητή, πού ἀποροῦσε γιά τήν φαινομένη ἀδιαφορία του γιά τόσο σημαντική ὑπόθεσι, ἀπήντησε: «ἐκεῖνοι τέκνον τό ἴδιον ποιοῦσι· ποιήσωμεν καί ἡμεῖς τό ἡμέτερον».

23. Βίος ἕτερος Ἁγίου Παχωμίου 25, Halkin, σ. 193, 19-20.

24. Ἀποκ. 21, 1-3.

25. Πρός Διόγνητον ἐπιστολή, 5, 9.

26. Μαντζαρίδης Γεώργιος, «Μοναχισμός καί πνευματική ἀποστολή τῆς Ἐκκλησίας», Πρόσωπο καί Θεσμοί, σσ. 165-66.

архімандрит Єлисей, настоятель монастиря Симонопетра (Свята Гора Афон)

2015 р. Б.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»