ЗАЯВА ЙОГО ВСЕСВЯТОСТІ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ У СВІТЛІ ТРАГІЧНИХ ПОДІЙ НА БЛИЗЬКОМУ СХОДІ (НЕДІЛЯ, 8 ЖОВТНЯ 2023 р.)

Ми глибоко засмучені новинами зі стражденного Близького Сходу. Ми оплакуємо душі, забрані останніми трагічними подіями. Нехай Божі обійми розрадять скорботні родини.

Наші думки та молитви особливо з мирними жителями, які переживають болісні хвилини страждань, тероризовані моторошним звуком сирен і неминучою загрозою вибухів, а особливо з усіма невинними дітьми, які заслуговують на те, щоб виховуватись у справжньої «Землі обітованої» миру та процвітання.

Серед гніву й руйнування, серед зла й гіркоти люди легко піддаються спокусі думати й діяти жорстоко. Хоча багато хто вважає насильство необхідним засобом вирішення суперечок, ми ніколи не можемо розглядати його як частину Божого доброго творіння, а також не можемо схвалити використання насильства для досягнення миру. Замість цього ми повинні озиратися назад на «добро», яке Бог спочатку створив, і на досконалий мир, до якого Він бажає, щоб ми йшли, закликаючи разом із псалмоспівцем: «Ухиляйся від зла й роби добро; шукайте миру й прагніть за ним» (Пс. 34:14). Крім того, боротьба за мир є не лише Божою заповіддю, але й загальнолюдською цінністю та необхідною передумовою для поваги та захисту людської гідності.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерело: Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ