ЗУСТРІЧ ХРИСТА З ЖІНКОЮ САМАРЯНКОЮ

Будь-яка зустріч із Христом дивує людей. Якщо ви не здивовані, запитайте себе, чи справді ви зустрічалися з Христом, чи ви відчували Його присутність. Це здивування не незрозуміло і не абсурдно, а цілком зрозуміло та раціонально. Це те, що відбувається, коли природне зустрічається з надприродним, відносне зустрічається з абсолютним, а минуще зустрічається з вічним.

Коли люди, охоплені страхом смерті, зустрічаються з Владикою Життя, коли творіння дивиться на свого Творцю, коли стосунки стають непорівнянні, трапляються несподівані сюрпризи. І ці несподіванки стають тим зворушливим, коли Господь упокорюється перед Своїм творінням, щоб служити йому. Справді, сюрпризи тут не обмежуються загальною природою речей, але поширюються і на окремі особливості, зокрема.

При зустрічі із самарянкою першим сюрпризом стає сам діалог, який розвивається між ними. Христос звертається до самарянки та просить води для пиття. Вона дивується і питає: «Як це ти, юдею, просиш у мене води для пиття, коли я самарянка… Юдеї не спілкуються з самарянами».

Здивування двояке, вірніше, багаторазове. Як юдей, Ісус, повинен звертатися до людини із Самарії? Тим більше, навіщо йому розмовляти з жінкою, тим більше з багатим, строкатим минулим, як Він це чудово знає. І, нарешті, як вийшло, що ця жінка розкриває найглибшу істину месіанської звістки?

Будь-який подив, який ми відчуваємо, завжди пов’язаний із зустріччю з чимось новим, з проявом якоїсь реальності, якоїсь людини, якоїсь правди, яких ми досі не знали. Іншими словами, це пов’язано з якимось одкровенням. Те ж саме ми помічаємо і у випадку з нами, що розглядається нами.

Самарянка дивується присутності іудея, який ламає перепони не спілкування зі своїм народом і починає з нею розмову. Він просить у неї води для пиття. Перш ніж вона встигає одужати від цього сюрпризу, вона стикається з іншим, ще більшим. Вона чує, що людина, у якої просять води, сама може запропонувати «воду живу». Однак це здивування було викликане не якимось новим відкриттям, а тим фактом, що воно спантеличило її. «Пане, — каже, — у вас навіть відра немає, а колодязь дуже глибокий». Звідки у тебе ця жива вода?

«Жива вода» означає проточну воду. Вода у колодязі не тече. Отже, це не жива вода. Але не це спантеличує самарянку; вона все ще думає про воду в колодязі. Її думки не про якусь проточну воду. А якби вона й була, вона все одно не зрозуміла б, про що говорив Христос. З іншого боку, говорячи про живу воду, Христос мав на увазі не якусь проточну воду, яка на короткий час вгамовує спрагу, а воду, що створює в людях невичерпне джерело вічного життя. Воді, що рятує від смерті.

Думаючи, що вона зрозуміла слова Христа, самарянка просить Його дати їй цю чарівну воду, щоб звільнити її від важкої праці носити воду. «Пане, — каже, — дай мені цієї води, щоб не томити спраги і не приходити сюди за водою». Жінка гадала, що знайшла легке вирішення своєї проблеми. Христос говорив їй про воду, яка вивергалася в людях і стала джерелом вічного життя. Вона уявляла природну воду, яку вип’є один раз і більше ніколи не відчуватиме спраги, і їй не потрібно буде ходити за водою до колодязя.

Поки люди обмежують себе мирськими справами, вони не можуть осягнути вічні, трансцендентні істини. Вони можуть бути здивовані, спантеличені чи вражені. Вони можуть навіть чекати на магічні рішення. Але вони залишаються замкненими у світі, що сприймається, пов’язаними безпосереднім фізичним контактом. Вони займаються рутинними, побутовими проблемами. Їхні уми не йдуть далі цього. Їхні духовні почуття не працюють. Навіть якщо вони чують про щось, що виходить за межі безпосереднього відчуття, про щось за межами речей цього світу, вони сприймають це у термінах почуттів та мирським чином. У них справді є питання, вони переживають несподіванки та здобувають одкровення, але вони все ще функціонують у просторі та часі. Вони мислять, осягають і живуть у підпорядкуванні закону смерті та тління.

Перешкодою, яка перешкоджає і зупиняє кожну думку та дію людей, кожне пережите ними здивування чи дароване їм одкровення є перешкодою смерті. Жодне одкровення, ніякий винахід, ніяке мистецтво чи філософія не можуть подолати цей бар’єр. Все, що нам відомо чи доступно, лежить «з цього боку» меж смерті.

Смерть не долається ні логікою, ні аргументами, ні наукою, ні магією. Все це служить мирським цілям. Смерть долається дивом, найбільшим дивом із усіх, Воскресінням. Ось чому Воскресіння Христове є найглибшим одкровенням, вірніше, єдино істинним одкровенням, бо воно відкриває нам нову реальність. Ось чому кожне чудо Христове є знаменням, тобто стрілою, яка вказує нам «за» огорожі смерті і тління, на воскресіння і вічність.

Вона каже: «Господи! бачу, що ти пророк. Батьки наші поклонялися на цій горі, а ви кажете, що місце, де має поклонятися, знаходиться в Єрусалимі». (Ін. 4:19-20) Потім їй було даровано велике одкровення: «Але настане час і настав уже, коли істинні шанувальники поклонятимуться Батькові в дусі та істині… Бог є Дух, і ті, хто поклоняється Йому, повинні поклонятися в Дусі та Істині». Люди стають тими, у кого вони вірять і поклоняються. Коли вони вірять і поклоняються Богові «у Дусі та Істині», вони також стають певною мірою подібними до Нього. Вони стають духовними та реальними.

Потім на перший план виходить релігійна віра жінки, і вона каже: «Знаю, що прийде Месія, тобто Христос; коли Він прийде, то сповістить нам усе». І Христос каже їй: «Це Я, Який говорю з тобою» (Ін 4:26).

Це одкровення, дане Самарянці, збіглося зі здивуванням, яке випробували учні Христові, які туди прибули туди. Вони дивувалися, чому їхній Учитель розмовляв із цією жінкою. І цей їхній сюрприз був корисним «знаком». Це була підготовка, яка б допомогла їм зрозуміти, що Євангеліє, яке вони повинні були проповідувати, виходить за суворі расові, соціальні та релігійні кордони.

Чим більше люди присвячують себе турботам цього життя, тим більше вони прив’язуються до речей цього світу і забувають про свої глибші потреби. Але коли з якоїсь причини порушується їх глибше духовне занепокоєння і вони дізнаються, що в їхніх серцях є відповідь на забуте й часто відкинуте екзистенційне питання, тоді вони забувають свої життєві потреби і відкидають свої мирські турботи.

«Тоді жінка залишила свій водонос і пішла до міста, і каже людям: Ідіть, подивіться Людину, Який сказав мені все, що я зробила: чи не Він Христос?». (Ін. 24:28-29) Очевидно, жінка сама була переконана, що Він Месія, бо саме це вона й прийшла сказати людям у своєму місті. Вона хотіла поділитись з ними своєю великою радістю. Але, будучи людиною, вона також, можливо, хотіла, щоб їхні спільні очікування були підтверджені іншими. І її підтвердження супроводжувалося досвідом, здобутим її співгромадянами від їхньої власної зустрічі з Христом. Розділена радість – це подвійна радість. Радість, яка належить усім та кожному. «А жінці тій казали: вже не за твоїми промовами віруємо, бо самі чули і дізналися, що Він істинно Спаситель світу, Христос».

Справжня віра залежить немає від звіту чи інформації, як від особистого досвіду. «Скуштуйте і побачите, що добрий Господь», — каже псалмоспівець. «Прийди і споглядай», — каже Пилип Натанаїлу. Якщо ви не побачите Бога у своєму житті, кажуть Отці Церкви, то не сподівайтеся побачити Його після смерті. Саме тут наші духовні рецептори налаштовані на те, щоб сприймати Бога та сприймати багатство Його Царства.

Сьогодні люди, зокрема, закрили свої духовні рецептори та не мають жодного відношення до духовної реальності. За великим рахунком їх уже ніщо не дивує, ніщо в їхньому повсякденному житті, тому що вони комп’ютеризували своє життя і перетворили його на рутину, що отупляє. Як для священика було б катастрофою просто звикнути до Божественної літургії та служб, які він здійснює, так і для кожної людини було б катастрофою, якщо вона звикне до свого повсякденного життя і стане байдужим до можливостей та несподіванок. їх пропонують.

Людське життя – це процес, який триває, поки ми тут. І він сповнений маленьких і великих сюрпризів, позитивних та негативних. Позитивні ми часто сприймаємо як негативні, а негативні ми могли б розглядати та переживати позитивно. Той, хто зберігає «живу воду», вилиту в нього при Хрещенні, може творчо переживати свій розпорядок дня, з усіма позитивними та негативними сюрпризами, вгамовуючи свою спрагу «живою водою», вбираючи істину вічного життя і надаючи сенсу минущому.

Георгій Мантзарідіс, почесний професор Богословського факультету університету Аристотеля  в Салоніках (Греція)

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерело: Ορθόδοξη Μαρτυρίa [Orthodox Witness], no. 98, February 2012, pp. 30-34