ДВОЄДУШНІСТЬ ВАТИКАНУ АБО ЯК КАТОЛИКИ РЯТУЮТЬ СВІЙ ІМІДЖ В УКРАЇНІ ПРИХОВУЮЧИ ПРАВДУ

У 2019, на п’ятому році російсько-української війни та четвертому році звірств російських військ у Сирії, папа Франциск нагородив Путіна пам’ятною медаллю «Ангел-Хранитель миру». Я так розумію, у 2022 році подібну медаль отримає Московський патріарх Кирило. Після всіх дій із підтримки військової агресії Путіна проти України і нещодавніх «військових» «проповідей» ідеолога «русского міра» Кирила, який прославляє різників Бучі як «героїв», пропозиція йому стати «істинним миротворцем, особливо для України, що роздирається війною», сприймається, м’яко кажучи, як вишуканий цинізм. У державі Ватикан новин не читають? Чи у них проблеми із комунікацією із Апостольською Столицею? Радикалізм авторів цього допису можна зрозуміти, проте вони надають матеріали для самостійного осмислення «нових ініціатив» (не всі ще відійшли від старих).

проф. Олександр Саган

Після відомих подій березня-квітня 2022 р., імідж Ватикану (і Католицької Церкви) в Україні зазнав досить міцного вдару. Негативні статті, дописи та карикатури на папу Франциска заповнили україномовний (український) сегмент інтернету, а також друковані ЗМІ. При цьому, як показує пілотне дослідження, ставлення до Ватикану більшості українців не дуже сильно відрізнялося від ставлення до Московського патріархату. І це явно занепокоїло керманичів Католицької Церкви, адже ідею заборони діяльності Московського патріархату в Україні, за даними соціологічної групи «Рейтинг», підтримує більш ніж 51%, а коли брати Західну Україну, де мешкають близько 95% вірних УГКЦ, ця лічба зростає до 67-73%%.

Отже, цілком природно, ідея про об’єднання українських греко-католиків та православних в єдину Помісну Церкву, якою сьогодні є ПЦУ, набувала все більш прибічників серед католиків. Те, що відбувалося в соціальних мережах на протязі останніх тижнів, можна охарактеризувати висловом: «Рим нам не батько, а Москва не мати». Роздалися реальні пропозиції, зокрема і деяких політиків, долучити Католицьку Церкву до «церков-спільників окупанта» та Ватикан – до недружніх країн.

Так, серед іншого, пропонувалося змінити назву законопроекту № 7204 від 22.03.2022 «Про заборону Московського патріархату на території України» на «Про обмеження діяльності структур недружних Церков на території України».

Відчуваючи небезпеку, Католицька Церква, а також її ієрархія, формальні та неформальні речники, вже з 19-20 квітня 2022 р. розвернули компанію, яка несла кілька мессиджів:

– папа Франциск не винний, він погано розбирається в політиці та дійсно прагне миру. Його неправильно інформувало оточення.

– Папа – намісник Христа! Він знає. що робить. Це все вони – вороги «святої церкви» та «маніпулятори». Нічого страшного не відбулося, мусимо бути вірні папі та Католицької Церкві.

– Через критику папи Франциска та формування негативного іміджу Ватикану, УГКЦ, її духовенство та вірні, можуть знову зазнати гонінь.

Інформаційна політика Католицької Церкви, а найбільш – позиція очільника УГКЦ Святослава Шевчука, виявилася досить вдалою, адже критика папи Франциска з боку українських католиків практично зупинилася. Однак вона привела і до другого, дуже цікавого, моменту: Кількість прибічників державної заборони Московського патріархату зменшилася до 55-62%%.

На великий жаль, події напередодні та в часі католицького Великодня не зробилися уроком для Ватикану та особисто для папи Франциска. У часе вітання Предстоятелям Православних Церков, він окремо звернувся до патріарха Кирила Гундяєва… Але цікавий не сам факт та текст звернення, а як офіційний Ватикан подає цю новину. І тут ми бачимо «ексклюзивний», а ліпше сказати двоєдушний підхід до подачі інформації українською та іншими мовами. Тим більш, що українську версію робив греко-католик – о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ.

Отже, подаємо порівняльну таблицю новини з сайту «VATICAN NEWS». Назву та кожний присутній абзац подаємо окремо в перекладі українською мовою:

Але різниця між звичайним текстом новин та україномовною версією це далеко не все. Ми мусимо особливе відзначити кілька моментів, які виникають з тексту.

По-перше, папа Франциск надіслав патріарху Кирилу особливе послання, яке відрізняється від вітання інших Предстоятелів Православних Церкво;

По-друге, він знов мовчить про співучасть Московського патріарха в агресії Росії проти України, називає його «братом» та бачить у їм можливого «миротворця»;

По-трете, чого загалом немає в україномовної версії, папа Франциск публично шкодує про неможливість зустрічі з патр. Кирилом. Але не через його підтримку агресії та сповідання єресі «русского мира», а через можливі «дипломатичні незручності» (плутанину)…

Усе це примусило нас звернутися до повного тексту послання папи Франциска до Московського патріарха Кирила, благо воно розміщено на офіційному сайті РПЦ. І тут нас очікував справжній «сюрприз», адже формулювання були ще більш відвертими та проросійськими, ніж на офіційному сайті Ватикану!

Папа Франциск анічого не каже про те, що саме патр. Кирило Гундяєв підтримав війну, але, знов ставлячи на один шабель агресора та жертву, пише: «У ці дні, коли ми відчуваємо всю тяжкість страждань членів нашої людської сім’ї, розбитих насильством, війною та численними проявами несправедливості» Він, певно знов забувся або його «знов неправильно інформувало оточення», що «насильство», «війну» та «численні прояви несправедливості», які сьогодні коються в Україні, благословив саме Московський патріарх!

Більш того, згуб усіляке почуття реальності (про моральність просто мовчимо), папа Франциск пропонує патр. Кирилу стати «істинними миротворцями, особливо для України, що роздирається війною». Відзначимо, не принести покаяння через підтримку агресії та злочинів російських окупантів, а відразу зробитися «миротворцем». З решти, про що тут можна дискутувати, коли сам папа Франциск до сьогодні не осудив анексію Криму в 2014 р. та навіть уникає назвати Росію агресором!

Але очільник Католицької Церкви йде ще далі, та просить Московського патріарха, який благословив війну і зробився токсичним для всього християнського світу, молитися за нього: «Дорогий брате! Молімося один за одного, щоб ми могли нести довіру свідчення про євангельську звістку про Воскреслого Христа і про Церкву як загальне таїнство спасіння, щоб усі могли увійти в царство «праведності і миру і радості у Святому Дусі» (Рим. 14:17)»». І далі бажає людині, суду над якій потребують навіть священики РПЦвУ, адміністративної структури Московського патріархату; яка, навіть після викриття злочинів російських окупантів, благословляє агресію…. «радісного та благословенного Великодня!»

Вважаємо, що дали досить матеріалу для роздумів, а висновки хай кожний робить сам. А у нас залишається тільки риторичне питання до ієрархії, духовенства та речників Католицької Церкви в Україні: Чи вистачить у вас сміливості дати правдиву оцінку діяльності Ватикану загалом та папи Франциска зокрема?

Ілюстрації:

Загальна версія на офіційному сайті Ватикану:

 

Україномовна версія на офіційному сайті Ватикану:

 

Андрій Грудень, PhD з соціології релігії, Краків-Дніпро

прот. Сергій Горбик, «Православний Духовний Центр ап. Івана Богослова» м. Чернівці