ВІТАННЯ ЙОГО ВСЕСВЯТОСТІ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ ПІСЛЯ СЛУЖБИ ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОВОГО 2022 РОКУ БОЖОГО

Найшановніші брати-ієрархи!

Улюблені діти в Господі,

Славне «Христос Воскрес!» знову прозвучало і досягло кінців землі та небес. Рід людський тріумфує і святкує: ті, хто був від початку, сучасне людство та покоління, які житимуть до пришестя Царя слави. Творіння, оновлене у воскреслому Христі, тріумфує. Під час пасхальної утрені ми співаємо: «Сьогодні все наповнилося світлом: небо і земля, і пекло».

Великдень – це свято незгасаючого світла. Христос – «світло світу». Світло не для небагатьох обраних, але для всіх без винятку, без дискримінації. Бог граничної філантропії і Податель наділяє людське обличчя непереборною гідністю. Людина стає причасником та причасницею вічного життя. І хто любить «брата», той залишається «у світлі» (1 Ін. 2:9). Той, хто нехтує братом, звинувачує його у провині, шкодить йому і звертається проти Самого Бога.

Сьогодні наші думки – з мученицькою Україною та у всіх куточках землі, де панує насильство та зневажання людської гідності. Молімося, брати і діти, щоб Великдень Господній, «світ згори, що перевершує всяке розуміння», Воскресіння, що передало нас в “інше життя”, в життя вічне, здійснила перехід, перехід до світу всього світу, світу народів, в якому так відчайдушно потребує людство. Давайте попросимо Воскреслого Спасителя, щоб Великдень цього року став поштовхом до відкриття гуманітарних коридорів, безпечних переходів у справді безпечні райони для тисяч людей, оточених у Маріуполі, мирних жителів, серед яких поранені, люди похилого віку, жінки та багато дітей. Те саме стосується і всіх інших регіонів України, де розгортається невимовна людська трагедія. Сьогодні, цієї благословенної ночі, ми знову закликаємо до негайного припинення братовбивчої війни, яка, як і будь-яка війна, підриває людську гідність і є провокаційним порушенням заповіді Господа про любов до ближніх.

Неможливо жити так, як Він ніколи не приходив, Він, Спаситель світу. Підвищуючи голос, ми також проголошуємо сьогодні ввечері цю радісну звістку про те, що істина та благодать прийшли і що «тінь відступила». Ми стверджуємо, що це є квінтесенцією нашого життя як християн, які мають «велике уявлення про життя, смерть і вічність». Перемога Христа над смертю пронизує наше існування джерелами вічного життя і спрямовує нас до «єдиного, що потрібне». Чудове Воскресіння Господа наповнює наше життя радістю і перетворює його на щоденний Великдень. Ми з упевненістю знаємо, що сили зла, насильства і несправедливості, які продовжують терзати людство, зрештою не отримають гору.

Ми прийшли до цієї благословенної суботи, як Церква, через період аскетизму, посту та покаяння, від якого виходило пахощі Воскресіння. Ми увійдемо до всесвітнього патріаршого храму великомученика Георгія Переможця на саму святкову службу церковного року, яка вібрує динамізмом і радістю Воскресіння Христового і унікально зображує світлоносний потік і повноту життя Есхатологічного Царства, де «діти світла» будуть споглядати Господа.

Йому слава, честь та подяка.

Христос Воскрес!

+ Варфоломій Константинопольський,

палкий молитовник за всіх вас до Воскреслого Господа.

Переклад українською – «Київське Православ’я»

Джерело: Вселенський Патріархат