РИМ НЕ БАТЬКО, МОСКВА НЕ МАТИ!

24 лютого 2022 року в Україну увійшли російські війська – проливається кров, стираюся з лиця землі цілі міста і села, тисячі вбитих людей, міліони українців втратили оселі. Чесна людина і богобоязливий християнин не можуть залишатися байдужими до людських страждань, їхній голос совісті і молитви має підноситися до небес.

Однак голос совісті прихований і захований далеко в шухляді в очільника Римо-Католицької Церкви папи Франциска, який на 50-й день війни так і не спромігся ані словом осудити і засудити геноцид українців, вчинений російськими окупантами у Київській області (цілування прапора це флеш-моб як і слова папи про те, що жахливі злочини проти цивільних в Україні – це наша спільна провина, не несуть ніяких наслідків) а дії Росії і президента Росії В. Путіна як агресора проти держави Україна. 16 березня 2022 р папа провів відеоконференцію з патріархом Кирилом і там напевно домовилися про флеш-моб під назвою: «акт посвяти Пресвятому Непорочному Серцю Марії України та Росії»….

Але на цьому Римська Курія РКЦ не зупинилася, а призначила у Страсну п’ятницю намір об’єднати представниць українського та російського народів під час Хресної ходи в Римі, що має символізувати прагнення «примирення наших народів»! І це ще не все!

Для того, щоби сподобатись Кремлю і не прогнівити його, Ватикан устами Державного секретаря, кардинала П’єтро Пароліні (міністр закордонних справ) виступив проти надання Україні зброї, заявивши, (хоч Україна і має право на законний захист але міжнародне співтовариство якщо хоче уникнути ескалації конфлікту не повинно втручався безпосередньо, але я бачу, що багато посилають зброї. Це жахливо…). Цією заявою кардинал П’єтро Пароліні фактично, повторив заяву прес-секретаря Путіна, Пєскова про те, що «постачання Україні озброєння не сприяють успіху переговорів»….

Все що тут викладено і багато з того про що я не написав, папою Франциском робиться тільки для одного, щоби догодити Кремлю і патріарху Московському Кирилу і зустрітися з ним не в онлайн а особисто 12 або 13 червня 2022 року в Єрусалимі після візиту папи Франциска в столицю Йорданії Амман («Reuters»).

Дорогі брати і сестри, українці, дії Ватикану наглядно висвітлили хто є хто, «Москва не мати, а Ватикан не батько». Отже, коли ми кажемо про деструктивну та антидержавну діяльність Московського патріархату в Україні, то мусимо бачити та розуміти таку саму діяльність Римо-Католицької Курії. А всім українським греко-католикам, які до сьогодні чогось очікують від Ватикану та папи, раджу прислухатися до слів папи Бенедикта ХVI, який в жовтні 2010 року порадив кардиналу Любомиру Гузару: «повертайтеся назад, туди де ви були – в православ’я» (інтерв’ю кардинала Гузара кореспонденці Часопису День).

Дорогі українці, брати греко-католики, давайте об’єднуватися в одній Українській Православній Церкві України без Риму і Москви, досить нам ділитися.

+ Іоасаф (Василиків), митрополит Івано-Франківський і Галицький (ПЦУ)