ЧОТИРИ ОГОЛОСНІ СЛОВА ДО ЧЕРНИЦІ: СЛОВО ТРЕТЕ

Я їм дам у Своїм домі та в мурах Своїх місце і ймення, що краще воно за синів та дочок

Іс. 56:5

Великі подвиги – велика і нагорода. Славна річ – світлий і вінець. Люди або тому, що затьмарені пристрастями, або тому, що засліплені своїм невіглаством, багато разів не віддають за працю людей гідної нагороди, але вседосконалий Бог з великою увагою бачить справу кожного, з усією точністю цінує всі його обставини, справи зважує і гідну приготує славу за кожний подвиг.

Дуже висока справа є чернече житіє. Це – підприємство у виконанні дуже тяжке. Воно не таке, щоб усі могли його робити. «Це слово вміщають не всі». Ті тільки, які мають велику старанність і силу, можуть зробити його. «Хто може вмістити, нехай вмістить» (Мт. 19:11, 12).

Для того Господь через в Ісаю ясно всім проповідував, що в небесному Єрусалимі, у стінах невидимого міста, вони має вибране місце, найкраще за те, яке приготоване для синів і дочок Його. І справедливо: якщо розглянемо чернече життя з усіх боків його, то побачимо, що воно є життя небесне, а не земне, ангельське, а не людське.

Ангели є незаймані нетлінні, ангели непричетні метушні світу. Вони, маючи нескінченне продовження життя свого, присвячені волі Всевишнього. Ченці також обіцяють зберігати цноту, звільняються від пристрасті мирського. Все життя їхнє звернене має бути на служіння Богу, щоб людина на землі проводжала життя, подібне до ангельської на небесах, щоб людина, тіло носить, жила подібно до ангелів духовних, безтілесних. Воістину великий подвиг, славне діло вчинення! Наречена Ісуса Христа! Хто сильний похвалити думку твою і ублажити твоє здійснення? Хто може тобі уявити славу і відплати, приготовані тобі від нареченого твого, коли закінчиш цей високий подвиг? Якщо ти маєш намір проходити життя ангельське, то ангели тільки можуть гідно похвалити високе життя, тобою обране. Вони сильні уявити тобі краси та світлості того іменитого місця, яке Бог тобі приготував. А я нічого не можу тобі сказати, як тільки є твоя справа.

Ангельською справою є молитвою. Божественний Златоуст запевняє: «Справа ангелів – молитва». Ти обрала ангельське життя, і справа твоя – молитва. Про молитву і я хочу розмовляти і уявити, що розумова молитва є істинною молитвою і дуже сприятливою для Бога.

Архієпископ Никифор Теотокі (+1800)

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

ЧОТИРИ ОГОЛОСНІ СЛОВА ДО ЧЕРНИЦІ: СЛОВО ПЕРШЕ

ЧОТИРИ ОГОЛОСНІ СЛОВА ДО ЧЕРНИЦІ: СЛОВО ДРУГЕ