СВЯТІ ОТЦІ – УСТА СВЯТОГО ДУХА

Перша неділя після П’ятидесятниці називається «неділю Всіх святих». Найперше мова йде про Святих Отців перших Вселенських Соборів.

Перший Вселенський собор був зібраний 318 богопокликаними Отцями. Як відомо, цей святий і великий Собор був скликаний першим християнським імператором Костянтином Великим в 325 році в Нікеї Віфінської для того, щоб надати протидію аріанству, однією з найбільших демонічних єресів, яка в IV столітті потрясла Церкву та навіть загрожувала самому її існуванню.

Цю єресь очолює видатний священнослужитель Олександрійської церкви, сумно відомий Арій, який мав нібито освіту і хвалився, що він великий богослов і філософ. Він, як і всі єретики, був охоплений диявольським егоїзмом та вважав, що тільки він розуміє таємницю Церкви. Під впливом філософії Аристотеля він відмовився визнати, що дві різні природи, Бога і людини, були змішані в особистості Слова. Для стародавнього філософа послідовника Аристотеля це було неможливо, і тому він заперечував божественність Слова, вважаючи Його творінням, першим творінням Бога. Своїм запереченням він завдав удар в саме серце християнської віри. Він атакував основну доктрину християнської віри, догмат про Святу Трійцю, і в той же час спробував зруйнувати всю будівлю божественного домобудівництва. Заперечуючи божественність Ісуса Христа, він заперечує Його спокутну роботу на землі, бо Христос спасає як Боголюдина як істинний і досконалий Бог, і в той же час як справжня і досконала людина. Його зниження в категорії його будівництва позбавляє його сили спасти людство від рабства сатани, рабства гріха, розкладання і смерті, тому що будівля не може врятувати іншу будівлю. Але той, хто з самого початку хотів погубити людину і привести її до гріха, є диявол. Він щосили намагається перешкодити Божому плану спокути. Тому зрозуміло, що Арій зі своєю ейфорійною зарозумілістю став самим слухняним знаряддям сатани для скасування спасіння людини! Катастрофічна омана аріанства полягає у вигнанні Христа зі світу, щоб його спасіння не відбулося.

Святі Отці зібралися з усіх кінців світу, щоб роз’яснити у Святому Дусі православне вчення і засудити демонічні марсіанські помилки. Наша Свята Церква вибрала цей радісний великодній період, щоб вшанувати їх пам’ять і нагадати нам про своє соборний устрій. Це нагадування необхідно в наші дні, тому що екуменізм з усіма його розгалуженнями бореться за знищення соборності з підступним просуванням західного релігійного тоталітаризму в православний світ. На жаль, в останні роки з’явилися ознаки того, що священний соборний устрій нашої Церкви часто піддається нападкам і розхитується несанкціонованими новаторськими діями певних церковних діячів.

Тоталітаризм згубний всюди, де він проявляється, будь то державна влада, духовна або релігійна. Не будемо забувати, що незліченні страждання, заподіяні релігійним тоталітаризмом на Заході, від середньовіччя до наших днів, виникають саме через спотворення справжнього і щирого стану нашої Церкви. Франкський варварський тоталітаризм та феодальний лад, витіснені з церкви

Занепад соборного устрою та встановила жорсткої атеїстичної системи, яка принесла секуляризацію, насильство, примус, священну інквізицію, колоніалізм, олігархічну, економічну експлуатацію та, що найгірше, перетворення церкви в мирську державну організацію з апофеозом – «Папа Римський як« бог на землі » , узурпує атрибути Христа, з «приматом» над усією землею і «непогрішним». Звичайно, ситуація залишається такою ж або навіть гірше в фрагментарному протестантизмі, де кожна група є мініатюрним зображенням Ватикану.

Як би ми не намагалися знайти сліди церковної автентичності в спотвореному західному християнстві, ми, на жаль, не можемо цього знайти. Це тому, що воно відкинуло соборний устрій та характер Церкви з абсолютизацією людських «авторитетів», таких як «непогрішимий» папа в папізмі і численні «непогрішимі» пастирі в протестантизмі.

Церква святоотцівська, бо її думка виражається через досягли обожнення Святих Отців, які ніколи не заявляли про «непогрішимість», але смиренно висловлювали досвід Церкви соборно. Їх приватне слово стало церковним, оскільки воно було відфільтровано колективно, тобто соборно, і стало вченням Церкви. Ось чому наша Церква називається (і) святоотцівською, бо Святі Отці протягом століть є устами Святого Духа, Який веде церковне тіло «до всякої правди» (Ін 16:23). З другого боку, єресі перестали бути церквою, бовтратили святоотцівську основу. Без отців Церкви, без вуст Духа Святого, немає Церкви.

На щастя, благодаттю Божою наше святе Православ’я, справжня і єдина Церква, Єдина, Свята, Кафолична і Апостольська Церква Христа, ось уже дві тисячі років слідує соборної системі, встановленої Святими Апостолами на Апостольському Єрусалимської Соборі, який проходив в 49 р н.е., і де основні рішення приймалися спільним рішенням. Так працювали всі наступні Священні Собори, Помісні та Вселенські, за участю усіх єпископів або духовенства інших ступенів, де спільно обговорювалися і приймалися рішення, разом з молитвою. Святі Отці твердо дотримувалися принципу «угодно Святому Духові і нам», тобто те, що Святий Дух диктує нам в нашому загальних зборах, ми також проголошуємо. Вони не говорили свого розуму, але висловлювали досвід Церкви, непогрішний досвід церковного тіла. І є дещо дуже важливе: рішення Соборів віддавалися на судження церковного тіла. Зрештою, народ Божий виносить рішення про справжність рішень, оскільки, як свідчить важливе рішення Православних Патріархів 1848 року, народ Божий є найвищим суддею і зберігачем Православної віри є найвищим суддею і зберігачем Православної віри.

Якщо говорить коротко, це справа Святих Отців. Ось чому ми всі зобов’язані шанувати їх та   дякувати їм за їх величезний внесок в Церква. І останнє: давайте не забувати ні на мить, що наше спасіння ототожнюється з істиною, а що спасаєма істина знаходиться тільки в нашій Православній Церкві і ніде більше. Її неможливо знайти в єресях, помилках і нечестивих догматах. Не існує безліч Церков, тобто тільки одна – наше Православ’я, яке абсолютно та виключно ототожнюється з Єдиної, Святої, Вселенської і Апостольської Церквою, яку ми сповідуємо в Символі віри. Наше спасіння відбувається по благодаті Божої, нашою волею та зусиллям тільки в Православної Церкви і ніде більше.

В єресі немає спасіння, оскільки святий Кипріан, один з головних отців і вчителів древньої Церкви, постановив, що «поза Церквою немає спасіння».

Роль Святих і Богоносних Отців, особливо в наші важкі есхатологічні і апокаліптичні часи, велика і незамінна, коли наша рятівна віра ставиться під сумнів деякими церковними людьми, які прагнуть перевершити Святих Отців за допомогою «неопатристичних», «постпатристичних» і «богословських» схем, факт, який не просто ображає святих і благочестивих отців, але ображає і виганяє Святого Духа, їх натхненника. Нам слід «дотримуватися Святих Отців», тобто бути їх послідовниками, щоб благополучно пройти важкий шлях нашого спасіння. Це наша краща честь для них!

Лаброс К. Скодзу, профессор-богослов

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»