ШЛЯХ ДО П’ЯТИДЕСЯТНИЦІ Й ОСТАННІ ЧАСИ

Період часу після Пасхи називається Πεντηκοστάριον. Після перемоги над смертю, яку принесло Христове Воскресіння, ми переходимо до великого свята П’ятидесятниці. Через п’ятдесят днів після Пасхи ми святкуємо зішестя Святого Духа на учнів Христа, а через них – на всіх нас. Це «сходження» було передбачено Христом ще на землі.

Свято розвивався з часом. Спочатку він відносився до сільського господарства; пізніше він «увічнив» історична подію встановлення Завіту; потім він, нарешті, зробився святом дару Святого Духа, який поклав початок Нового Заповіту на землі.

Поряд з Великоднем і святом Кущів, це був трете велике свято юдеїв під час якого кожен віруючий повинен був відправитися в Єрусалим і взяти участь в тамтешніх службах. Як ми вже говорили, спочатку це був землеробське свято врожаю (Вих. 23:16). Це було, коли приносилися ізраїльтянами перші плоди урожаю о (Вих. 34:22).

Після цього свято стало ювілейним. Заповіт був написаний через п’ятдесят днів після виходу ізраїльтян з Єгипту. (Вих. 19:1-6), коли святкували Пасху. З документів, виявлених в Кумране, і з того, що записали рабини, слідує, що свято було встановлено в другому столітті до нашої ери.

Пророк Йоіл описує вилив Святого Духа на весь світ. Дух зображується як вітер і вогонь і займає місце як продовження богоявлення Старого Завіту.

У Новому Завіті є ясне згадка про зішестя Святого Духа на апостолів у вигляді вогненних язиків (Дії 2:4). Учні говорили на іноземних мовах і тим самим проголосили перспективу поширення Євангелія по всьому світу і його універсальну місію. Поділ народів, який відбулося в Вавилоні (Бут. 11:1-9), тепер знайшов «лікування» через єдність П’ятидесятниці. Через Святого Духа Христос дав силу своїм учням і їх наступникам, наділив їх дарами та зміцнив їх, щоб вони могли говорити про те, що вони бачили і чули, і про те, що відчували їх руки: «Та ви приймете силу, коли Святий Дух зійде на вас; і ви будете мені свідками в Єрусалимі, і в усій Юдеї, і в Самарії, та аж до краю землі ».

Коли згадується вислів «хрещення Духом», Отці Церкви говорять про наділення Церкви місіонерською владою. Вони заявляють, що П’ятидесятниця – це новий Закон. Це можливість відтворити весь світ. Якщо ми сприйнятливі, дар Святого Духа може оновити нас так само, як він може оновити світ в цілому. Святий Дух зберігається в сховищах Церкви. Ось де ми його знаходимо. Ось де віруючі приймають його в дар через святі таїнства, якщо, звичайно, ми відкриті для такого досвіду.

Нарешті, дар Святого Духа характеризує останні часи, період, який починається з Вознесіння Господа і завершиться в «останній день», коли Христос повернеться під час Свого Другого пришестя.

архімандрит Яків Канакіс

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»