З ВЧЕННЯ СВЯТОГО СИМЕОНА, АРХІЄПИСКОПА СОЛУНСЬКОГО ПРО СВЯЩЕННІ ХРАМИ

Для православних віруючих святість храмів – це даність. Священний храм – це не звичайне місце, воно не схоже ні на які інші споруди, і навіть новітній з храмів, що не відрізняється старовиною, незрівнянно перевершує за цінністю і важливістю найважливіші дохристиянські археологічні пам’ятники у світі.

У наш час у деяких виникають сумніви щодо священних храмів, які прирівнюють до будь-якого іншого простору або будівлі. Затьмарений розумом людина, спійманий в пастку свого маловір’я – або, скоріше, свого невіри – не може визнати, що «де Бог хоче йти, перемагається єства чин», що особливо характерно для унікального простору присутності Божої, святих храмів. На жаль, такий розум більше довіряє тому, що рекомендує йому наука часу цього – коли «експерти» сперечаються один з одним – чим те, що рекомендує та вказує йому віра з двохтисячорічним досвідом.

Що сучасні епідеміологи сказали б про десятьох прокажених, яких Христос зцілив і послав до священиків, щоб вони поглянули на них ближче? Чи підійдуть вони до колишніх прокажених? Чи будуть вони довіряти своїй науці, яка заперечує чудо, або Христу, Який їх зцілив? І коли вони, нарешті, дізнаються про диво, чи визнаються вони в цьому або сховають його? Ймовірно, друге, оскільки через два місяці після відкриття церков, коли тисячі людей, прийшли до храмів і до Таїнства Божественної Євхаристії, причащаючись з тієї ж ложечки, крива статистики вірусу анітрохи не змінилася в гіршу сторону, і вчені «посоромилися» про це сказати.

Але давайте перейдемо тепер до нашої теми. Так чому ж нас вчать святі? Ми розглянемо вчення одного з них, святого Симеона, архієпископа Солунського (XV ст..) Його слова пройняті належним благоговінням і трепетом по відношенню до християнського храму. Зокрема, викликає захоплення його вчення «про Святого Храмі і його основу» [1], де він пояснює те, що відбувається в храмі. Наскільки ж ми православні благословенні, яка ж благодать подається нам і ми її відкидаємо!

Святитель Солунський хоче вдихнути, передати слухачам цей священний трепет, таємниче відчуття того, що понад розумом, яке передає нам святий храм, і благоговіння. Зіткнувшись з «нечестивими», «ураженими прокляттям», «поганими» і «згубними» – як він називає єретиків, не поважають, серед іншого, храми, він наводить як приклад Христа, який вигнав богоненавидникив з давнього храму Соломона, який він назвав «Домом молитви» і « Домом Отця свого», щоб навчити нас повазі і вшанування до нього: «А що треба вважати божественні храми, показав нам Він Сам, коли з давнього храму вигнав батогом тих насмішників і буде домом молитви, і домом Отця Свого цей храм назвав. І Він не дозволив, сказав, вносити товар в храм святий, щоб дати нам до божественних храмам належне благоговіння» [2]. І він каже, «той храм був законний і був образом. Тепер же ми говоримо, що наш храм – більшого того, тому що тут мешкає Спаситель» [3].

Чудеса, які пережили християни в храмах завдяки перебуває в них благодаті Святої Трійці, настільки численні, що разом з чудесами від святих ікон і святої води він приводить їх, як природні факти, наводили аргументи проти нечестивих. «Хто творить чудеса через святі ікони і святі храми? Чи не Свята Трійця?». «Звідки ж приходять божественні діяння, які вчиняються через святі ікони і священні храми, і освячену воду?» [4].

Він каже, що божественні сили задіються всередині храму, подаються навіть зцілення і від його неживих предметів і речовини для нашого освячення: «І це ми бачимо досить ясно, бо Божественні сили діють, виявляються і в храмах: тут бувають явлення Ангелів і святих, відбуваються знамення, виконуються прохання, подаються зцілення. Надають на нас благотворну дію і бездушні речі, що знаходяться в храмах: вода, каміння, стовпи, ланцюга. Вони діють не самі по собі, бо як вони можуть діяти, будучи бездушними творіннями Божими, не що можуть самі по собі нічого? Ні, вони діють благодаттю Божою, що сходить на них, і закликану на них Божественним ім’ям. І це відбувається заради нашого освячення» [5].

Христос освячує воду, тіла спочилих слуг своїх та храми. І там, де гучить Його ім’я, або Його Матері, або Його Святих, там відбувається безліч чудес. Цією силою не володіють самі будівлі, але покликання божественного імені і перебуває в них благодать Святого Духа: «І Він освячує свої бездушні храми. У священних місцях, де кличуть Христа або Його Матір, або Його святих відбуваються численні знамення. І не дерево і не каміння є джерелом сили, яка освячує, бо вони є творінням Божим, а прикликанням Бога і вселенням благодаті Святого Духа» [6].

Коментуючи те, що відбувається під час заснування храму, в тому місці, коли перед його освяченням ворота храму закриваються і всередині знаходяться тільки священики і архієреї, він вказує, що цей простір змінюється. Це вже не земне місце. Воно стає Небесним: «бо храм стає вже Небом і його вже осіняє сила Святого Духа» [7].

Після того, як відбулася закладка храму, навіть його стать стає святим і таким, що підлягає вшанування, тому-то багато набожних вірних і цілували його, як підніжжя Неба! «Якщо він освячений, то йому належить вшанування, і багато його набожних цілують як небесну землю» [8].

Святий Престол є житлом Бога, і не тільки: «На ньому живе Бог … Таким чином, воістину трапеза буває і жертовником Христовим, і престолом слави, і обителлю Божою, і труною, і місцем поховання і спочину Христового» [9].

Ось чому ті, хто оскверняє святі храми гинуть: «Ми часто бачимо очевидним чином, що ті, що не поважають святинь, страждають тілесно і нарешті гинуть» [10].

Завдяки благодаті святого мира храм стає досконалим: «Після помазання священним трапези миром, … вона є вже селищем Божим і обителлю слави» [11].

Повітря в храмі вже не такий, як в інших місцях, тому що в храмі повітря освячений. Всі наші почуття, нюх і дихання однаково очищаються і освячуються: «Ладан очищає наше нюх і дихання … освячує повітря і наші органи чуття, і дихання, передаючи нам свій аромат. І від одного невеликого шматочка ладану все виповнюється пахощів за допомогою вогню, тому він зображує Святого Духа» [12].

Те, про що ми згадали, є дуже небагатьом з тієї багатої спадщини, яку святий Симеон залишив нам про святі храмі, і того, що в них відбувається. Його слова розсіюють всі сучасні фобії, надихають та захоплюють нас, а також вводять нас з почуттям захоплення в той простір, в якому ми знаходимось вже давно, не розуміючи, чим він є насправді. Ми дуже багаті і не цінуємо те, що маємо. Нехай Бог змилується над нами, щоб і ми звернулися до Нього. Ось чого святитель бажає навіть для нечестивих: «Але щоб сподобив Господь, Ти ласкавий та єдиний милостивий, щоб помилувані були всі віруючі в Нього … Точно так само нехай повернуться до Христа і безбожники, і так удостоються слави Того, Хто є радість, життя і насолода, істинно Сущий і причина нашого буття, через Якого і сталося все існуюче!».

Посилання:

[1]. PG 155,306-361

[2]. Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Διάλογος κατὰ πασῶν τῶν αἱρέσεων. PG 155,68

[3]. Ως άνω. σελ.108

[4]. Ως άνω. σελ.61

[5]. Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Περὶ τοῦ ἁγίου ναοῦ καὶ τῆς τούτου καθιερώσεως. PG 155,336

[6]. Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Διάλογος κατὰ πασῶν τῶν αἱρέσεων. PG 155,95

[7]. Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Περὶ τοῦ ἁγίου ναοῦ καὶ τῆς τούτου καθιερώσεως. PG 155,312

[8]. Ως άνω. σελ.313

[9]. Ως άνω. σελ.316

[10].Ως άνω. σελ.337

[11]. Ως άνω. σελ.317

[12]. Ως άνω. σελ.344

Іоаніс Літінас

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»