ПОСЛАННЯ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ДО АРХІЄПИСКОПІВ ІНШИХ ПОМІСНИХ ПРАВОСЛАВНИХ ЦЕРКОВ СТОСОВНО СПОСОБІВ ПОДАВАННЯ ЄВХАРИСТІЇ

Його Всесвятість Вселенський патріарх Варфоломій, слідуючи бажанню Матері-Церкви Константинополя мати узгодження і, настільки це можливо, однорідність між помісними Православними Церквами у надзвичайно важливому питанні Святої Євхаристії і способів її подавання віруючим, надіслав цього листа 17 травня 2020 року до усіх своїх братів Блаженніших Архієпископів Помісних Православних Церков:

«Ваші Блаженства, Христос воскрес!

Ми з болем переживаємо обставини, які виникли у житті Церкви у зв’язку зі серйозною пандемією нового короновірусу і звідусіль ми одержуємо нові місцеві факти про різноманітний розвиток подій у листах або у формі запитань і занепокоєнь. Ми, підбадьорені духом єднання і співпраці, а також з метою захистити здоров’я віруючих і задля загального блага, погодилися відправляти Богослужіння деякий час без участі віруючих у церквах, однак найбільше нас  хвилює збереження віри наших Отців, яка завжди освітлює світ.

Оскільки, все-таки, після похвальної зацікавленості влади та неоціненних запобіжних заходів з боку лідерів країн під час пандемії COVID-19, було почуто певні недоречні точки зору стосовно того як наближатися до Пресвятого Таїнства, ми не можемо залишатися мовчазними та відчуженими до такої неоднозначної ситуації, а також бездіяльними у світлі розвитку подій та пов’язаних урядових регулювань і заборон.

Ми слухаємося закликів управління охорони здоров’я та політичної влади, і як є природньо, ми підкоряємося допоки це не торкається сутності і основ нашої віри. Поблажливість Церкви  йде на хрест, однак вона відмовляється зійти з нього, слухаючись суддів і владу цього світу коли містична таїна її життя, свята Євхаристія, ставиться під питання.

У житті Церкви, усім відомо, що виконавцем євангельських й апостольських проповідей та ідей, однак також і духу, і послань священних канонів, є свята традиція, яка нерозривно поєднується з церковними обрядами та досвідом втілення Христа.  Використовуючи цю священну практику Церкви, ми бачимо і дійсно розуміємо, що вона живе через Святу Євхаристію і у Святій Євхаристії, або іншим чином, що Свята Євхаристія – це одкровення і досвід божественно-людського таїнства Церкви. Сам Господь, «який  невидимо перебуває у нас» , який «приносить, приноситься і роздається”, дає нам через Євхаристію Його пречисте Тіло і Його дорогоцінну Кров, роблячи нас «повноцінними спадкоємцями царства небесного».

У такому дусі і з такими почуттями, ми з любов’ю передаємо Вашим Блаженствам, заявляючи з щирим сумлінням, що ми не маємо наміру зрікатися того, що було заповідано усім нам нашими святими Отцями. У світлі обставин, які склалися, ми бажаємо почути Ваші братські переконання і Ваші думки для того щоб ми дійшли спільного пастирського підходу стосовно розбіжних думок про усталений спосіб подавання святого причастя.  Сказавши це, ми обіймаємо з любов’ю до Христа і свято цілуємо, улюблені, Вашу Блаженність, залишаючись вашим вірним братом, співслужителем, споживаючи з однієї спільної чаші, пивши з якої, ми не матимемо спраги на всі віки. Амінь».

Переклад українською мовою – «Православний духовний центр ап. Івана Богослова»

Джерело: https://panorthodoxsynod.blogspot.com