ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ 2020 РОКУ БОЖОГО

+ ВАРФОЛОМІЙ

МИЛІСТЮ БОЖОЮ АРХІЄПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЛЬСЬКИЙ,

НОВОГО РИМА І ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХ

ВСІЙ ПОВНОТІ ЦЕРКВИ

БЛАГОДАТЬ, МИР ТА МИЛІСТЬ ВІД ХРИСТА, ЩО ВОСКРЕС У СЛАВІ

Дорогі брати ієрархі та улюблені діти в Господі,

Досягнувши Святої Пасхи і стаючи учасниками радості Воскресіння, ми прославляємо Господа слави, який розтоптав смерть смертю і воскресив з Собою всю расу Адама, відкриваючи для нас все ворота раю.

Чудове Воскресіння Христове є підтвердженням того, що в житті світу переважає не смерть, а Спаситель, який скасував панування смерті. Перш відомий нам як Слово без плоті, а потім як Слово, яке прийняло плоть за нас за любов до людства, який помер як людина і воскрес із силою як Бог, Він – Спаситель, який знову прийде у славі, щоб виконати Божественний Задум.

Таємниця і досвід Воскресіння складають ядро церковного життя. Сяюче поклоніння, священні таємниці, молитовне життя, піст і аскетизм, пастирське служіння і гарне свідчення в світі – все це випромінює аромат великодньої радості. Життя віруючих в Церкві – це щоденний Великдень, «радість згори», «радість спасіння», а також «спасіння як радість» [1].

Ось чому служби Святого і Великого Тижня не похмурі, а наповнені переможної силою Воскресіння. Там ми виявляємо, що у Хреста немає останнього слова в плані спасіння людства і світу. Це віщує вже в суботу Лазар. Воскресіння з мертвих близького друга Христа є прообразом «загального воскресіння». Гімн «Сьогодні висить на дереві [Хреста]» досягає кульмінації в заклику «Покажи нам і Твоє славне Воскресіння». Перед епітафіями ми повторюємо: «Я возвеличую Твої страждання, я хвалю Твоє поховання разом з Твоїм воскресінням». І під час пасхального служіння ми рішуче заявляємо про істоту Хреста: «Бо ось через Хрест усьому світу прийшла радість».

«Обраний і святий день» Пасхи є світанком «восьмого дня», першого плода «нового творіння». Досвід нашого власного воскресіння, велике «чудо мого спасіння» [2] Це живе твердження, що Господь постраждав і був приведений до смерті заради нас і що Він воскрес із мертвих для нас, «оголошуючи для нас воскресіння на віки віків» [3] Протягом усього періоду Пасхи ми з неповторною поезією оспівуємо антропологічне значення блискучого Воскресіння Христового, Вивід людства від рабства до справжньої свободи, «прогресування і вознесіння від низу до верху і до обітованої землі» [4]. Це рятівне оновлення у Христі усвідомлюється в Церкві як динамічне розширення євхаристичного етосу в світі, як «об’явлення істини в любові », як синергія з Богом для перетворення світу, щоб світ міг бути представленим в образі повноти останнього одкровення божественної любові в Царстві останніх часів. Жити у воскреслому Господі означає проголошувати Євангеліє «до країв землі» в манері апостолів; на практиці це свідчить про з’явлення благодаті та очікуванні «нового творіння», де «смерті більше не буде, більше не буде ні жалоби, ні плачу, ні болю». (Від. 21:4)

Віра у Воскресіння Христове і в нашу власну неділю не заперечує болісного присутності смерті, болю і хреста в житті світу. Ми не придушуємо сувору реальність і не застраховуємо для себе через віру психологічну впевненість перед смертю. Однак ми знаємо, що справжнє життя – це не життя в цілому, що ми тут «мандрівники», що ми належимо Христу і що ми подорожуємо в Його вічне Царство. Присутність болю і смерті, якими б матеріальними вони не були, не є остаточною реальністю. Це лежить в остаточному скасування смерті. У Царстві Божому немає ні болю, ні смерті, а нескінченна життя. «Перед твоїм дорогоцінним Хрестом, – повторюємо ми, – смерть жахлива для людей; але після Твоїх славетних страждань, людству не страшна смерть» [5]. Віра в Христа дарує нам силу, завзятість і терпіння, щоб винести випробування. Христос – це той, хто «зцілює нас від усіх хворіб і позбавляє нас від смерті». Він – той, хто постраждав за нас і відкрив нам, що Бог «завжди за нас» і що Божа любов до нас нерозривно пов’язана з Божою істиною. Цей обнадійливий голос божественної любові відбивається в словах Христа для паралітика «мужайся, дитино» (Мт. 9:2) і для жінки з питанням крові: «мужайся, дочка» (Мт. 9:22), в Його словах «Наберіться сміливості; Я переміг світ» (Ін 16:33) до Страстей, і кинутому в тюрму Апостолу язичників, якому загрожує смерть, «наберися мужності, Павло» (Дії. 23:11)

Нинішня пандемія нового коронавірусу продемонструвала, наскільки ми тендітні як людські істоти, як легко в нас домінують страх і зневіра, наскільки крихкі наші знання і впевненість в собі, як застаріло уявлення про те, що смерть є подія в кінці життя і того, що забування або придушення смерті є правильним способом боротьби з нею. Граничні ситуації доводять, що ми не здатні рішуче справлятися зі своїм існуванням, коли вважаємо, що смерть – це непереможна реальність і нездоланна межа. Важко залишатися людиною без надії на вічність. Ця надія живе в серцях усіх лікарів, медсестр, добровольців, донорів та всіх тих, хто щедро підтримує своїх страждають братів і сестер в дусі жертовності, підношення і любові. У цьому невимовному кризі вони випромінюють воскресіння і надію. Це «добрі самаритяни», які, ризикуючи власним життям, поливають рани олією і віном; вони є сучасними «кіренейцамі» на Голгофі тих, хто хворий.

Цими думками, самими почесними Ієрархами і найдорожчими в Господі дітьми, ми прославляємо ім’я Воскреслого Господа, який вище всіх імен, джерело життя від Його власного світла, який висвітлює всесвіт світлом Воскресіння. І ми молимося Йому, до лікаря наших душ і тіл, який дарує життя і воскресіння, щоб у Своїй невимовній люблячій доброті Він міг зійти до людського роду, щоб дати нам дорогоцінний дар здоров’я і направити наші кроки на прямі шляхи, щоб підтвердити божественний дар нашої свободи в світі, віщуючи його досконалість в небесному Царстві Отця і Сина і Святого Духа.

Христос Воскрес!

На Фанарі, Свята Пасха 2020

† Варфоломій Константинопольський

Палкий молитовник перед Богом за всіх вас.

1. «Журнали отця Олександра Шмемана», 1973-1983 роки (Крествуд, Нью-Йорк, Володимирська семінарська преса, 2000), 137.

2. Григорій Богослов. Про Святу Пасху, ст. 36.664.

3. Григорій Палама. Про Святе Вознесіння, ст. 151.277.

4. Григорій Богослов, сcit., 636.

5. Доксастікон Вечірні від 27 вересня.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»