АНДРІЙ – АПОСТОЛ «МАЛОГО»

Брат Петра, Андрій, найменш відомий з усіх чотирьох апостолів першої групи. Андрій зазвичай залишається на другому плані, хоча він був членом домінуючої четвірки. Він не входив в число свідків деяких важливих подій, при яких разом з Христом були присутні Петро, Яків та Іоан (Мт. 17: 1; Мк. 5:37; 14:33). В інші ж моменти він згадується серед членів тісного кола (пор. Мк. 1:29; 13: 3). Не може бути сумнівів у тому, що у нього були тісні стосунки з Христом, адже саме через нього інші люди, найчастіше особисто, знайомилися з Наставником.

«А один із тих двох, що чули від Іоана та йшли вслід за Ним, був Андрій, брат Симона Петра. Він знайшов перше Симона, брата свого, та й говорить до нього: Знайшли ми Месію, що визначає: Христос. І привів він його до Ісуса. На нього ж споглянувши, промовив Ісус: Ти Симон, син Йонин; будеш званий ти Кифа, що визначає: скеля» (Ін. 1:40-42).

Андрій був першим покликаним апостолом (Ін. 1:35-40). Ми з вами також звернемо увагу і на те, що саме він представив свого брата-лідера Христу (Ін. 1:41-42). Андрія яскраво відрізняє його палке бажання слідувати за Христом, тісно пов’язане з прагненням знайомити з Христом інших людей.

Петро та Андрій були родом з Віфсаїди (Ін. 1:44). Археологи ще не визначили точне місце знаходження Віфсаїди, але з описів Нового Завіту випливає, що поселення знаходилося в північному регіоні Галілеї. На якомусь етапі життя брати (Андрій та Петро) переселилися до великого міста Капернаум, яке було розташоване недалеко від їхнього рідного поселення. Насправді, в Капернаумі Петро і Андрій жили в одному будинку (Мк. 1:29) і разом займалися ловом риби. Місцезнаходження Капернаума було вигідним: місто перебувало на північному узбережжі озера Галілейського (де ловля риби йшла добре) і на перетині дуже важливих торговельних шляхів.

Ймовірно, Петро і Андрій вже довгий час (все життя) дружили з іншою парою рибалок, з братами з Капернаума – Яковом та Іоаном, синів Зеведеєвих. Очевидно, всі четверо поділяли духовні інтереси один одного ще до знайомства з Христом. Вони, напевно, відвідували пустелю, де проповідував Іоан Хреститель, і стали його учнями. Саме там вони вперше зустрілися з Христом. Повернувшись до лову риби (ще до того, як Ісус покликав їх присвятити весь час служінню), вони продовжували співпрацювати. Тому цілком природно, що ця невелика група стала згуртованим ядром серед Дванадцяти. Четверо учнів багато в чому здавалися нероздільними.

Однак з чотирьох апостолів тісного кола Андрій був найменш помітним. Писання не багато розповідає про нього. Фактично, можна на пальцях порахувати, скільки разів ім’я Андрія згадується в Євангеліях. (По суті, крім уривків, де перераховуються імена всіх апостолів, ім’я Андрія названо в Новому Завіті лише дев’ять разів, причому в більшості уривків його ім’я згадується лише побіжно).

Андрій жив в тіні свого брата, якого знали краще. У багатьох віршах, де записано його ім’я, також додано, що він був братом Петра, ніби саме цей факт додає йому важливість.

У подібних ситуаціях, коли один брат затьмарює іншого настільки, ми зазвичай стикаємося з наполегливим суперництвом або навіть взаємним відчуженням. Проте, в Андрія ми не бачимо ніяких проявів заздрості до переваги Петра. І знову-таки, саме Андрій привів Петра до Христа. І зробив він це відразу ж, без коливання. Звичайно ж, Андрій прекрасно знав про схильність свого брата домінувати. Він повинен був добре знати, що, увійшовши в коло учнів, Петро відразу ж візьме ініціативу в свої руки, а він відійде на другий план. Однак апостол все одно привів свого старшого брата до Ісуса. Сам цей факт багато говорить про характер Андрія.

Майже все, що Писання згадує про Андрія, говорить про те, що він не прагнув стати центром уваги і задовольнявся другими ролями. Здавалося, апостол зовсім не заздрить тим, хто трудився на виду. Цілком очевидно, що Андрій з радістю робив те, що міг, використовуючи свої дари і покликання, дані Богом, дозволяючи іншим робити так само.

З усіх чотирьох апостолів тісного кола Андрій справляє враження найменш запального і самої дбайливої людини.

Петро виявляв схильність діяти імпульсивно, не подумавши, і говорити щось невпопад і невчасно. Найчастіше він поводився зухвало, нетактовно і поспішно. Якова та Іоана назвали «синами грому» через їх схильності до нерозсудливості. Очевидно, саме вони провокували багато суперечок про те, хто перший. Про подібні якості Андрія немає і натяку. Якщо він говорить (а в Писанні подібні епізоди рідкісні), то обов’язково щось правильне. Якщо він діє, то завжди правильно. Згадуючи апостола по імені, Писання ні в одному уривку не приписує вчинкам Андрія щось ганебне.

Звичайно ж, були випадки, коли, слідуючи за Петром або діючи разом з іншими учнями, Андрій здійснював ті ж помилки, що і вони. Але коли його ім’я згадується окремо (коли Андрій підноситься над іншими і надходить або говорить як самостійна особистість), Писання хвалить його. Андрій був ефективним лідером, навіть незважаючи на те, що ніколи не був у центрі уваги.

Андрій і Петро сповідували різні стилі керівництва, хоча і були братами. Але Андрій прекрасно відповідав своєму покликанню, точно так само як Петро абсолютно відповідав своєму. Насправді, можливо, Андрій був навіть кращим прикладом, ніж Петро, для більшості лідерів церкви, адже більшість їх будуть працювати «в тіні», як Андрій, що абсолютно не можна порівняти з популярністю і високим становищем, якими володів Петро.

Ім’я Андрій означає «мужній»; створюється враження, що ім’я добре характеризує апостола. Звичайно ж, ловля риби сіткою, тобто ремесло, яким займався Андрій і його друзі, вимагало чималих фізичних сил і мужності. Однак Андрію були притаманні й інші риси. Він був сміливим, рішучим і обачним. У ньому не було і йоти слабовілля і безхарактерність. Ним керувало гаряче прагнення до істини; щоб досягти мети, він готовий був добровільно піддатися найекстремальнішим труднощам і випробуванням.

Не забувайте, що Ісус вперше зустрів Андрія, коли той вже приєднався до учнів Іоана Хрестителя. А Іоан Хреститель був відомий своїм суворим зовнішнім виглядом і спартанським способом життя. Він «мав одяг з верблюжого волосу, і пояс ремінний на стегнах своїх, а пожива для нього була сарана та мед» (Мт. 3:4). Іоан жив і трудився в пустелі, перебуваючи далеко від якого б то не було комфорту і зручностей міського життя. Чи м’яка людина могла піти за Іоаном Хрестителем.

В Євангелії від Іоана описується перша зустріч Андрія з Ісусом. Вона сталася в пустелі, де Іоан Хреститель проповідував про покаяння і хрещення навернених. Апостол Іоан викладає події як очевидець, адже разом з Андрієм вони були учнями Іоана Хрестителя. (Апостол Іоан не називає себе по імені до самого кінця Євангелії. Але те, як він в деталях розповідає про події, наводить на думку, що ми отримуємо інформацію з перших рук. Цілком очевидно, що Іоан і був тим другим учнем, який згадується в описі події).

Особиста зустріч Андрія з Ісусом сталася наступного дня після хрещення Ісуса (Ін. 1:29-34). Андрій та Іоан стояли поруч з Іоаном Хрестителем, коли той, поглянувши на Ісуса, сказав: «Ось Агнець Божий» (Ін. 1: 35-36). Тоді учні відразу ж залишили Іоана і пішли за Ісусом (Ін. 1:37). Не думайте, що Іоан та Андрій були непостійними або ненадійними послідовниками свого наставника. Зовсім навпаки. Іоан Хреститель ясно сказав, що він – не Месія: «…Хто ти такий? І він визнав, і не зрікся, а визнав: Я не Христос. І запитали його: А хто ж? Чи Ілля? І відказує: Ні! Чи пророк? І дав відповідь: Ні!» (Ін. 1:19-20). Коли ж люди почали вимагати від Іоана пояснити, хто він такий, Іоан сказав: «Я голос того, хто кличе: В пустині рівняйте дорогу Господню …» (Ін. 1:23).

Отже, в самих прямих і ясних словах Іоан Хреститель пояснив, що він – предтеча Месії. Він прийшов, щоб приготувати шлях і вказати народу правильний напрямок. Насправді суть проповіді Іоана Хрестителя полягала в тому, щоб підготувати прихід Месії, Який мав з’явитися незабаром. Тому Іоана та Андрія захопило радісне передчуття Месії; вони очікували, коли вкажуть Того єдиного, хто був Месією. Тому, почувши, що Іоан Хреститель назвав Христа Агнцем Божим, учні відразу ж залишили свого наставника і пішли за Христом. Вони правильно зробили, сам Іоан Хреститель, безсумнівно, схвалив би їх рішення.

Далі подія викладається в Біблії так: «А Ісус обернувся й побачив, що вони йшли за Ним, та й каже до них: Чого ви шукаєте? А вони відказали Йому: Равві перекладене це визначає: Учителю, де Ти живеш? Він говорить до них: Ходіть і побачте! Ті пішли та й побачили, де Він жив, і в Нього той день перебули. Було ж коло години десятої» (Ін. 1: 38-39).

Було близько четвертої години дня («близько десятої години», як написано в 39-му вірші), коли Іоан та Андрій зустрілися з Христом. Учні пішли за Ісусом туди, де Він жив, і залишок дня провели в спілкуванні з Ним. Так як все відбувалося недалеко від пустелі, де проповідував Іоан Хреститель, Ісус, очевидно, жив в найнятому Ним будинку або, можливо, в одній з кімнат заїжджого двору. Однак двом учням випала честь провести частину дня і вечір в особистому спілкуванні з Ісусом. Йдучи, вони були повністю переконані, що знайшли справжнього Месію. Протягом дня учні зустрілися з Христом, познайомилися з Ним і вже почали слухати Його вчення. Отже, Андрій та Іоан стали першими учнями Ісуса.

Зверніть увагу, що Андрій зробив першу чергу: «Він знайшов перше Симона, брата свого, та й говорить до нього: Знайшли ми Месію, що визначає: Христос. І привів він його до Ісуса» (Ін. 1:41-42). Новина була занадто радісною, і Андрій не міг не розповісти про неї. Тому він знайшов того, кого найбільше любив, кого найбільше хотів познайомити з Ісусом, – і привів його до Христа.

Після першої зустрічі з Господом Петро і Андрій повернулися в Капернаум і продовжували ловити рибу Трохи пізніше (можливо, через кілька місяців), Ісус прийшов у Галилею і закликав їх на служіння. До того часу Ісус розпочав своє служіння в Єрусалимі і околицях, де очистив Храм і запалив ворожість релігійних начальників. Потім повернувся в Галилею, щоб проповідувати і зцілювати, і прийшов в Капернаум. Там Він знову зустрівся з чотирма братами-рибалками.

У 4-му розділі Євангелія від Матвія записано цю подію:

«Як проходив же Він поблизу Галілейського моря, то побачив двох братів: Симона, що зветься Петром, та Андрія, його брата, що невода в море закидали, бо рибалки були. І Він каже до них: Ідіть за Мною, Я зроблю вас ловцями людей! І вони зараз покинули сіті, та й пішли вслід за Ним. І, далі пішовши звідти, Він побачив двох інших братів, Зеведеєвого сина Якова та Іоана, його брата, із Зеведеєм, їхнім батьком, що лагодили свого невода в човні, і покликав Він їх. Вони зараз залишили човна та батька свого, та й пішли вслід за Ним» (19–22).

Саме тоді учні залишили ловлю риби на тривалий період і присвятили весь час учнівству.

Паралельно ця ж подія записано в Євангелії від Луки (5: 1-11). Однак в тому уривку ім’я Андрія не згадується. Ми знаємо, що Андрій перебував разом з іншими і також був покликаний. В Євангелії від Матвія ясно говориться про це. Проте Андрій настільки залишався «в тіні», що Лука навіть не називає його імені. Знову ми бачимо, що Андрій дуже рідко виходив на передній план. Він залишався на віддалі. Безсумнівно, апостол входив в цю групу і, мабуть, так само радісно пішов за Христом, як і інші. Однак діяв спокійно і непомітно.

Все своє життя Андрій прожив в тіні Петра і, очевидно, повністю прийняв такий стан речей. Саме це ставлення допомогло йому стати настільки корисним. Готовність і бажання бути на «другорядних ролях» часто допомагали Андрію розпізнавати і бачити те, що насилу вміщала свідомість інших учнів. Тому, як тільки апостол Андрій виходить на «передній план», відразу ж виділяється його надприродна здатність зрозуміти цінність в малому і незначному.

Він бачив цінність в кожній людині

Коли справа стосувалася людей, Андрій добре розумів і цінував кожну людину. Він відомий тим, що приводив до Ісуса окремих людей, не натовпи. Майже кожен раз, коли про нього йдеться в Євангелії, ми дізнаємося про те, що він привів когось до Ісуса.

Не забувайте, що, розпізнавши Христа, Андрій насамперед привів до нього Петра. Ця подія задає загальний тон стилю служіння апостола. Наприклад, коли Христос наситив п’ять тисяч і людей, саме Андрій привів до Нього хлопчика з п’ятьма хлібами і двома рибками. Решта апостолів розгубилися, вони не знали, де знайти достатньо їжі для такої великої кількості людей. Саме Андрій привів хлопчика до Ісуса і сказав: «Тут хлопчина має п’ять ячмінних хлібів і дві рибки» (Ін. 6: 9).

У 12-му розділі (ст. 20-22) Іоан розповідає про еллінів, які знайшли Філіпа і висловили бажання побачити Ісуса. Можливо, то були язичники, які чули про Ісуса і бажали зустрітися з Ним. В Євангелії від Іоана (12:21) говориться, що елліни «… вони підійшли до Пилипа, що з Віфсаїди Галілейської, і просили його та казали: Ми хочемо, пане, побачити Ісуса».

Примітне, що елліни приступили до Пилипа, Пилип відвів їх до Андрія, який і представив їх Наставнику. Чому ж Пилип сам не привів еллінів до Ісуса? Можливо, він був боязкий по природі, а може, й не дуже був упевнений у своїх взаєминах з Христом. Ймовірно, Пилип розхвилювався і знітився, не знаючи, як же правильно вчинити в такій ситуації. Або, може бути, Пилип не був упевнений, чи захоче Ісус бачити еллінів. У будь-якому випадку він знав, що Андрій умів знайомити людей з Христом.

Андрій не приходив в сум’яття, якщо хтось хотів бачити Ісуса. Він просто приводив таких людей до Христа. Апостол розумів, що Ісус захоче зустрітися з усіма, хто бажає познайомитися з Ним (пор. Ін. 6:37).

Цілком очевидно, що, приводячи людей до Ісуса, Андрій не хвилювався і відчував себе цілком спокійно, адже так він чинив досить часто. Безсумнівно, він добре знав Христа і відчував себе цілком упевнено, приводячи до Нього людей.

Він бачив цінність малих дарів

Деякі люди ясніше бачать всю картину тільки завдяки тому, що цінують незначні речі, мале. Андрій відноситься якраз до таких людей. Це ясно проглядається в епізоді про насичення п’яти тисяч, описаному Іоаном.

Бажаючи побути наодинці зі Своїми учнями, Ісус піднявся на гору. І як часто бувало, коли Він хотів на час перервати Своє служіння, галасливі натовпи народу знаходили Його. Так сталося і незадовго до Великодня, найважливішого свята в іудейському календарі, а значить – рівно за рік до розп’яття Христа.

Несподівано Ісус і учні побачили, що до них наближається величезний натовп. Якимось чином люди дізналися, де знаходився Ісус. Наближався час трапези, і роздача хліба стане наочним предметним уроком, який Ісус викладе народу. Отже, Божий Син ясно пояснив, що бажає нагодувати людей. Він запитав у Пилипа, де вони могли б купити хліба. Щоб підкреслити суверенну владу Христа в будь-яких обставинах, Іоан додає свого роду примітку редактора: «Він же це говорив, його випробовуючи, бо Сам знав, що хотів зробити» (Ін. 6:6).

Пилип швидко зробив підрахунки – у них було тільки двісті динарів. Один динарій служив денною платою звичайному найманому робітникові, тому двісті динарів становили плату приблизно за вісім місяців. Сума значна. Але людей було багато, не вистачило б і двохсот динаріїв, щоб купити достатньо їжі для всіх. Він та інші учні просто розгубилися, вони не знали, що робити. Описуючи ті події, Матвій передає слова учнів: «… місце пустинне, і година вже пізня; відпусти народ, щоб вони пішли до сіл, і куплять поживи »(Мт. 14:15).

Однак Ісус відповів їм: «Непотрібно відходити їм, нагодуйте їх ви!» (Мт. 14:16). Такі слова, мабуть, вразили учнів. Здавалося, вимога Ісуса необґрунтовано.

В той момент заговорив Андрій: «Є тут хлопчина один, що має п’ять ячних хлібів та дві рибі, але що то на безліч таку!» (Ін. 6: 9). Звичайно, і Андрій знав, що п’яти ячмінних хлібів і двох рибок недостатньо для п’яти тисяч чоловік; проте він все одно привів хлопчика до Ісуса. Божий Син повелів учням нагодувати народ, а Андрій знав, що Ісус не дасть таке веління, яке вони не зможуть виконати. Тому він зробив все, що міг. Він дізнався, де є їжа, і повідомив про це Ісусові. Якимось чином апостол зміг зрозуміти, що в руках Ісуса не може вважатися малим жоден дар.

Іоан продовжує розповідь:

«Ісус відказав: Скажіть людям сідати! А була на тім місці велика трава. І засіло чоловіка числом із п’ять тисяч. А Ісус узяв хліби, і, подяку вчинивши, роздав тим, хто сидів. Так само і з риб, скільки хотіли вони. І, як наїлись вони, Він говорить до учнів Своїх: Позбирайте куски позосталі, щоб ніщо не загинуло. І зібрали вони. І дванадцять повних кошів наклали кусків, що лишились їдцям із п’яти ячних хлібів»(Ін. 6: 10-13).

Який дивовижний урок! Те, що Христос за допомогою малого досяг так багато, свідчить про Його силу. В Його руках не буває незначних або малих дарів.

Він розумів цінність непомітного служіння

Деякі люди не потрапляють в центр уваги, поки не нароблять багато шуму. Такою схильністю відзначені Іоан та Яків. Таким був і Петро. Але ніяк не Андрій. Серед учасників гучних суперечок його ім’я не згадується. Андрій більше дбав про те, щоб приводити людей до Ісуса, а не про те, хто отримає нагороду або керуватиме. Він не сильно прагнув до почестей. І говорить він тільки тоді, коли приводить когось до Ісуса.

Андрій служить справжнім втіленням образу тих, хто трудиться тихо і непомітно, «Не працюйте тільки про людське око, немов людиновгодники, але як раби Христові, чиніть від душі волю Божу …» (Еф. 6: 6). Апостол не був «вражаючим стовпом», як Петро, Яків та Іоан. Він був лише смиренним «каменем». Андрій – та рідкісна людина, яка володіє бажанням грати другорядні ролі і служити підтримкою іншим. Він не заперечував проти того, щоб залишатися в тіні, якщо, звичайно, служіння виконується.

Біблія не описує що сталося з Андрієм після дня П’ятидесятниці. Яку б роль апостол не грав в історії ранньої церкви, він залишився «за лаштунками». Перекази свідчать, що він поніс Євангеліє на північ. Євсевій, древній церковний історик, пише, що Андрій дійшов до Скіфії. (Саме тому Андрій є покровителем України, а також Шотландії). Апостола розіп’яли в Ахаї, на півночі Греції, недалеко від Афін. В одному з переказів говориться, що Андрій привів до Христа дружину одного римського правителя, що викликало страшний гнів чоловіка. Правитель вимагав, щоб дружина відкрито зріклася Ісуса Христа. Зрештою, він наказав розіп’яти Андрія.

За наказом імператора воїни повинні були не прибити, а прив’язати апостола до хреста, щоб продовжити страждання. (Кажуть, що апостола розіп’яли на хресті за формою літери «X»). За переказами, Андрій висів на хресті два дні, благаючи перехожих прийти до Христа за спасінням. Праця все життя в тіні свого відомого брата і служачи Господу, апостол зустрівся з долею, подібною до їхніх доль, але залишився вірним Богу до кінця, до останнього подиху намагаючись приводити людей до Христа.

Чи залишився він в невідомим? Звичайно ж ні! Йому випала велика честь. Він перший почув про те, що Ісус – Агнець Божий. Він перший пішов за Христом. Він увійшов в тісне внутрішнє коло близьких товаришів Христа. Його ім’я викарбовано на фундаменті вічного міста, Нового Єрусалиму, поряд з іменами інших апостолів. А найкраще те, що апостолу випала честь все життя займатися самою улюбленою справою: приводити окремих людей до Господа.

Джон Мак-Артур (Уривок з книги: «Дванадцять звичайних чоловіків»)

Переклад «Слово про Слово», редакція - «Київське Православ’я»