ЯК ШМАТОЧОК ХЛІБА…

У Євангельському оповіданні ми чуємо, що Христос перебував у віддаленому місці, де тисячі людей слухали Його слова весь день, ігноруючи їхні потреби і роботу в їх будинках. Зрештою святі апостоли втрутилися та сказали Йому: «Відпусти їх. Вони можуть піти в сусідні села і що-небудь поїсти. Вони не їли нічого весь день. Христос відповів: «Дайте їм що-небудь». «Нам не вистачає. Всього п’ять хлібів і дві риби. Цього ніколи не буде достатньо … ».

Звичайно, за людськими мірками цього було недостатньо. Але з Божої точки зору все можливе, так що у підсумку цього було більш ніж достатньо.

Важливо відзначити, однак, що Христос помножив хліб, тому що хліб – жезл життя

Це починається з зерна пшениці. Але спочатку ви повинні «пожертвувати» цим і «кинути» його в землю. У землі насіння, здається, «гниє». Схоже, перестає існувати. Але з цього небуття виникає прекрасна рослина.

Який мудрий Бог! Насіння стає прекрасним рослиною. І раптом ви виявите на ньому двадцять, тридцять або більше зерняток пшениці, які, коли ви розчавите їх – стають борошном. Якщо ви місите борошно та печете його, ви отримуєте хліб. Як це чудово і смачно, якщо це з доброї пшениці. Яке диво Божої мудрості.

І що-небудь ще. Лікарі кажуть нам, що хліб є основою нашої дієти. У наші дні лікарі та гігієністи зводять нас з розуму з усіма поживними речовинами, які потребує наш організм. Але хліб є найважливіший. Ось чому це наше основне намагання.

Ось як це влаштував Бог. Він знає, що робить. І Він знав, що робив Христос, коли Він помножував хліб для людей. Він хотів показати нам, що ми повинні звернути нашу увагу і шукати «сутність». Не їжа, яка просто лоскоче нашу фантазію, а їжа, яка зміцнює наше серце. Їжа, яка задовольняє, підтримує і зміцнює. Їжа, яка (і тут дієтологи сходяться), чим простіше, тим більш людяна.

Ось чому ми, як розумні істоти, повинні відокремлювати поверхневу насолоду від реального блага. Ми повинні хотіти їсти те, що корисно. І ми повинні знати, що це корисно не тільки для нас особисто, але і для всіх інших.

Ось чому Христос помножив хліб, який апостоли мали для Його і для себе, і таким чином розпорядився, щоб всі з’їли свою частину.

Нам потрібно глибоко задуматися над словом Божим. Ми повинні трохи попрацювати над своїм сірою речовиною, щоб правильно зрозуміти повідомлення. Його глибина. Наша голова і наше життя набувають багато мудрості, якщо ми вивчаємо слово Боже.

Коли люди їли, Христос сказав: «Є ще один« хліб ». Те, що ви їсте, потрапить в ваш шлунок. Це задовольнить вас на деякий час. Короткий час. На день. Це дає людям силу, здоров’я та витривалість. Але є й інший «хліб», і він не виходить від землі, він спускається з небес. І цей небесний хліб у тисячу разів цінніший того, що виходить від землі. Наскільки дорожче? Настільки, наскільки найвище небо над землею. І їжа, яка сходить з небес, – це моє тіло і кров».

Христос, Син Божий, зійшов з небес на землю. І Він обрав з нашої святої «землі» найсвятішу Володарку, Матір Божу, першу клітку Свого Тіла. Поступово сформувалася вся Його людська природа. І точно так само, як росток виливає солодкий аромат, прекрасний і корисний з точки зору їжі, яку він дає, так і від пострілу плоті Христа аромат чесноти і сила Його вчення і той приклад поширюються у світ. Але це було не все, що зробив Христос.

Зрештою, Він подрібнив Себе, як пшениця, і зробив Себе хлібом для нас і для порятунку світу. І у Великий четвер, перед Своєю смертю, Він дав цей небесний хліб Своїм учням і через них усім Своїм учням протягом століть, кажучи: «Візьміть, їжте. Це моє тіло, яке зламано для тебе, для прощення гріхів і життя вічного».

Це хліб Бога, що зійшов з небес. Той, хто їсть його (Його), не зміцнюється тільки на деякий час, але отримує очищення душі, вічне життя і воскресіння. Христос каже: «Всякий, хто їсть моє тіло і п’є мою кров, воскресне у день Другого пришестя, щоб вічно насолоджуватися Царством Божим», в місці, де вони більше ніколи не будуть голодувати.

Але щоб зерно стало хлібом, його потрібно розмолоти, замісити і спекти, щоб воно було їстівним і смачним, і таким же чином Христос, Син Божий, зійшов і став «меленим». Як він був заземлений? Через безліч випробувань і, врешті-решт, Хрест. І Його Тіло стало нашим життям.

І ми, каже Святий Ігнатій, Богоносець, повинні бути готові до жертв і до того, щоб бути «підкованими». Навіть в тому, що стосується нашого власного життя. Що він сказав? «Я – пшениця Божа, і я буду молитися зубами диких звірів [посилання на те, як він прийняв мученицьку смерть]. І я сподіваюся, таким чином, стати «хлібом», який буде приємний Христу».

І ми також повинні сказати: «Ми пшениця. Як ми можемо стати хлібом, приємним для Христа і немає необхідності бути з’їденим дикими звірами. Все, що нам потрібно зробити, це не дозволити пристрастям тіла і всілякого зла душі збити нас зі шляху. Весь наш егоїзм. Ми повинні бути готові знищити свій егоїзм, щоб вирощувати любов Христа, Його доброту і Його світ. Це зробить «борошно», яка зробить нас «смачним хлібом», гідним того, щоб покласти його на вівтар Царства Божого перед престолом Христа.

+ Мелетій (Каламарас), митрополит Превеза і Нікополя

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»