СЛОВО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННОГО ВЛАДИКИ ДАНИЛА, МИТРОПОЛИТА ЧЕРНІВЕЦЬКОГО І БУКОВИНСЬКОГО (ПЦУ), НАПЕРЕДОДНІ ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Україна була поневолена Росією і століттями не мала своєї правди, не мала своєї батьківщини, а була колонією імперії. А в останній час благоволив Господь Бог відродити українську державу і українську церкву. Тепер настав час відповідального вибору!

Розумію, що декому важко вибрати кандидата президенти, але, дорогі виборці, треба дивитися не так як ізраїльтяни дивилися на Авесалома, що він був красень. Він був наймиловиднішою людиною на ціле ізраїльське царство і полонив багатьох тим, що він дуже хороший зверху. Але ніхто не придивлявся, який він внутрі, який його розум, який його дух. Давид не був таким красенем, але Давид Бога боявся і працював для Господа Бога в імені Божому. Все що робив, то все Богові на славу і через те Господь Бог давав йому перемогу за перемогою і він підкорив всі сусідні народи під свою владу, саме ті народи, які грабували народ ізраїльський, оббирали хліб, скот, стада скота у народу ізраїльського. І він всіх тих заставив давати собі данину і взяв скільки дарів, що було з чого побудувати храм єрусалимський і піднести народ ізраїльський.

Так і сьогодні є два кандидати, але подивімося,  що вони зробили, що зробив кожний кандидат, які себе делегують бути президентами на майбутніх п’ять років. А ми подивімося, хто вже щось зробив чи для себе чи для держави і того обираймо. Бо той, що для себе не може зробити нічого, не може зробити і для держави.

Отже, треба вибрати господарника, який може українському народу допомогти. Нарікають, що президенти багаті. Запитаймо, в якій країні президент бідний. Оцей чоловік, який може для себе зробити, він знає  як зробити і для свого народу.

Тому, дороги брати і сестри, нехай Господь Бог дасть вам мудрості, але не забудьмо, що мусимо сказати нехай буде Богові на славу наш вибір і на користь нам. Але найперше Богові на славу, а тоді нам на користь. Бо якщо це не буде Богові на славу, то нам буде не на користь, а на страждання, на поневолення нашими неприятелями. Наші неприятелі тільки й чекають на нашу поразку у виборах чи то президента чи то верховної ради. Але якщо це Богові на славу, то ніякий ворог не зуміє зруйнувати те, на що ми призвали ім’я Господнє.

Нехай Господь Бог дарує нам мудрість і нехай Господь Бог покерує нашою справою на славу Богу, українському народові, на процвітання і мир в душі. Слава Ісусу Христу.

+ Данило, митрополит Чернівецький і Буковинський (ПЦУ)

Квітень 2019