СЛОВО НА ВВЕДЕННЯ У ХРАМ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Сьогодні чесніша від херувимів

Сьогодні свята Церква святкує ту згадку, як праведні родичі Яким і Анна з вдячності Богу за те що дав їм потомство, трилітню дочку Марію передобрану на Матір Божу привели до святого храму і подарували Її Богу. Те виражають богослужбові пісні. Від Бога прийнявши обіцяний плід, Яким і Анна віддали, як приємну жертву в храм ввели нині.

Сьогодні в храм приводиться пренепорочна Діва в мешкання Всецаря Бога. Погляньмо уважно на святкову подію візьмімо багату науку. Що повчає нас приклад праведних батьків. Молитва Богу, що утішив їх потомством що Бог вислухав їх молитви. Раділи і веселилися праведні тим Божим даром, але радість їх була в Бозі і не довго, бо вони обіцяли доньку свою Марію в дар Богу. Після того як сповнилося Марії три роки, то родичі привели Її до храму, щоб вона там виростала в чеснотах. Подібно і тепер радіють родичі, коли Бог дасть їм потомство, але чи радість є так чистою як радість праведних Якима і Анни.

Рідко хто радується в Господі. Всі віддаються утіхам світським п’янству, котре навіть шкодить матері і здоров’ю дитини. Ніхто тоді не думає за Бога і за молитву. Святі Яким і Анна свою трьохлітню дитину віддають на виховання до храму. Хто сьогодні думає про належне християнське виховання, про совість і праведне життя в чеснотах Божих? Чия дитина була б готова піти в монастир? Родичі, хіба тільки навчають прокльонів та злих пісень, соромних співів. Ось чому тепер в молоді немає правдивої побожності, бо не бачать доброго прикладу від своїх родичів.

Колись, ранком від сну вставши, разом всі молилися, а тоді йшли кожний до своєї пра­ці, а тепер старі занедбують молитву. В кого ж тоді діти навчаться чесноти. Даваймо собою добрі приклади, учімося тим добрим прикладам у праведних батьків Діви Марії. Вона трилітньою приведена до храму Божого, виховувалася в страху Божому, перебувала на молитві, повчалася в законі Божому і всі дівиці, що були там перевищувала в знаннях закону. Від неї учімося служити Богу; побожності, послушенства у всіх чеснотах. Учімося правдивої віри, святості, учімося всього, що є добром.

Діва Марія з кожним днем примножувала Свої заслуги. Так і ми молитвами зростаймо в навчанні і чеснотах. Діва Марія була обручена праведному Йосифові, котрий був хоронителем Її дівоцтва. Від Неї навчімося подружньої вірності, згоди й любові. Свята Діва стала Матір’ю Сина Божого. Скільки прикрості, терпіння зазнала вона утікаючи перед лютим Іродом, хоронила Дитя. Це приклад для вас матері, щоб ви хоронили так ваші діти перед небезпекою смерті душі. Діва Марія ніколи нічим не гордилася, але в тихості і покорі завжди старалася про славу Божу. В щасті не гордилася, в смутку не нарікала на Бога, а віддавалася на волю Божу. Це приклад для нас. Дав би Бог, щоб всі родичі так виховували своїх дітей, щоб Яким і Анна були прикладом для всіх батьків. Дав би Бог, щоб всі родичі ступали слідами праведних батьків і виховували дітей в тих чеснотах що й Пречиста Діва Марія.

+Данило,

митрополит Чернівецький і Буковинський