СЛОВО НА ВОЗДВИЖЕННЯ ЧЕСНОГО ХРЕСТА

Сьогодні свята Церква святкує віднайдення і воздвиження чесного і животворчого Господнього Хреста. Це відбулося в четвертому столітті, коли імператорський престол займав Константин Великий. Після того, як цар переміг Масиміана, то мати царя, рівноапостольна Єлена з цим наміром відправилася на святу землю і після довгих розшуків, немало розпитувала старих людей де положили чесне Древо. В кінці вона допиталася одного старця, єврея на ім’я Юда, і він показав їй місце. На тому місці знаходилася поганська божниця, збудована імператором Андріаном на честь поганської богині Венери. Коли божницю було зруйновано, то було знайдено три Хреста.

Сталося, що мимо того місця несли тіло померлого. Щоб визначити, котрий Хрест Хрестовий, патріарх зупинив похід і на померлого було покладено хрести. І коли положили третій Хрест, то покійник встав. Подібно хрестом була оздоровлена хвора жінка.

Пізнавши Хрест Господній, святий патріарх Макарій і свята цариця Єлена, поклонилися чесному древу і поцілували його. Весь народ, що прийшов побачити святиню, теж бажав поклонитися чесному древу, але з-за чисельності не всі моголи приступити до хреста. Тоді патріарх встав на підвищеному місці і піднімаючи хрест показував його всім людям. Народ поклонявся, говорячи: Господі помилуй.

Непереможна і незламна сило Чесного і Животворчого Хреста не покинь нас грішних. Амінь.

+Данило,

митрополит Чернівецький і Буковинський