ПРО ЧЕРНЕЧЕ ЖИТТЯ ТА РОЗПОРЯДОК ДНЯ

Сьогодні я маю радість і честь звернутися до цього гідного зібрання, учасники якого прагнуть догоджати Богу, сподіваються на спасіння своїх безсмертних душ і служать народові Божому до пізнання Його святої волі. Тому ми одягалися в чернечу схиму і прийшли в обране місце спраглих рівноангельського житія, яке божественний Іоан Синайський в своїй «Ліствиці» характеризує так:

«Чернець є той, хто, будучи одягнений в реальне і тлінне тіло, наслідує життя і станом безтілесних. Чернець є той, хто тримається одних тільки Божих слів і заповідей у всякому часі, і місці, і справі. Чернець є повсякчасне спонукання єства і неослабне зберігання почуттів ».

У цій цитаті з творінь божественного отця міститься мета, боротьба і шлях нашого чернечого життя.

Господь наш Ісус Христос для тих, хто жадає Його і вірить в Нього, є шляхом, істиною і життям, спасінням людини.

Так і ми всі, що залишили все мирське, зробили це по вірі в Бога для нашого спасіння і для того, щоб підносити наші молитви про всякому творінні. Однак, якщо і з якоїсь іншої причини ми обрали це життя переймання Христу, нам необхідно переглянути свої спонукальні підстави і прийняти слова Бога: «Не ви Мене вибрали, але Я вибрав вас, і закликав». Це повинно привести нас до перегляду своїх поглядів, які змушують нас сумніватися у тому, що ми по волі Божій опинилися у цьому святому й священному монастирі.

Новоявлений святий Порфирій Кавсокаливіт у своєї духовній спадщині пише наступне: «Велике діло – чернече життя! .. Воно є життям чудовим … Це життя називають ангельським, і воно є ангельським життям. Однак для того, щоб чернець жив правильно, він повинен мати чернечу свідомість. І цього він досягне, якщо весь повністю звернеться до Бога, слідуючи тій меті, яку він перед собою поставив, живучі у мовчанні, розумній молитві, аскезі і слухняності».

Коли ж чернець, що прийшов в монастир, не засвоює правильно основи і цінності чернечого життя, але приносить з собою в монастир свої мирські звички та живе мирськими поглядами, тоді він віддаляється від справжньої своєї місії, якою є освячення його душі, і живе по своїй волі, яка частіше є пристрасною і егоїстичною, ніж боголюбною і людинолюбною.

Покликані Богом в обране чернече воїнство, ми повинні жити так, як наказують Святі Отці та Святе чернече Передання. Перш за все, чернець повинен процвітати в істинній і справжній любові до Господа за заповіддю Спасителя Христа: «Люби Господа, Бога твого, всім серцем твоїм, і всією душею твоєю» (Лк. 10:27).

Монастир є земним раєм, де співаються священні служби, відбуваються Божественні Літургії, виповнюється кожен день келійне правило, читаються священні тексти, ченці та черниці працюють на благо монастиря. Все це дається як засіб, щоб нам уподібнитися Христу, і щоб любов до Бога діяла сильніше. Таким чином, виповнюється отцівське слово: «Душа, молись, щоб спасатися, тіло працюй, щоб себе прогодувати».

Добове коло ченця присвячений служінню Богу у молитві, однак, любов до ближнього і турбота про тілесні потреби також не залишаються. Добу діляться на чотири шестигодинні частини: шість годин (якщо скласти всі разом) присвячується загальної богослужбової молитві у храмі монастиря.

У святогорському літургійному статуті знаходить вираз пророче слово: «Семикратно кожного дня я прославляю Тебе за суди правди Твоєї» (Пс. 118:164).

Тому добове коло складається з семи щоденних служб:

1). полуночниця;

2). утреня і перший час;

3). Божественна літургія;

4). Параклис Пресвятої Богородиці;

5). третій і шостий час;

6). вечірня з каноном Божої Матері;

7). повечір’я з акафістом.

Так, акафістом закінчується добове коло спільних богослужінь чернечого братства.

Я розповідаю вам про устрій життя, яким щодня слідує наш монастир і практично всі монастирі на Святій Горі Афон.

День починається особистим келійним правилом о третій годині ранку. О 4 годині ранку починається загальна богослужбова молитва і триває до 7.30, під час якої служимо полуночницю, утреню, часи і Божественну Літургію.

О 9.00 відбувається Параклис Божої Матері, а тоді відразу йде трапеза.

З 10 годин до 16 годин – час виконання послухів.

О 18.00 б’ють у било на вечірню, якій передує 6-й час, відразу після закінчення вечірні читається канон Богородиці по гласу Октоїха.

Далі час вечері у трапезній монастиря, і відразу за нею відбувається повечір’я з акафістом Божої Матері.

Потім всі розходяться по келіях для тілесного відпочинку. Два або три рази на тиждень проводяться бесіди з братією, під час яких обговорюються духовні теми на вибір Старця і розглядаються питання, що цікавлять насельників.

Цей розпорядок дня діє протягом літніх місяців. У зимовий період розпорядок дня коригується у зв’язку з тим, що день стає коротшим.

Чіткий розпорядок дня і нічна молитва – це необхідні умови для духовного успіху ченця.

«Опівночі вставав я прославляти Тебе за праведні суди Твої» (Пс. 118:62), «Вночі підносьте руки ваші до святині і благословляйте Господа» (Пс. 133:2)

Ніч є найбільш підходящим часом для безперервної, зворушливо молитви і сприяє зібраності розуму. Тиша, темрява, тиша природи – все це допомагає піднесенню духу і вправи тіла. Як і Господь наш, як згадується в Євангелії, «… перебував цілу ніч на молитві до Бога» (Лк. 6:12).

У богопосвяченій душі є піднесена духовна потреба насичується себе за допомогою молитов, Божественних літургій, всенічного бдіння. Це все перетворює душу того, живе ченцем.

Днем отці і браття призиваються попрацювати на послухах. Послух церковника, готельного, співочих, садівника, польові роботи, які є в монастирі, послух кухара, трапезників, іконописця, різьбяра по дереву і т.д. Кожен чернець на тому місці, де знаходиться, повинен чинно та з любов’ю виконувати свій послух і працювати з іншими братами з добрим до них розташуванням. Любов, співробітництво, слухняність і терпіння – це чесноти, які забезпечують мир між нами і гарне виконання нашого послуху.

Третій шестигодинний проміжок присвячений особистим потребам ченця, виконання келійного правила, яке включає у себе молитву на чотках, поклони і те, що визначить Старець – духівник. Сюди входить також вільний час для читання та інших особистих занять.

Останній шестигодинний проміжок відводиться для тілесного відпочинку ченця. Цього часу достатньо для того, щоб тілесно відпочити і набратися сил для ходи нашим чернечим шляхом і для виконання наших послухів.

Протягом дня зазвичай буває два прийоми їжі в трапезній монастиря. Все братство бере участь у трапезі, і одночасно читається якийсь святоотцівський текст у залежності від свята, дня пам’яті святого або читання, яке благословив Старець (Стариця у жіночому монастирі).

Слідуючи всім вище переліченим правилам, буде процвітати слуга Божий і розуміти усвідомлено, «чому він залишив світ» і яким є насправді призначення його посвячення у ченці.

Можливо, колись будуть траплятися непередбачені обставини, які будуть перевантажувати наш щоденний розпорядок новими обов’язками. Коли це трапляється з благословення, ми повинні бути мирними. Але мусимо бути уважні до того, щоб по нашій безпечності ці винятки не стали правилом.

Бо що часто так трапляється, що шестигодинний робочий день (відведений для виконання послухів) стає восьмигодинним і десятигодинним. Тому потрібно міркування і дотримання встановленого розпорядку. Також до богослужбової молитві, келійного правила ми не повинні ставитися як до якоїсь примусової важкій роботі, але як до необхідної їжі для нашої душі, кращій нашій праці, як каже і святий Паїсій Святогорець. Запитали якось авву Варсонофія: «Наставник, дай нам молитовне правило». Він відповів: «Кожен ваш подих повинен бути молитвою». З цього бачне, які ревнощі ми повинні мати у духовній праці. Трапляється, що ми проводимо наш день, виконуючи свою волю, у зайвих непотрібних заняттях, багатослівності і неробстві. Це все міцно шкодить нашому чернечому життю.

Поступаючи в монастир, мається на увазі, що ми відречемося від наших мирських звичок. Якщо ж ми будемо безконтрольно користуватися сучасними технічними досягненнями, мати мобільні телефони і комп’ютер, то як ми умиротворимо свою душу і як досягнемо успіху духовно? Нашому духовному отверезінню будуть заважати різні фантазії і мирські турботи.

Регулювати всі ці питання покликаний Старець або Стариця, ігумен або ігуменя. Однак, все це неможливо здійснити, якщо не буде послуху і доброго бажання з боку насельників монастиря.

Якими б хорошими і освіченими не були б предстоятелі, вони не зможуть нічим допомогти монастирю у проходженні встановленого розпорядку життя, якщо насельники не матимуть доброго бажання, а кожен виконуватиме свою волю, слухати свої помисли, які ведуть його в свавілля, недбальство, осуд, розслаблення.

Для того, щоб монастир спільного життя функціонував у дусі Святих Отців і Передання, повинен бути встановлений чіткий розпорядок життя, має бути добре бажання у всіх членів братства, слухняність і дух жертовності, любов і терпіння.

«Самозречення» – це умова духовного розвитку ченця. Егоцентризм і свавілля ведуть нас до замкнутості на самому собі і роблять нас неслухняними і свавільними, видаляють нас від братства.

Ці негативні властивості перешкоджають прояву нашої любові до Бога, ближнього і всякому творінню. Своїм богоугодним життям чернець виконує отцівське слово: «Чернець від всіх вилучений і з усіма з’єднаний». Своєю молитвою він «обіймає» все небесне і земне, своєю любов’ю він заспокоює хворих і нещасних, своїм словом і своїм життям надихає і направляє людей до істини Христа, що є богоугодною та людинолюбною милістю.

Послух, безсрібництво та дівоцтво нас відокремили від мирських побажань і з’єднали з Богом, один з одним й з усім творінням. Це основоположні чесноти, на яких будується життя ченця у Христі. Так розширюється серце ченця і стає жертовником Богові, де царюють молитви, поклони, всепрощення, простота і любов Христа, і заспокоюються «струджені та обтяжені» своїм життям наші ближні і братія.

Такий ідеальний образ чернецтва, який ми описали, є відображенням святого досвіду наших Отців. Звичайно ж, легко про все це говорити, однак, важко все це виконувати. Щодо цього богоносні наші Отці нас вчать, кажучи: «Дай кров і прийми Дух». Кров – це наш повсякденний подвиг. «З терпінням підемо на подвиг‚ який чекає на нас, дивлячись на Начальника i Виконавця віри Ісуса» (Євр. 12:1-2). Ця духовна праця приносить божественні плоди та солодкість душі ченця.

У цьому подвигу ми не одні: Господь з нами на будь-який час. Подивіться, що нам говорить Старець під час чернечого нашого постригу: «Господь буде лягати з вами і вставати, Він буде тішити і полегшувати нашу душу від нападу спокус». Головне, щоб ми з вірою і довірою вдавалися до Його всемогутності.

Пам’ятаю, я якось прочитав в Патерику про одного ченця, який, коли прибирав храм, побачив, як увійшов біс у храм і почав підштовхувати його вийти з храму. Чернець боровся, але вже наближався до дверей храму під впливом спокуси. Тоді він вхопився за двері і закричав: «Господи, допоможи мені!» І як тільки він вимовив ім’я Господа, з’явився Господь, і став невидимий біс. Тоді чернець зі скаргою звернувся до Господа: «Господи, де Ти був?» І почув голос Господа, що говорив: «Як тільки ти Мене покликав, Я прийшов. До цього ти боровся сам, тому піддався небезпеці». Ім’я Господа нас спасає від усякої спокуси, коли з вірою Його закликаємо і маємо довіру Божественної допомоги і сприянню.

Богородиця наша також сильна Предстоятелька і безупинна Заступниця, Керівниця на нашому чернечому шляху, Яка нас позбавляє від хитрих нападів бісівських. Тому, закликаючи Її, ми співаємо: «Все сподівання моє на Тебе покладаю, Мати Божа, збережи мене під покровом Твоїм».

Святі Отці, які йшли «вузьким і сумним шляхом», і здобували перемоги вірою, слухняністю, смиренністю, терпінням, покаянням, любов’ю, аскезою, нас надихають і допомагають нам у наших чернечих битвах, коли ми їх закликаємо у молитві і намагаємося йти по їх стопах, наслідуючи їх подвигам. «Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас», – такими словами закінчуємо ми кожну нашу молитву.

Осмислення покаяння і сповідання наших помислів і вчинків лікують наші душі і позбавляють від почуття провини. «Не приховувати помисли», – вчать нас божественні наші вчителі, бо помисел, який був прихований, стає динамітом і підриває наш душевний мир. Таїнство покаяння і сповіді позбавляє нас від усякого гріху і дарує нам божественний дар спілкування з Владикою Христом у Божественному Причасті. Часте причастя Святих Таємниць дає нам можливість ставати «єдиними з Христом» і з’єднує нас один з одним.

«Тіло Христове прийміть, Джерела безсмертного скуштуєте». Джерело, який нас напуває водою життя і безсмертя – це Божественне Причастя. «У відпущення гріхів і життя вічне» ми причащаємося Пречистого Тіла і чесної Крови Господа. Участь наша у цьому таїнстві має бути частою і осмисленою. Частота причащання визначається духовним отцем. Два або три рази на тиждень обов’язково повинні ми долучатися Великого Таїнства Божественної Євхаристії!

Передумовою для того, щоб приступати до цього таїнства так, як ми сказали, є чистота нашого серця, тому ми повинні відкинути осуд, свою волю, неприязнь і наші пристрасті, і зробити мир у серці, намагаючись любити і тих, кому ми неприємні.

Безперервна молитва «Господи, Ісусе Христе, помилуй мене грішного» захищає нас від бродіння розуму і від підступів лукавого, ця свята молитва нам дає радість і допомогу, а також тим, за кого ми молимося з вірою і благоговінням.

Піст і стриманість охороняють нас від бажань, які паплюжать наші душу і тіло, і вони очищають наші думки від марних лукавих думок.

Якщо ми будемо жити в дусі справжнього чернецтва, тоді будемо процвітати у нашому чернечому покликанні, і наше серце стане благою землею, на якій зростуть плоди Святого Духа.

Будемо пам’ятати, що і фізична праця – це благословення, це дар Божий, як говорив святий Паїсій Святогорець: «Праця оживляє наше тіло і освіжає наш розум. Якби не дав Бог роботу, то людина покрилася б цвіллю. Скільки людей люблять працювати також і у своїй старості. Бо робота дає їм життя ». Робота – це молитва, коли вона здійснюється з молитвою.

Нашими духовними обов’язками є і поклони, які ми виконуємо під час нашого правила. Поклони – це молитва, під час якої ми поклоняємося всемогутністі Бога, і благодаті Богородиці, і всіх святих. Це і аскетичні вправи, які допомагають краще за всіх інші аскетичних вправ, смиряють наше тіло, наш егоїзм і призводять душу у розчулення. Ми визнаємо велич Бога і свою неміч. Всі духовні і практичні речі, які ми успадкували від Святих Отців, ведуть нас до духовної досконалості і освячення.

Високоповажні мої брати ігумени і преподобні ігумені, нас сподобив Господь зодягнутися в блаженну чернечу схиму, що, за вченням Святих Отців, нас веде до трьох обіцянок, які необхідні, щоб нам виконати свою місію: перше – зречення всіх мирських речей і людей, у тому числі, родичів; друге – відсікання нашої волі; і третє – зречення честолюбства і егоїзму.

Так наше суспільство уподібнюється небесному життю, і ми своїм життям свідчимо євангельську істину: Бо ось, Царство Боже всередині вас є (Лк. 17:21) і ще слово Господа хто любить Мене, той слово Моє берегтиме, і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до нього, і оселю закладемо у нього (Ін. 14:23). І що може бути безцінним і вище того, щоб нам стати храмами Божими, в яких буде перебувати Святий Дух, і наша душа просвітитися світлом Святої Трійці.

Яка інша може бути мета нашого життя, мої брати і сестри, крім тієї, щоб ми були удостоєні стати храмами Божими і досягли нашого бажаного спасіння? Однак, це дарується не тим, які одним оком дивляться на небо, а іншим на світ, але тим, які перебувають в подвиг, щоб уподібнитися Христу, слідуючи своїм чернечим правилам і заповіді любові до всіх: «Люби Господа Бога твого … і ближнього твого , як самого себе».

Коли все «благопристойно і чинно» буває (1 Кор. 14:40), як вчить нас апостол Павло, тоді ми йдемо шляхом Господнім, і з радістю приносячи плоди покаяння, молитви, свідчення віри, любові і терпіння.

архімандрит Олексій (Мандзіріс), ігумен монастиря Ксенофонт (Свята Гора Афон)

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»