СВЯТИТЕЛЬ ДІОНІСІЙ ПОЛОЦЬКИЙ

Пам’ять 23 червня / 6 липня

Серед числа Білоруських святих не багато знайдеться таких, про кого збереглося настільки мало відомостей, як про блаженного Діонісія, єпископа Полоцького. Нічого невідомо, ні про час і місце його народження, ні про його походження і хіротонію, ні про його подвижництво.

Відомо, що попередником Діонісія на Полоцькій єпископській кафедрі, в храмі Святої Софії був єпископ Козьма, архієрейська хіротонія якого відбулася в 1143 році. Очевидно, він прибув в Полоцьк з Візантії трьома роками раніше разом з полоцькими князями, які повернулися з десятирічного вигнання.

До прийняття єпископського сану Діонісій був ченцем знаменитого Києво-Печерського монастиря. Так стверджують більшість дослідників. Інші ж вважають, що Діонісій походив із «ромеїв» (візантійців) і прибув в Полоцьке князівство з далекої Візантії. Адже до цього Полоцьку кафедру очолював згаданий єпископ Косма, також «ромей». Та й наступником Діонісія став грек з Візантії – єпископ Миколай. Можливо, не шукаючи слави земної, Діонісій трудився в Києво-Печерському монастирі і лише потім смиренно прийняв сан єпископа …

Приблизно в цей же час чернечий постриг взяли дві племінниці преподобної Єфросинії Полоцької – Кіріана і Ольга: «… блаженна ж Єфросинія, пославши, покликав єпископа, що на той час керував єпархією і правив у святій Софії, який звався Діонісієм, і привівши його в церкву, загадала (попросила) здійснити постриг, і надати ім’я Кіріанне – Агафія, а Ользі – Єфимія…»

Служіння святителя припало той на час, коли засяяла на землі Полоцькій преподобна ігуменя Єфросинія. Владика Діонісій благословляв і наставляв ігуменю у всіх справах благочестя, опікувався обитель біля Полоцька. Він же, імовірно, освятив і Спаську церкву, побудовану в обителі преподобного ігуменею Єфросинією.

Також, як відомо, саме з благословення Діонісія, вирушила в свою подорож до святих місць преподобна Єфросинія Полоцька. Саме святитель Діонісій був ініціатором прославлення святої Єфросинії, ігумені Полоцької і, ймовірно, з його благословення була складена служба і написано житіє преподобної.

Як свідчить Іпатіївський літопис, спочив єпископ Діонісій в 1183 році: «Въ то де лѣто преставился епископъ Полотьскiй, именемъ Дiонисiй».

Час не зберіг Житія самого святителя Діонісія. Не зберіглося також відомостей ні про духовні подвиги святого, ні про явлення чудес на його мощах. Приховано і місце останнього спочинку святого Діонісія.

Але пам’ять Полоцького владики здавна шанується в народі. І це свідчить про невідомих нам проявах благодаті Святого Духа на цьому угоднику Божому.

Тропар святителю Діонісію Полоцькому, глас 4

Славного міста Полоцьку архіпастир, / ревнитель віри і благочестя, / у подвигу добрим прожив єси, / скеровуючи стадо своє до спасіння, / преподобну Єфросинію мав сподвижницею. / І нам, що шанують святу пам’ять твою, подай твоє благословення.

Кондак святителю Діонісію Полоцькому, глас 2

Архіпастирем був на землі гідно / і попрацював на ниві Христової добре, / нині ж на Небесах радуєшся світло, / оспівуємо тебе, святитель Діонісій, і молимо: / молися до Христа Бога безупинна про всіх нас