ВІТАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ЙОГО ВСЕСВЯТОСТІ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ ДО ВИСОКОПОВАЖНОГО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ З НАГОДИ 1030 ЛІТТЯ ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСІ

Вельмишановний Пане Президенте!

З глибокою радістю відповідаючи на Ваше шанобливе і почесне запрошення звертаємось до Вас в особі моїх представників під головуванням митрополита Франції Ємануіла, через це звернення з священного центру Православ’я шанованого Вселенського Патріархату, але з центру нашого люблячого серця, в цей радісний і святковий день, коли святкується і вшановується в Україні 1030 років Хрещення Київської Русі. Славу возсилаємо Дародавцю Богу за дар і благословення співсвяткувати з Вами цей благословенний день коли благочестивий український народ має в своїй думці відродження в Христі та турботу і піклування Святої Великої Христової Церкви – Першопрестолу Церкви, з яким Україна зв’язана духовними історичними та канонічними зв’язками.

Відомо також що цей духовний святий зв’язок між Константинополем і Києвом з якого держава бере початок є нерозривний і на протязі століть посилений через правдиву любов та вірність, а історія про це свідчить золотими літерами особливо в серцях людей. Це святкування співпадає в день св. князя Володимира, нащадка св. рівноапостольної Ольги, який прийняв спасительне рішення не сховати духовний скарб який він пізнав. Але передати його всім підданим своєї держави. Це Богонатхненне рішення св. Володимира змінило історичний шлях країни в різні способи. Як в культурній так і політичній сфері. Відкрило двері для щирого братського спілкування та взаємозбагачення з іншими християнськими народами і державами.

Світло Хрещення св. Володимира від першопрестольної Церкви Константинополя з митрополії Херсонесу, які були охрещені в ріці Дніпрі від духовенства Вселенського і Апостольського Престолу, осіяло підданих його держави щоб сповнились слова святого Писання: народ який сидів в темноті, побачив світло велике і ті що сиділи в країні і темноті смерті побачили світло (Мт. 4:16).

Новохрещений народ увійшов під духовне керівництво та адміністративну турботу і церковний покров Церкви Константинополя через утворення митрополії Київської і Всієї Русі яка стала 60-ю митрополією Вселенського Патріархату. Це стало основою канонічного зв’язку та духовного окормлення Великої Церкви для спасіння новохрещеного народу, для слави Божої і радості Православ’я.

Є очевидно що Велика Свята Мати Церква маючи всяку опіку і піклування про свою любиму дочку – митрополію Києва, завжди діяла для її духовної користі і розвитку та захисту ідентичності Українського народу.

Визнаючи високу відповідальність Першопрестольної Константинопольської Церкви ніколи не переставала і не змирялася перед незаконними і неканонічними ситуаціями, які потрясали природнє функціонування Православної Церкви. І в цій своїй відповідальності взяла на себе ініціативу відновити єдність Православних віруючих в Україні з кінцевою ціллю дарувати Церкві Автокефалію.

Ми добре знаємо, і як в інших обставинах підкреслювали, що Апостольська відповідальність є на Матері Церкві яка вивчає способи спасіння для наших братів українців. І в цьому дусі надіється доброго вирішення Вселенського Престолу для відновлення канонічної єдності Православних в Україні.

Співсвяткуємо з Вами в цей день Хрещення Київської Русі. Прославляючи ім’я Трисвятого Бога молимося до Господа і Спасителя нашого щоб благословенний народ України удостоївся і знову одного і єдиного Церковного керівництва, відновлення канонічності, зцілення розколів – щоб свідчення нашої Православної віри приносили Святій Церкві радість всім її дітям.

Благодать Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа і Причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами отці і діти. Многая Вам літа!

+ Варфоломій,

Архієпископ Константинополя – Нового Риму і Вселенський Патріарх

28 липня 2018 р