РОЛЬ ІГУМЕНА У СТВОРЕННІ АТМОСФЕРИ ЄДНАННЯ І ЛЮБОВІ У МОНАСТИРІ

Будь-який православний монастир – це, крім іншого, ще й справжня сім’я, в її центрі – батько, оточений дітьми. Ченці в обителі можуть походити з різних країн, можуть бути дуже різними за віком, освітою, культурними традиціями і особливостями виховання, у кожного з них своє минуле, але всі вони приходять в монастир з однією метою – очиститися від пристрастей, досягти дією Божественної благодаті просвітлення розуму і обожнення. Всі вони приходять або, у всякому разі, повинні приходити, тільки заради любові до Христа, бо саме це становить першу, найголовнішу заповідь Божу: Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм і від усього розуміння твого і від усієї душі твоєї (Мт. 22:37). А крім того ще й полюби ближнього свого як самого себе (Мт. 22:39), що служить природним наслідком і свідченням виконання першої заповіді.

Маючи намір стати ченцем, людина робить найсильніший ривок, гранично напружує всі сили, вкладені в його сутність, щоб відмовитися від світу і від усього мирського: батьків і родичів, друзів та знайомих і навіть від самого себе. Категоричне слово Господа: Коли хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого (Лк. 9:23), – звучить для майбутнього ченця як незаперечний закон. Для виконання цього слова йому належить боротися все життя. На початку чернечого шляху заповідь «хай зречеться самого себе» представляється людині безоднею, яку їй треба подолати. Нерідко, намагаючись перестрибнути через цю безодню, вона опинається у непростих, воістину трагічних умовах, і тоді утримати його від падіння можуть тільки віра у Христа і Його любов. Як говорив один сучасний старець, перше випробування – це заповідь зректися батька і матері, ще ж і душі своєї, і це перша ланка спокуси, в яку потрапляє бажаючий чернецтва. Якщо ж йому вдається це виконати, то, як спраглий олень, він поспішає до місця свого спокою і віддає себе, заради любові Христа, Небесного Жениха, в руки ігумена, батька своєї нової сім’ї у Христі, тобто чернечого братства. А братство, як і будь-яка сім’я, з радістю приймає нового члена в свої обійми. Все це, звичайно, заради Христа і Його любові. Відтепер головне в житті нового ченця – бачити перед собою ігумена, який став для нього батьком і старцем.

У цій новій сім’ї, чернечій громаді, все відбувається через наслідування Христу і Його апостолам – так, як було при земному житті Христа. У центрі громади стоїть старець – ігумен і батько братства, який повинен піклуватися про все, що стосується монастиря і братства, починаючи від найпростіших, земних речей і до речей найскладніших, духовних і небесних.

Життя православного чернечого братства не повинне бути одностороннім. Монастир не повинен ухилятися ні направо, займаючись нібито виключно духовним діянням, ні наліво, віддаючись духовної розслабленості, недбальству і ліні.

Братство має йти, немов канатоходець по канату, утримуючись у святоотцівській традиції. Цю духовну традицію з книг, на жаль, почерпнути не можна, можна тільки сприйняти її з живого спілкування зі святими і слухняності ім. Це спілкування зі святими дає нам уявлення про справжній дух наших отців Церкви, їх батьківської любові і спасительної думки, які особливо виявлялися у тих випадках, коли необхідно було проявити поблажливість до братів. Ігумен, представляючи собою обличчя Спасителя, в першу чергу зобов’язаний надихати братів на подвиг і закликати до ретельності в чернечому житті. А життя ченця в повсякденних її проявах, звичайно, аж ніяк не легке і не з’єднане зі зручностями, але часто вимагає виснажливої праці чи не до смерті. І щоб безпечно здійснити свій чернечий шлях, потрібно багато душевної міцності і сил.

У мене самого є певний досвід чернечого життя. Як послушник я трудився в братстві мого духовного батька, преподобного старця Йосипа Ватопедського, спочатку з декількома братами в пустелі, а потім в численному братерстві Ватопедського монастиря. Згодом, за заповіддю старця Йосипа, я став ігуменом у монастирі Махер на Кіпрі з братством з тридцяти п’яти отців. Зараз, як митрополит, я духовно опікуюся приблизно десятком монастирів. Виходячи зі свого малого досвіду, я можу сказати кілька слів про спокуси, що охоплюють, як все братство в цілому, так і окремо старця, ігумена чернечого братства. Як нам говорив наш пріснопам’ятний старець Йосип, диявол воює не тільки з послушником, а й зі старцем, бажаючи пустити на дно весь корабель братства.

Назвемо деякі з цих спокус.

а) Спокусою як для ігумена, так і для послушників може стати перевтома. Преподобний Іоан Ліствичник нас вчить, що один з найпідступніших прийомів диявола – підштовхувати ченців до подвигів, що перевищує їх тілесні, душевні і духовні сили. Від цього брати швидко перевтомлюються, впадають у тілесні хвороби, а потім диявол занурює їх у відчай і зневіру. Тут велика відповідальність лежить на ігумені, який покликаний спрямовувати своїх учнів на вірний шлях, особливо наймолодших з них, хто приступає до духовного життя з гарячими ревнощами, але не вміють розумно розподілити свої сили. З одного боку, ігумен не повинен дозволяти їм віддаватися подвигам без міри, бо незабаром вони втомляться і стануть ні до чого не здатними – адже і святі отці кажуть, що «все надмірне від демонів». З іншого боку, не слід зовсім забороняти послушникам подвиги. Іноді трапляється, що ігумени оберігають своїх чад від будь-яких подвигів, побоюючись за них, і це відбувається через незнання законів Божественної благодаті, бо тим самим вони занурюють юні душі в самолюбство, боязкість і несмілість перед подвижницькими війнами. Подвиги надзвичайно корисні, важливі і необхідні особливо на початку чернечого життя, та й не тільки на початку.

Отже, якщо ігумен не замислюється про ці спокусі перевтоми, тоді братство опиняється в небезпеці ухилитися або направо – в нерозумну аскезу і, як наслідок, швидку тілесну і душевну знемогу, або наліво – в недбальство, лінь і байдужість до духовних подвигів. Тим часом подвиги прикрашають чернече життя, приносять ченцям досвід надбання Божественної благодаті, допомагають з віком придбати духовне знання, отримати скарб духовної досвідченості.

Однак і сам ігумен може піддатися спокусі перевтоми, бо він турбується про все братерство, постійно займається його потребами і тримає в своїх руках кермо влади. Незабаром і він, як людина, може перевтомлюватися і втратити ревнощі і радість при служінні своїм братам заради їх спасіння.

Відомо, що ігумен і братство взаємодіють за принципом сполучених сосудів. Якщо ігумен радісний, посміхається, спокійний та у хорошому настрої, то його стан передається і всій братії, усі перебувають у радості та хорошому настрої. І навпаки, якщо ігумен ходить насуплений, засмучений, якщо він роздратований або розчарований, тоді і все братство немов занурюється у темряву цих негативних переживань.

Тому ігумен повинен намагатися не думати тільки про управлінні монастирем. Про це говорив нам і святий старець Паїсій: «Те, що можуть зробити інші, будь то життєве, господарське та адміністративне, дай зробити їм. Собі ж залиш лише те, на що інші нездатні, не можуть зробити або не повинні, і перш за все, духовні обов’язки і духовне виховання братів твого монастиря».

Якщо в братстві спостерігається загальна втома і перевтома, ігумен без праці може підняти дух братства і вселити у братів бадьорість. Для цього він проводить спільні розмови, надихаючи всіх духовним словом, дати більше часу на духовні діяння, благословляє відпочити або вільно поспілкуватися між собою в братській атмосфері любові і тепла. При цьому ігумену необхідно піклуватися і про себе, живити себе молитвою, читанням і Святими Таємницями, щоб підтримувати у собі духовне життя. Нехай також не вагаючись вдається до порад досвідчених ігуменів, отців та братів, які можуть його вислухати і втішити (звичайно, зі зрозумілих причин, краще радитися з духовними людьми, які не належать його братству). Ігумен повинен тримати себе у дуже доброму духовному стані, бо на нього спираються всі інші, і якщо впаде він, слідом за ним потягнуться всі.

б) Друга спокуса – спокуса духовної самодостатності і ізольованості. Часто ми бачимо, як ігумени зі своїми братствами абсолютно замикаються в собі і абсолютизує власні правила і традиції. При цьому вони не визнають ніяких інших традицій і образів чернечого життя, відкидають і засуджують будь-яке відмінне від їх власного вчення і форму чернечого подвигу. На мій погляд, це явище надзвичайно небезпечно. Ті, що так живуть,  перебувають на межі душезгубного замилування і згубної самовпевненості. Отці, яких ми знали, ніколи не вважали досконалими ні себе, ні той спосіб життя, до якого вони були навчені своїми старцями. Вони завжди були відкритими, доброзичливими, товариськими, наскільки це дозволяло їх чернече звання, і перш за все, готовими приймати і вихваляти своїх побратимів. Наші старці не тільки не абсолютизували себе і не замикалися в собі, але звеличували і вихваляли інших старців, інші монастирі та братства, і спонукали нас наслідувати їх. Та й самі вони вчасно і невчасно під час (2 Тим. 4:2) відвідували інших старців, щоб поговорити з ними і отримати користь в духовному житті. Особливо в важких ситуаціях вони ніколи не задовольнялися власним судженням, але завжди питали поради у інших ігуменів і отців які часом були менш досвідченими у чернечому житті і молодшими їх за віком.

Духовна самодостатність і ізольованість призводять до духовних проблем і зародженню духовних мікробів, які, поширюючись, викликають у тілі братства духовні хвороби і навіть смерть.

в) Третьою спокусою може стати непокора церковній владі і церковному порядку. На жаль, така небезпека існує з давніх-давен: деякі чернечі спільноти не хочуть усвідомлювати, що вони належать єдиному тілу Церкви, глава якої тут на землі – місцевий єпископ. Вони намагаються бути незалежним, нікому не підвладним організмом, що має власну голову.

Воістину дивна річ! Незважаючи на те, що підмурок чернечого проживання – послух, вся громада на чолі з ігуменом повстає проти єпископа і без жодних вагань проявляє непослух йому, не хоче мати ніякого зв’язку з Церквою, до якої належить.

Ми не будемо тут зупинятися на тому, що іноді, може навіть часто, вина лежить і на місцевих єпископах, які безрозсудно втручаються в життя монастирів і своїми самоправними діями руйнують любов братства до них та провокують його на непослух. Є, звичайно, заповідь Шануй батька твого і матір твою (Вих. 20:12), але є також і умовляння апостола Павла: батьки, які не дратуйте дітей ваших (Див: Еф. 6:4). Отже, незважаючи на поведінку єпископа, потрібно прищеплювати ченцям усвідомлення того, що вони мають безпосередню залежність від Церкви. Чернецтво – дитя Церкви, і воно може існувати і приносити плоди тільки у Церкві і через Церкву. Сам ігумен повинен вселяти в братів ту думку, що єпископ – це батько Церкви, батько і самого ігумена, і ченців, і монастиря. Саме тому вони повинні істинно і щиро любити його, як діти, молитися за нього, що несе на собі всю тяжкість Церкви з її щоденною боротьбою, і доставляти йому спокій своїм послухом і синівською любов’ю. Коли ігумен показує приклад послуху своєї помісної Церкви, він привертає благодать Божу як на себе, так і на своє братство, і насаджує в ньому правильне церковне духовне улаштування.

г) Четверта спокуса – це секуляризація. Як пожежа знищує все на своєму шляху, так і секуляризація повністю знищує і монастир, і все братство. Секуляризація може поневолити нас собі різними способами і у багатьох відносинах. Вона може проникнути у нашу поведінку, слова, образ думок і, перш за все, у наше сприйняття чернечого звання. Чернець, де б він не знаходився, повинен мислити і вести себе як монах, тобто як людина, яка відріклася від світу і того, що у світі, та цілком присвятила себе Богові, чернець бажає і воістину шукає лише одного – Бога. Прагнення до мирських знайомств і зв’язків – це падіння і деградація для ченця і для братства, яке дотримується такого напрямку. Секуляризацією є і все те, що позбавляє нас простоти і подвижництва у нашому повсякденному житті: у оздобленні нашої келії, у нашому вбранні, у самих монастирських будівлях.

Секуляризація відбувається і через необмежене, необережне використання техніки у монастирі, через мирські новини, знайомства і заняття, усього того, що привносить у життя і образ думок братства мирський дух.

Ігумен повинен невсипно стояти на сторожі своєї обителі, щоб не допустити в неї секуляризації. Христос вручив йому Своє стадо, щоб він, не втрачаючи ні хвилини, запобігав відхилення від справжнього чернечого передання святих отців і сучасних нам духовних наставників, щоб надихав ченців власним прикладом слідувати по тісному, але солодкому і світлому шляху чернечого життя.

д) Хоча є багато моментів, які необхідно враховувати ігумену і пастирю Христового стада, я закінчу п’ятим пунктом, позначивши ще одну спокусу, яка може полонити чернече братство. Це спокуса – надмірна турбота і упущення з виду головної мети чернечого життя, яка полягає в мовчанні у Бозі і очищенні через безмовність, що в свою чергу веде до просвітлення і обожнення людини.

Трапляється, що з любові і ревнощів до власного розуміння по-своєму «успішності» обителі, брати постійно створюють нові послухи і праці нібито заради розвитку монастиря і для полегшення життя братів. У результаті все це обкрадає серця братів, видаляє їх від справжнього духовного діяння, тобто звернення всередину себе, безперестанного закликання милості Божої через розумну молитву. Замість цього, вони перетворюють монастир у прекрасну і прогресивну фабрику з виробництва найнеймовірніших виробів заради економічного достатку обителі. Але, на жаль, така погоня за матеріальними благами призводить до втрати священної і Богом даної безмовності та безперервної молитви.

Ігумен як добрий пастир повинен «невсипущим оком» спостерігати за братами й ні у якому разі не дозволяти їм спотворювати і порушувати спосіб життя обителі. Він повинен піклуватися про неухильне дотримання всіма монастирського режиму дня, де відведено певний час для роботи на послуху і відпочинку, щоб залишався час на особливу келійну молитву і читання.

Монастир, який не надає братам достатньо часу, особливо в нічні години, на молитву і читання, хоча б чотирьох годин після повечір’я, позбавить сил і доведе до знемоги братство і вичавить з душ ченців все духовні соки.

Ігумен сам повинен відчути солодкий мед цього священного нічного духовного діяння, щоб за всяку ціну зберегти його у своєму братстві у Христі.

Ось, брати і отці, це є деякі мої думки і мій досвід чернечого життя, в яку сам я вступив в якості послушника, а пізніше став ігуменом і старцем. Думки ці взяті, головним чином, з живого переказу і вчення святих отців наших Йосипа Ісихаста, Йосипа Ватопедського і Паїсія Святогорця.

Митрополит Афанасій Лімасольский, Кіпрська Православна Церква

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»