ТАЇНСТВО СВЯТИХ СТРАСТЕЙ

Незважаючи на те, що головним випробуванням Господа є Хрест, за допомогою якого була переможена смерть, тління і приреченість на муки в цілому, отці Церкви говорять про сенс і значення і інших земних Страстей Христа. Адже порушення першими людьми волі Бога не було простим запереченням Його і незгодою з Ним. За цим було і втілення непослуху Божественної заповіді у діях, після чого було потрібно і зцілення наслідків цих самих дій. Новий Адам, Господь наш Ісус Христос, діє рівно протилежно беззаконням першого Адама, щоб зцілити хворобу гріхопадіння. Як Єва простягнула руки до забороненого плоду, так і Ісус простягнув руки свої на Хресті. Адам виявив непослух і порушив заповідь? Ісус залишався смиренним до самої своєї смерті. На дереві ріс заборонений плід? На дереві був розіп’ятий наш Спаситель. У райському саду був створений Адам і вигнаний звідти? У Гетсиманському саду Ісус був відданий. Богоподібність і славу хотів знайти Адам в своїй непокорі? Безчестя і наруги удостоївся наш Господь. А тернину і будяки отримав Адам після свого вигнання? Терном увінчаний і наш Ісус. Жаданий смак відчув Адам, скуштувавши заборонений плід? Оцет і жовч скуштував Ісус. Єва, створена з ребра Адама, стала причиною гріхопадіння? У ребро вдарили списом Ісуса, і з цієї рани текли «кров і вода», містичним чином очищають людську природу. Зіпсованість і беззаконня перших людей було вилікувано зворотним повторенням їх вчинків в Страстях нашого Спасителя.

Основою і центром усіх діянь Боголюдини залишається Хрест, в якому втілено велике чудо, саме найбільше з усіх відомих. Хрест – центр всіх подій цього світу, початок і кінець минулого, теперішнього та майбутнього історії. Тут народжується початок життя, вічності, об’єднання всього того, що існує і буде існувати. Звідси бере свій початок скасування та очищення тлінність і смерті у всіх її проявах. Звідси починається обіцянку безпеки всіх світах, всіх епох, відкриваються ворота для всіх, щоб всі взяли дари і благодаті, які Бог задумав для свого творіння. Злочин і падіння Адама завадило схильності Творця до освячення і вдосконалення всього сущого. Хресна жертва Христа як раз таки і є початком повернення всього сущого до свого призначення і слави. «Як у Адамі всі вмирають, так у Христі оживуть» (1 Кор. 15:22). «Бо, якщо через злочини одного померло багато, то тим більш благодать Божа й дар через благодать однієї Людини, Ісуса Христа, щедра спливли на багатьох» (Рим. 5:15). Дійсно, не підлягає сумніву той факт, що Воскресіння нашого Господа – це якесь розділення всіх згаданих нами дарів, але коренем, з якого вони проросли і принесли плоди, є Хрест. Саме Хрест став славою нашого Ісуса. Тому євангеліст Іоан пише, що до своєї Хресної жертви «Ісус ще не був прославлений» (Ін. 7:39). Якщо Воскресіння – це жнива, то Хрест і Страсті – це те, що допомогло дозріти плодам.

Всемогутній Бог Слово, що об’єднався з нашою природою, Своїм добродійним життям вилікував всі наші слабкості і пристрасті, все схильності нашої помилкової природи і «падкі на зло» думки. Зрештою, Він піднявся на Хрест, який вважався прокляттям, і разом з прокляттям, яке успадкувала наша природа, зруйнував  і смерть. Це було цілком природно для великого Вершителя нашого відродження – прагнути повністю вилікувати те, що Він і сам прийняв – людську природу. Він показав нам в словах і в справах приклад чесноти, належною нашій природі, зцілив рани, нанесені смертю, що означають у той же час і душевне розтління. Він зцілив сліпого, німого, прокаженого, сухого, розслабленого, того. що був біснуватий, – недуги, що символізують знаряддя смерті, і після цього Сам вирушив на Хресну смерть, щоб скасувати її і, як сказав апостол Павло, «визволити тих, які від страху смерті через усе життя знаходилися у неволі». Він перетворив знаряддя безчестя і страху, знак прокльони і жаху у символ перемоги і тріумфу, сили і союзу для людства всіх поколінь і епох. І зараз все, що закликають силу і заступництво Хреста, зневажають могутність диявола і смерті. За допомогою благодаті і сили Хреста руйнується влада гріха, приборкуються пристрасті і гріховні звички, перетворюється хворий характер, віруючі просвіщаються, обираючи Божественну волю, прикрашаються чеснотами, вчаться терпінню, лагідності, справедливості, чистоти і, найголовніше, удосконалюються в умінні співчувати і любити.

Коли наш Ісус покинув землю, Він підніс разом з Собою всіх тих, хто вірив в Нього, звільнивши їх від усілякого марного і гріховного прагнення. Піднявшись на Хрест і опинившись між небом і землею, Він розпростер свої обійми для всього творіння, проповідуючи Євангеліє миру всім, далеким і близьким. Він з’явився світом для всього сущого, привів розрізнене до єдності, руйнуючи перепони. Він примирив всі творіння Своїм святим Тілом, Своїм Хрестом зупинивши ворожнечу і, згідно Павлу, «знищивши вченням рукописання, що було про нас i проти нас, i Він узяв його з середовища i прибив до хреста; забравши сили у начальств i властей, владно вивів їх на ганьбу, подолавши їх Собою» (Кол. 2:14-15). Йому залишається лише зійти в пекло, щоб «що в в’язниці духам, зійшовши, проповідувати» (1 Петр. 3:19), бо «Він саме й піднявся високо над усі небеса, щоб наповнити все» (Еф. 4: 9-10).

Однак, тут нам слід зупинитися і викласти деякі факти, які не повинні залишитися без уваги. Коли Мойсей виконав свою місію як вождь і спаситель єврейського народу, він передав владу своєму наступникові Ісусу Навину з усіма обіцяними Богом заповітами і благословеннями. З гіркотою він написав пісню, яка виражає його біль і скорботу, адже Мойсей передбачав, що цей народ не підкориться і не покаже себе гідним благословень і звітів, які залишив йому Господь. Подібним чином і Христос, істинний Спаситель і Визволитель світу, здійснюючи своїм Божественним приниженням і Хрестом загальне спасіння, передбачав, що спасуться далеко не всі люди, заради яких Він приносить себе в жертву. З цієї причини в найважливішу годину своїх страждань, Він заворушив своїми висохлими губами, і сказав: «Я прагну». Звичайно, Його гострий біль від тривалої муки створила природну спрагу, але крик Ісуса «прагну» аж ніяк не є вираженням тілесної спраги Того, Хто постив протягом сорока днів. Його жага – це вираз його палаючого любов’ю доброчесного серця, яке бажало спасіння всіх людей. Жертва Ісуса була настільки великою, що могла б спасти народи всіх планет Всесвіту, якби на них існувало життя. Слово «спрагу» – це одночасно гостре жало совісті для будь-якої природи, свідомості і серця, який удостоївся Божественного знання, але за своїм легкодухість зрадника Його любов. Це викриття усілякого байдужості, відмовки і зради цієї великої жертви, яка ні раніше, ні зараз, ні в майбутньому столітті не буде піддаватися опису. Його палаюче серце виражає спрагу продовжити, якщо б це було можливим, його Пречистої Страсті, щоб схвилювати і пробудити всіх тих байдужих і черствих, які відмовляються прийти до Нього.

Ми бачимо, як відбувається дивовижна таємниця: Божественна любов у всій своїй величі сходить на людей, даруючи їм безсмертя, богоподібність, богоспілкування. Але людська порочність, в свою чергу, відмовляється від цього дару. Те, на що має право кожна людина, навіть зрадник і злодій, – це склянка холодної води. Однак самий великий Благодійник людства не заслужив і цього. Той, хто потряс юдейську землю своїми надприродними чудесами, хто пройшов всі землі, на добро і зцілюючи, хто вчив і подавав приклад миру, милосердя і любові, в момент страти заволав: «Прагну», і замість води отримав оцет і жовч. Наскільки ж злість сліпа! Це можливість для кожного з нас звернути погляд на самого себе і порівняти, як би вчинили ми. Історія повторюється.

Нарешті, коли наш найсолодший Ісус, Агнець Божий, що взяв гріхи світу, в останній раз скуштував невдячність тих, заради кого Він жертвував собою, коли Він в повній мірі виконав волю Отця, Він сказав свої останні слова. Люди, що були поруч з Ним, не прийняли дар Його любові, натовп беззаконників «не захотів зрозуміти» (Пс. 35:3). І коли не залишилося ні найменшої надії на те, що їх серця пом’якшать, Ісус звернувся до Небесного Отця і наполегливо просив Його пробачити тих, хто Його розпинає: «Отче, пробач їм, бо не відають, що творять». Які приголомшливі, дивовижні слова! Хто, як не Боголюдина могла вимовити їх? Одного лише Його голосу, однією лише цієї молитви досить, щоб переконати весь Всесвіт в тому, що це і є Єдинородний Син Божий. «І голову схиливши, віддав Свого духа» (Ін. 19:30). Таємниця таємниць. Відомо, що людина спочатку випускає дух, а потім вже схиляє голову, в той час як Ісус спершу схилив голову, після чого, коли Він того захотів і зволив, віддав Свого духа. Це Він мав на увазі, коли говорив: «Маю владу віддати життя, і маю владу прийняти його знову» (Ін. 10:18). Святий Іоан Дамаскин у своєму каноні пише: «Зі страхом до Тебе, як рабиня, смерть поведена приступити до Владиці життя». Сказавши Свої останні слова, Христос віддав дух і виконав задум найбільшого таїнства передвічною Божественної волі.

Тим самим, Він «в немощі», як пише апостол Павло, здійснив свою місію, аби відродити і відтворивши нашу спотворену сутність. Афанасій Великий у своїй промові, присвяченій Хресним Страстям Господа, говорить нам наступне: «Він спустився, щоб підготувати наш підйом, пізнав досвід народження, щоб ми змогли пізнати любов Ненародженого (Отця). Він став немічним, щоб ми знайшли силу і сказали, як Павло: «Всього можу досягти за допомогою Ісуса Христа, що зміцнює мене». Кати відбирають у нього шкіряні хітони, в які ми одягалися в особі Адама, щоб замість них ми зодягнулися в Христа. Він постраждав за нас, піклуючись про те, щоб ми не пізнали болю. Спаситель забрав у них «тростину», щоб не тільки позбавити нас від обману змія, але щоб убити його і показати нам це».

Звернемося тепер до діянь «в немощі» нашого Ісуса. Його місія була виконана, і Всемогутній Бог Слово, який вчора постраждав само й Син Людський, тепер відкривається в усьому властивому йому могутність. Вчора слуги Пілата дали Йому ляпас, а сьогодні Він своєю святістю зневажає смерть і пекло. Вчора над ним глумилися книжники, фарисеї і гідний жалю юдейський натовп («храм зруйнуєш зійди з хреста і ми повіримо в Тебе»), сьогодні Він лякає володарів темряви і пекла.

Як тільки Ісус своєю Божественною душею спустився в пекло, за ним пішли всі небесні сили. Звичайно, не для допомоги – якої допомоги може потребувати всемогутній Бог Слово, «тримає все словом сили Своєї» (Євр. 1: 3) – а в якості супроводу, захоплюючись Його великими задумами і волею, якими Він вершить своє невимовне споглядання, «щоб все небесне і земне з’єднати під главою Христом» (Еф. 1:10) навіть під землею. Всі небесні сили, як йдуть попереду, так і ті, що слідували позаду Нього, зі страхом співаючи: «Свят, свят, свят, сущий, бувший і майбутній Цар сил», увійшли в пекельні темниці. Володар темряви і все його бунтівні сили відчули, що прийшов час їх суду і робили останні спроби захиститися.

Наведемо тут деякі думки з відповідного слова великого отця нашого Єпіфанія: «Коли прийшли сили безтілесних служителів, які супроводжували нашого Спасителя, вони виголосили темним тиранам, що ховалися всередині: «Підніміть, брами, верхи ваші, і ввійде Цар слави». На що темні мешканці пекла відповіли злякано і стривожено, нібито не знаючи: «Хто є цей Цар слави?». Адже ніхто ще не входив в Царство темряви з такою владою. Чи це той, Хто забрав з наших палат сина вдові, дочку Яіра і чотириденного Лазаря? Чи це той, Хто виганяв наших слуг з людей, зціляв хвороби і рани, які нами були нанесені? Це Той, Якого виконавці нашої волі розіп’яли, і Він не чинив опору, але виявляв безсилля і страх і говорив: «Боже мій, Боже мій, за що Ти покинув?». Він покутував від спраги, а ми дали Йому жовч. Чому ж ви тепер називаєте Його «Царем слави»? Але небесні сили владно повторили: «Підніміть, брами, верхи ваші», не зволікайте, не питайте, не дивуйтеся, не виправдуйтеся. Але оскільки темні сили зволікали і знову запитували: «Хто є цей Цар слави?»”, Небесні сили, не це, виголосили: «Господь сил, Він є Цар слави». І після цих слів зруйнувалися двері та засуви, і вхід в темницю пекельну був знищений. Тоді жах, страх і трепет охопив володарів темряви, які в найглибших пекельних домівках і печерах зникли від імені Царя слави. Непорушними кайданами був пов’язаний повелитель темряви, і був позбавлений всієї влади, яку він мав над людиною. Тепер він не панує над тими, хто вірує і слідує за Господом Ісусом Христом. Це передбачав Давид, кажучи: «у ворога не залишилося зброї зовсім»».

Коли променями своєї святості Господь світив усі притулки пекла, Він попрямував до першоствореного, першого з смертних, праотця нашому Адама, якого смерть зберігала глибше інших людей. Тоді Адам піднявся і з подивом вигукнув померлим, що знаходяться навколо нього від століття: «Друзі і діти мої, чую звук знайомих мені кроків. Цей звук я чув і тоді, в той фатальний вечір, коли я переховувався у райському саду після мого злочину. Це Він гряде до нас, будьте мужні, бо наближається наше позбавлення ». І поки Адам говорив це, Господь постав перед ним у своєму Боголюдському вигляді. І вдаривши себе в груди, старий Адам вигукнув: «Господь мій зі усіма нами». І Ісус відповів йому: «І з духом твоїм. Повстань моє творіння, мій образ, повстань із мертвих, і Бог просвітить тебе. Повстань, прокинься, і ми підемо звідси. Відтепер притулок Твій не пекло, а Небеса. Адже я створив тебе не для пекла, але для життя, заради Тебе я прийняв твою ж природу, ставши твоїм нащадком і сином, щоб зробити тебе сином Мого Отця. Повстань, прокинься, ми йдемо звідси … ».

Таким чином, всім тим, що до нас донесла Церква, ми віруємо, що сходженням Бога Слова було здійснено оновлення творіння і відродження людської природи. Своїм іпостасним об’єднанням зі своїм творінням, людиною, Бог Слово передав і продовжує передавати Свої Божественні дари всьому своєму створенню і, особливо, людини, яку Він, згідно Павлу, зробив співтелесним Собі. Ми паче не чужинці і переселенці, але співгромадяни святих, близькі Богу і співтелесний Йому, бо Він пов’язав нас зі своїм власним тілом – Церквою.

Наведемо тут деякі слова видатних богословів нашої Церкви. Коли Бог Слово взяв плоть, в Його Тілі втілився весь задум з порятунку світу. Так Його Тіло стало Церквою, в якій безперервно триває справа порятунку світу від будь-яких проявів тління і смерті. На цьому наголошує апостол Павло, коли пише, що Спаситель діяв «у Тілі Своєму». Своїм увасобленням Господь вводить нас в кровну спорідненість з Богом. Новий Завіт і Кров Боголюдини Христа – це заповіт не з метою повчання, закону, наказу або договору, але Завіт Крові Божественної і людської, яка є джерелом і причиною всіх животворящих і чудотворних сил, що діють у Боголюдському задумі нашого спасіння. Все повинно об’єднатися в одному тілі – Тілі Христа Церкви – і таким чином досягти святий і вічної мети: «повнота що все всім наповняє» (Еф. 1:23). Ось в чому полягає таїнство Боже і Євангеліє – блага вість, що відкриває всю суть існування неба, землі і всього творіння в цілому. Євангеліє – це Боголюдина Христос всередині нас, у всій повноті Його боголюдської сутності, Його образом, який становить нашу природу. Божественне таїнство, Євангеліє, полягає в тому, щоб Христос жив в нас, а не ми в собі, щоб стати Христоподібнимі у всій своїй істоті, щоб Його образ відбивався у всіх наших проявах. Це досягається у Церкві через святі таїнства і святі чесноти. Кожне таїнство і чеснота творять в нас цей Божественний образ, який росте до тих пір, поки всі чесноти і таїнства не перетворять його в цілісний вигляд: покаяння, піст, молитва, Причастя, віра, любов, лагідність, які ми з терпінням втілюємо в своїй життя, «доки не відіб’ється у вас» (Гал. 4:19). Нехай Христос і ніщо, крім Нього, включаючи нас самих, не стане нашим способом. Людина, яка немає в собі Христа, подібна до худоби або демона. Живучі у Христі, ми приймаємо Тіло і все життя Христа, стаючи, разом або кожен окремо, Христом. Ми приймаємо всі Божественні дари, які Він залишив нашій природі за допомогою своїх Святих Страстей і Воскресіння. І навіть якщо ми знаходимося на землі, «наше проживання на небесах» (Флп. 3:20). Живучі серед людей, «життя ваше поховане з Христом у Бозі» і необхідно «про це думати, а не про земне» (Кол. 3:2-3).

Старець Йосип Ватопедський († 2009)

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»