ПОХВАЛА СВЯТОМУ СЛАВНОМУ ВЕЛИКОМУЧЕНИКУ ХРИСТОВОМУ ДИМИТРІЮ

Славний великомученик Димитрій, причасник небесної слави, подарував нам сьогодні це свято, як найбільший дар. Нині і ми, що належать до сонму люблячих цього великомученика, вшануємо його богонатхненними молитвами і похвалами, щоб святий Димитрій став нашим другом і заступником в Царстві Христовому. Підкреслимо його святу відвагу і любов до Христа, чесноти і гідності та наповнимося святою радістю, бо написано, що якщо прославляється праведник, радіють народи. Але добре б нам, з волі Бога, не тільки радіти, але і отримати духовну користь від промов тих, хто поважає його пам’ять.

Блаженний Димитрій, воістину є жителем Небесного Царства, прославився і в царстві земному. Адже він мав благородне походження і велику славу і з дитячих років намагався вести непорочне і чесне життя – ось чому святий був любим і Богом, і людьми. Тому Димитрій отримав посаду спочатку ексцептора в синкліті, а потім і проконсула Греції. Але для самого Димитрія істинним багатством та славою було бути і називатися християнином. Імператорські почесті його анітрохи не цікавили. Сповнений знання Божественної мудрості і духовного слова, він змусив багатьох змінити віру, відійти від язичницьких помилок у бік віри істинної.

Оскільки святий навчав жителів Салонік християнській вірі і слава його поширювалася навіть за межами міста, гонителі істинної віри заарештували його і повели до тирана Максиміана. Але обличчя святого, який відчував підтримку Божественної благодаті, сяяло від радості. Це привело тирана в здивування. Він засоромився і не покарав Димитрія, однак звинуватив його в невдячності за презирство до імператорських почестей і вірі в розп’ятого Христа. Говорячи це, він намагався за допомогою лестощів змусити святого забути свою віру. Святий же залишився непохитним, як стовп, як прибережна скеля, яка відбиває удари хвиль. Коли імператор знову запитав його, чи наполягає він як і раніше на своїй вірі в розп’ятого Христа, святий відповів йому: «Якщо б я міг не тільки себе, але і весь світ змусив повірити в Христа, звільнив його від манії величі і помилок язичництва. І я, звичайно, в ім’я мого Христа, готовий зазнати не тільки одну, але і безліч смертей, якби це дозволяла моя природа».

Імператор, бачив велику сміливість святого, усвідомив всю твердість його рішення і, розгнівавшись, став подібний до дикого звіра і вирішив замучити Димитрія. Проте, він утримав свій гнів, оскільки збирався в міський театр. Він відправився туди на колісниці, наказавши  взяти мученика під варту в пічній кімнаті лазні. Імператор бажав приділити час безглуздим видовищам в театрі, перш ніж закликати святого до відповіді.

Міський театр називався стадіоном. Все, що входили туди, спостерігали, немов у театрі, вбивства в битвах, щоб зробити приємність кровожерному імператору.

Імператор придбав гладіатора на ім’я Ліей, дуже сильного і рослого, що походив із племені вандалів. Ліей вбив в боях безліч людей в Римі, в Салоніках і в багатьох інших містах. Імператор вважав таку велику силу надприродною і пишався його вмінням вбивати.

Коли Лією стояв на стадіоні, імператор за допомогою глашатаїв звертався до публіки, обіцяючи винагороду тому громадянину, який наважиться поборотися з Ліеєм. Однак ні у кого не вистачило сміливості погодитися, оскільки всі тремтіли від страху вже при одному виді Ліея.

Тоді юнак на ім’я Нестор, прекрасний і тілом і душею, по навіюванню Божому, зголосився бути противником цього лиходія. Він був знайомий зі святим Димитрієм і побіг туди, де той перебував під вартою. Він впав на коліна і почав благати його: «Раб Божий, помолися за мене, поклич Христа. Я добровільно хочу битися з ним». Тоді святий перехрестив лоб і серце Нестора, кажучи: «Іди, дитино, ти переможеш Ліея і постраждаєш за Христа».

Нестор, озброївшись молитвою святого Димитрія, що стала для нього немов святими обладунками, побіг на стадіон, скинув з себе хітон і, злетівши по східцях, постав перед імператором. Імператора вразила сміливість Нестора, і він сказав: «Юнак, судячи з усього, жадоба грошей спонукала тебе на таку зухвалість. Я, звичайно, сумую про твою красу і про колір твоєї юності. Я визнаю твою мужність, тому дам тобі грошей і відпущу тебе. Іди ж! Ти збережеш життя і отримаєш гроші. Не будеш битися проти Ліея, тому що він убив багатьох, куди більш сильних, ніж ти».

Почувши це, Нестор не побоявся Ліея і не спокусився щедрістю імператора, сказавши йому: «Мій імператор, я прийшов на цей бій не тому, що хочу грошей, але щоб показати себе сьогодні більш сильним, ніж Ліей». Тоді імператор і його свита розгнівалися за таку зухвалість на Нестора, і стали ще сильніше підбурювати Ліея вбити Нестора.

Потім цей Божий юнак, перехрестившись, взяв в руки меч, підняв очі до неба і почав благати: «Боже раба твого Димитрія і улюблений Син Його Ісус Христос, ти допоміг обраному Давиду перемогти ворога Голіафа. Господи, здолай і зараз силу Ліеєву ». Таким чином, він помолився, і, коли почалася сутичка, Ліей отримав від Нестора вирішальний удар в серце і помер на місці, що принесло величезну прикрість імператору. А Нестор славив Бога, адже варвар був убитий за молитвами святого Димитрія.

Максиміан в гніві зірвався з трону і похмуро сказав своїй свиті: «Боги, якби не чаклунство, цей маленький хлопець ніколи не зміг би вбити Ліея, який вчинив стільки подвигів».

Тоді тиран закликав до себе Нестора і запитав: «Відповідай нам, юнак, якими магічними хитрощами тобі вдалося вбити Ліея, і хто тобі допомагав?» Нестор відповів: «Ні магія, ні чаклунство, як ти кажеш, вбили Ліея, але сам Бог Димитрія , Бог християн послав свого Ангела і власноруч убив Ліея, адже він був злим і самолюбним».

Тоді богоборець-імператор, наповнившись злобою і гнівом, наказав відвести Нестора в західну частину Салонік, звану Золотими воротами, і вбити його за те, що він християнин. Так, 25 жовтня цей юнак удостоївся мученицького вінця.

Святий великомученик Христовий Димитрій, перебуваючи в кімнаті під вартою, побачив, як з-під землі виліз величезний скорпіон, готовий вжалити його. Але, згадавши Того, Хто дає нам владу зневажати змій і скорпіонів, святий плюнув на скорпіона і накреслив на ньому знак хреста, після чого той впав замертво. Відразу ж після цього йому з’явився Ангел Господній і увінчав голову святого вінцем. Це було зроблено не за вбивство скорпіона, але за швидку смерть Димитрія в ім’я Христа. Тому Ангел і сказав йому: «Мир тобі, подвижник Христовий, будь мужній і покажи свою хоробрість».

Деякі наближені до імператора стали обмовляти Димитрія, звинувачуючи його в причетності до вбивства Ліея. Коли імператор почув це, він вважав за недоброю ознакою свою зустріч зі святим перед поїздкою на стадіон. Тому імператор, кипів від злості, віддав наказ пронизати Димитрія списом прямо в кімнаті, де святий перебував під вартою. Цей наказ безжальні кати негайно виконали 26 жовтня.

Муки цього подвижника виявилися короткочасними і легкими. Однак сам святий по своїй любові до Христа бажав тривалих і важких мук. Але Всевишній прийняв його жертву як багатоденне мучеництво, звернувши його короткочасність в тривалість. За таке завзяття Бог нагородив його мученицьким вінцем і забезпечив даром чудотворіння і зцілення, тому ковчег з його святими мощами постійно мироточить, немов живоносне джерело. І швидше вичерпається джерело води, ніж цей мироточивє джерело. Так щедрий Бог віддає славу всім, хто прославляє Його.

А Луп, слуга мученика Димитрія, після вбивства володаря отримав великий дар. Взявши одяг і перстень з руки святого, він вмочив їх у його кров. З їх допомогою він зціляв усілякі недуги і виганяв лукавих духів. Слава про ці чудеса поширилася і за межами Салонік, досягнувши імператора, який в гніві наказав вбити Лупа. Це було зроблено в ратуші Салонік.

Чесні мощі святого Димитрія були зневажливо кинуті на землю зі страху перед імператором і гонителями віри. Вночі віруючі викрали їх і, наскільки змогли, засипали землею. Як не може бути прихований місто, що знаходиться на високій горі, так не залишилося в таємниці і це джерело чудес: святий Димитрій і його чудеса стали відомі по всій Македонії і Фессалії. Так було потоптане беззаконне ідолопоклонство, і засяяла справжня християнська віра.

Колись славна і благочестива людина на ім’я Леонтій, який став єпархом Іллірика, відправився до Фракії, де захворів невиліковною недугою. Родичі на ношах віднесли його в Салоніки і поклали його на могилу святого Димитрія, що володіє силою зцілення. Негайно він повністю видужав. І сам єпарх, і все ті, хто його супроводжував, дивувалися настільки швидкою допомогою, віддавали хвалу Богу і славили великомученика Димитрія.

За наказом єпарха пічні приміщення лазень, де знаходився в ув’язненні святий, були зруйновані, цей простір було очищений від сміття, а на цьому місці, між стадіоном і громадськими лазнями, був споруджений красивий храм на честь великомученика Димитрія. У будівництво було вкладено великі кошти, храм відзначався пишністю. Цей храм і до цього дня являє собою земне небо, прославляє безліччю чудес, що відбуваються на Божественній раки – невичерпному джерелі миру (миро – ароматне масло, чудесним чином з’являється на святих іконах або святих мощах), заспокоює, зціляє різні недуги . Маючи своїм незрівнянним і всеславним господарем великомученика Димитрія, храм не страшиться ворожих вторгнень. Він не раз ставав притулком полонених, які перебували в кайданах в цьому святому храмі. Бранці з Сирії та інших країн, перебуваючи в храмі, говорили, що святий Димитрій рятує їх, приводячи в свій храм.

І не тільки бранцям став союзником цей святий воїн, а й благочестивим імператорам. Нині і я, сповнений радості, скажу йому кілька похвальних слів, а потім продовжу свою розповідь.

Радуйся, непереможний воїн Христовий, преблагодатний Димитрій, бо, за словом Павла, ти зробив подвиг добрий, пройшовши свій шлях до кінця і зберігши віру, за що Бог по праву увінчав тебе вінцем правди.

Радуйся, мученик Димитрій, бо прийнявши на тіло своє рани, подібні Христовим, ти тепер стоїш біля Нього веселий та радісний.

Радуйся, мученик Димитрій, бо був справжнім наслідувачем Христа. Як Він заради всіх нас отримав від нечестивого воїна удар списом в Своє непорочне ребро, так і ти, благочестивий воїн, заради любові до Бога прийняв удар списа від нечестивих стражників.

Радуйся, мученик Димитрій, бо збагатився ангельською благодаттю і виявився справжнім Ангелом земним і людиною небесною, наповненою славою.

Радуйся, мученик Димитрій, що посвячений у благодать, визволитель полонених і швидкий лікар різних хворіб.

Радуйся, мученик Димитрій, разом з Георгієм і Федором, твоїми сподвижниками і товаришами, ти виявляєш собою благодатне знаряддя благочестивих царів наших, гострий меч, звернений проти безбожних варварів, міцну стіну, що захищає царський двір, удар меча в серце жорстоких ворогів, дорогоцінний вінець наших царів, світло, що направляє їх у день і в ночі, зброя, що жахає ворогів, улюблене і рівне Святій Трійці.

Радуйся, бо ти удостоївся перебувати у вічній радості і бути сподвижником благочестивих царів. Я усвідомлюю, що військо наше зазнає поразки у війні. Але ми не звинувачуємо в поразках наших полководців, розуміючи, що плоди наших злих справ роблять сильнішими наших ворогів. За словами пророка, один зможе спонукати до втечі тисячі, а двоє – десятки тисяч.

І Леонтій, благочестива людина, завершивши будівництво чесного храму мученика Димитрія, збирався повернутися в Іллірик. Він побажав взяти з собою частинку мощів святого, щоб і в Ілліриці спорудити храм в його честь. Однак святий вночі з’явився Леонтію і заборонив виконувати цей намір. Тоді він взяв накидку святого Димитрія і частина орарем, що були залитий кров’ю святого, поклав в виготовлений срібний ковчег і відправився в путь.

Шлях Леонтію перегородив Дунай. Через штормову погоду і розлив річки він не міг перейти бурхливий потік. Леонтій залишився чекати, поки річка увійде в колишнє русло, але вона розливалася все більше. Тоді йому явився святий Димитрій і сказав: «Прожени зі свого серця всякий страх і маловір’я, піднімись на корабель, візьми в руки ковчег, який несеш з собою, і сміливо перепливай річку зі своїми товаришами». Леонтій зробив, як було велено, і неушкодженим переплив річку. Так йому вдалося зберегти реліквію і покласти її в храмі, побудованому на честь святого Димитрія, який розташований поруч з чесним храмом мученика Анастасія. Тут відбувалося безліч чудес. Христос, Цар наш, нагодуй нас, немов річка миру, наповни, просвіти, очисти, вилікуй наші душі і тіла молитвами Твого слуги великомученика Димитрія і Пречистої Богородиці, щоб і ми прославили ім’я Твоє, бо Тобі належить усяка слава, честь і поклоніння, з Отцем і Святим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амін.

Святий Неофіт Затворник

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я».