СУБОТА ПОМИНАЛЬНА

Сьогодні настав день в котрий маємо пам’ятати про померлих. Творімо пам’ять про упокій родичів наших, родини, друзів, ровесників, за дітей і всіх православних християн. Ми повинні в молитвах творити жертви лю­бові. Істинна християнська любов не перестає на цьому світі, вона сягає на ту сторону, в загробне життя. Церква наче любляча мати кличе нас поминати покійних, не забувати про тих котрі з роду християнського уступили до іншого життя. Може вони і чекають на нашу жертву, на молитву, щоб звільнитися від узів гріха, бо після Божої справедливості нічого нечистого, ані скверного не ввійде в Царство небесне. Мт.5:21. Свята Церква в нашій присутності разом з нами возносить молитви за нашими померлими, приносить безкровну жертву. Треба нам молитися за померлих побожно, доручати їх Богу. Всіх спочилих належить поминати, бо не знаємо хто і коли зітхне за нами, щоб звільнити їх від мук пекельних. Чия молитва буде вартісна, щоб визволити їх від кайданів пекельних. А вони коли дістануться до слави небесної будуть першими молитвениками за нас до Бога. Церква як любляча мати назначила певні дні в році, щоб в них приносилися жертви про всіх померлих.

Думка про смерть приходить нам так, як часто бачимо відкритий гріб, або коли робимо поминання померлих. Дехто може думає що на гробі все кінчається з цим світом, з життя все пропадає. Ні. В гробі не при­ходить кінець всьому. Гряде час в який всі сущі в гробах почують голос Сина Божого. Ів.5,25. Смерть для християнина є заходом сонця. Сонце через відповідний час знов зійде. Так і людина вийде з темниці на свободу через заступництво наших молитов.

Пам’ятаймо про смерть, не забудемося про тих, що уже упокоїлися, котрих може й недавно так ревно оплакували. Вознесімося духом в країну духів, а там багато ближніх чекає на нашу допомогу і рятунок. Вознесімо руки і серце до Бога. А невимовне велике Божественне милосердя увільнить душі померлих з кайданів духовних і дарує їм свободу. А вони за нас будуть молити бога за довге богоугодне життя та про добру смерть і про вічну щасливість. Амінь.

+Данило,

митрополит Чернівецький і Буковинський