МОЛИТОВНЕ ЧЕРНЕЧЕ ПРАВИЛО СВЯТО-ВВЕДЕНЬСКОГО ЧОЛОВІЧОГО МОНАСТИРЯ

ПОЧАТОК МОЛИТОВНОГО ПРАВИЛА

Священик: Благословен Бог наш завжди, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амин

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю Небесний, Утішителю, Духу істини, що всюди є і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (3 рази).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Трійце, помилуй нас, Господи, очисти гріхи наші, Владико, прости беззаконня наші, Святий, завітай і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, хай святиться ім’я Твоє; хай прийде Царство Твоє; хай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні й прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Бо Твоя держава і Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Господи, помилуй (12 разів).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому, Богу.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Христа, Царя і Бога нашого.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Самого Христа, Царя і Бога нашого.

Псалом 50

Помилуй мене, Боже, з великої милости Твоєї, і з великого милосердя Свого загладь беззаконня мої! Обмий мене зовсім з мого беззаконня, й очисти мене від мого гріха, бо свої беззаконня я знаю, а мій гріх передо мною постійно. Тобі, одному Тобі я згрішив, і перед очима Твоїми лукаве вчинив, тому справедливий Ти будеш у мові Своїй, бездоганний у суді Своїм. Отож я в беззаконні народжений, і в гріху зачала мене мати моя. Ото, полюбив єси правду в глибинах, і в таємних речах виявляєш премудрість мені. Очисти ісопом мене, і буду я чистий, обмий Ти мене і я стану біліший від снігу. Дай почути мені втіху й радість, і радітимуть кості, що Ти покрушив. Обличчя Своє заховай від гріхів моїх, і всі беззаконня мої позагладжуй. Серце чисте створи мені, Боже, і тривалого духа в моєму нутрі віднови. Не відкинь мене від Свого лиця, й не бери Свого Духа Святого від мене. Верни мені радість спасіння Твого, і з лагідним духом підтримай мене. Я буду навчати беззаконців доріг Твоїх, і навернуться грішні до Тебе. Визволь мене від переступу кровного, Боже, Боже спасіння мого, мій язик нехай славить Твою справедливість! Господи, відкрий мої уста, і язик мій звістить Тобі хвалу, бо Ти жертви не прагнеш, а дам цілопалення, то не любе воно Тобі буде. Жертва Богові зламаний дух; серцем зламаним та упокореним Ти не погордуєш, Боже! Ущаслив Своїм благоволінням Сіон, збудуй мури для Єрусалиму, тоді Ти полюбиш Собі жертви правди, цілопалення та приношення, тоді покладуть на Твій вівтар тельців!

Псалом 69

Поквапся спасти мене, Боже, Господи, поспішися ж на поміч мені! Нехай посоромлені будуть, і хай застидаються ті, хто шукає моєї душі, щоб схопити її! Нехай подадуться назад, і нехай посоромлені будуть усі, хто бажає для мене лихого! Бодай повернулися з соромом ті, хто говорить на мене: Ага! Ага! Нехай тішаться та веселяться Тобою усі, хто шукає Тебе, та хто любить спасіння Твоє, і хай завжди говорять: Хай буде великий Господь! А я вбогий та бідний, поспіши ж Ти до Мене, о Боже: моя поміч і мій оборонець то Ти, Боже мій, не спізняйся!

Псалом 142

Господи, вислухай молитву мою, почуй благання моє в Своїй вірності, у правді Своїй обізвися до мене! І на суд не вступай із рабом Своїм, бо жоден живий перед обличчям Твоїм справедливим не буде! Бо неприятель переслідує душу мою, топче живую мою до землі… Посадив мене в темряву, як мерців цього світу! Омліває мій дух у мені, кам’яніє в нутрі моїм серце моє… Я згадую дні стародавні, над усіми Твоїми чинами роздумую, говорю про діла Твоїх рук. Я руки свої простягаю до Тебе, душа моя прагне Тебе, як води пересохла земля! Села. Поспіши мене вислухати, Господи, дух мій кінчається! Не ховай Ти від мене обличчя Свого, і нехай я не буду подібний до тих, хто сходить до гробу! Об’яви мені вранці Своє милосердя, бо на Тебе надіюсь, повідом Ти мене про дорогу, якою я маю ходити, бо до Тебе підношу я душу свою! Урятуй мене, Господи, від моїх ворогів, бо до Тебе вдаюся!  Навчи мене волю чинити Твою, бо Ти Бог мій, добрий Дух Твій нехай попровадить мене по рівній землі! Ради Ймення Свого, о Господи, оживи мене, Своєю правдою виведи душу мою від недолі! А в Своїм милосерді понищ моїх ворогів, і вигуби всіх, хто ненавидить душу мою, бо я раб Твій!

Слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління. Хвалимо Тебе, благословимо Тебе, поклоняємось Тобі, прославляємо Тебе, дякуємо Тобі, ради великої слави Твоєї. Господи, Царю Небесний, Боже Отче, Вседержителю, Господи, Сину Єдинородний, Ісусе Христе і Святий Душе, Господи Боже, Агнче Божий, Сину Отця, Ти, що взяв гріхи світу, помилуй нас. Ти, що взяв гріхи світу, прийми молитву нашу. Ти, що сидиш праворуч Отця, помилуй нас.

Бо Ти Єдиний Святий, Ти Єдиний Господь, Ісус Христос, задля слави Бога Отця. Амінь.

Повсякчас благословлятиму Тебе і вихвалятиму ім’я Твоє навіки і повік віку.

Господи, пристановищем був нам з роду в рід. Я сказав: Господи, помилуй мене, зціли душу мою, бо нагрішив я перед Тобою.

Господи, до Тебе вдаюся, навчи мене творити волю Твою, бо Ти Бог мій, бо в Тобі джерело життя; у світлі Твоєму побачимо світло. Нехай завжди буде милість Твоя на тих, що визнають Тебе.

Сподоби, Господи, в вечір цей без гріха зберегтися нам. Благословенний Ти, Господи, Боже отців наших, і хвальне і прославлене ім’я Твоє навіки. Амінь.

Нехай буде, Господи, милість Твоя на нас, бо ми уповаємо на Тебе.

Благословенний Ти, Господи, навчи мене оправдань Твоїх.  Благословенний Ти, Владико, врозуми мене оправданнями Твоїми. Благословенний Ти, Святий, просвіти мене оправданнями Твоїми. Господи, милість Твоя повік; творіння рук Твоїх не зневаж. Тобі подобає хвала, Тобі подобає оспівування. Тобі слава подобає, Отцю, і Сину, і Святому Духу нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Символ віри

Вірю в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого.

І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, Який від Отця народився перше всіх віків. Світло від Світла, Бога Істинного від Бога Істинного, народженого, нествореного, єдиносущного з Отцем, через Якого все сталося.

Він заради нас, людей, і задля нашого спасіння зійшов з небес, і втілився від Духа Святого і Марії Діви, і став людиною. І розп’ятий був за нас при Понтійському Пилаті, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день, як було написано. І вознісся на небо, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.

І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця сходить, що Йому з Отцем і Сином належить однакове поклоніння і однакова слава, Який говорив через пророків.

В єдину, святу, соборну і Апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів. Очікую воскресіння мертвих. І життя майбутнього віку. Амінь.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Господь Бог, і засяяв Він нам; Благословен, хто гряде у Господнє Ім’я.

Вірш 1: Дякуйте Господу, добрий бо Він, бо навіки Його милосердя

Господь Бог, і засяяв Він нам; Благословен, хто гряде у Господнє Ім’я.

Вірш 2: Оточили мене й обступили мене, я ж Господнім Ім’ям їх понищив

Господь Бог, і засяяв Він нам; Благословен, хто гряде у Господнє Ім’я.

Вірш3: Не помру, але житиму, і буду звіщати про чини Господні.

Господь Бог, і засяяв Він нам; Благословен, хто гряде у Господнє Ім’я.

Вірш 4: Камінь, що його будівничі відкинули, той наріжним став каменем, від Господа сталося це, і дивне воно в очах наших

Тропар Введення в храм Пресвятої Богородиці (монастиря), глас 4

Сьогодні благовоління Божого провіщення i спасіння людей проповідання, у храмі Божому ясно Діва являється i Христа Всім провіщає; Їй же ми голосно заспіваймо: «Радуйся, промислу Сотворителя здійснення»

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Благословенною назвав Твою Маті, пішов на покуту добровільно, засіяв на Хресті, спасти бажаючи Адама, говорячи Ангелам: «Радуйтеся з Мною, бо нині відшукалася згублена драхма». Все мудро зробивший Боже наш, слава Тобі.

КАНОН ДО ІСУСА НАЙСОЛОДШОГО. ГЛАС 2-Й

Пісня 1

Ірмос: У глибині знищила колись фараонове все воїнство потужна сила, а втілене Слово все злобний гріх загладило, Препрославлений Господь, славно бо прославився.

Приспів: Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Ісусе Найсолодший Христе, Ісусе Довготерпеливий, зціли душевні мої рани і усолоди серце моє, молюся до Тебе, Ісусе Спасе мій Многомилостивий, і спасаємий величаю Тебе.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Ісусе Найсолодший Христе, відкрий для покаяння мені двері, Чоловіколюбний Ісусе, й прийми мене, що до Тебе припадаю в щирому благанні, Ісусе Спасе мій, гріхів прощення подай мені.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Ісусе Найсолодший Христе, Ісусе, визволи мене з руки облесливого ворога й зроби мене достойним стояти праворуч у славі Твоїй, Ісусе Спасе мій, а участи ж стояння ліворуч позбав мене.

Пресвята Богородице спаси нас.

Владичице, що породила Ісуса Бога, молись за негідних рабів, Пречиста, щоб мук молитвами Твоїми нам позбавитись, Неоскверненна, оскверненим нам і славою вічно сущою насолодитись.

ІНШІЙ КАНОН – ДО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ. ГЛАС 8

Пресвята Богородице спаси нас.

Багатьма опанований напастями, до Тебе прибігаю, спасіння шукаючи. О, Мати Слова й Діво! Від лиха тяжкого мене спаси.

Пресвята Богородице спаси нас.

Страстей напади гріховні мене турбують, зневірою наповняючи мою душу, заспокой, Отроковице, тишею Сина Твого й Бога, Всенепорочна.

Пресвята Богородице спаси нас.

Тебе, що породила Спаса й Бога, молю, Діво, позбав мене лиха; до Тебе бо нині прибігаючи, простягаю душу і помисли.

Пресвята Богородице спаси нас.

Недужого тілом і душею відвідання Божого і промислу від Тебе сподоби, єдина Богоматір, бо Ти є Благою і Родительницею Благого.

ДОДАЄМО КАНОН ДО АНГЕЛА – ОХОРОНИТЕЛЯ. ГЛАС 8

Пісня 1

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Сподоби, Спасе, раба Твого достойно пісню співати й восхвалити безплотного ангела, наставника і Охоронителя мого.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Один я в нерозумі й у лінощах нині лежу, наставник мій і Охоронителю, не залиш мене на загибель.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Розум мій направ, ангеле, молитвою твоєю, щоб творити мені повеління Божі, щоб одержати від Бога відпущення гріхів, і настанови мене ненавидіти гріх, молюся тобі.

Пресвята Богородице спаси нас.

Молися, Діво, за мене, раба Твого, до Благоподателя разом з моїм Ангелом – Охоронителем, і настав мене на виконання заповідей Сина Твого й Творця мого.

КАНОН ДО ІСУСА НАЙСОЛОДШОГО. ГЛАС 2-Й

Пісня З

Ірмос: Утвердивши мене на камені віри, зміцнив Ти уста мої на ворогів моїх, і дух мій звеселився, коли заспівав: «Нема святішого за Бога нашого, й немає праведнішого за Тебе, Господи».

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Почуй, Чоловіколюбний Ісусе мій, раба Твого, що благає щиро: позбав мене, Ісусе, осудження і муки, єдиний Довготерпеливий, Ісусе Найсолодший, Многомилостивий.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Підніми, Ісусе мій, раба Твого, що в каятті слізно припадає до Тебе, Ісусе мій, і позбав мене вогню вічного, Ісусе Найсолодший, Многомилостивий.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Час, що дав мені Ти, Ісусе мій, у страстях я прожив, і ось тепер, Ісусе мій, не відкидай мене, але воззви, молюся, і спаси, Владико Найсолодший.

Пресвята Богородице спаси нас.

Діво, що породила Ісуса мого, моли позбавити мене вогню вічного, єдина заступнице ображених, Богоблагодатна, й сподоби мене до життя вічного, Всенепорочна.

КАНОН – ДО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ. ГЛАС 8

Пресвята Богородице спаси нас.

Вручаю життя моє для захисту й покрову Тобі, Богородительнице Діво, Ти ж мене покермуй до пристані Твоєї, благ винуватице, вірних утвердження, єдина всехвальна.

Пресвята Богородице спаси нас.

Молю Тебе, Діво, душевну бентежність і бурю смутку мого розжени: Ти бо Богоневісна, Начальника спокою Христа породила, єдина пречиста.

Пресвята Богородице спаси нас.

Ти породила Благодійника, добра Винуватця, а тому благодіянь багатства всім нам виточи, все бо можеш, Богоблаженна, як Сильного в могутності Христа породила Ти.

Пресвята Богородице спаси нас.

Поможи мені, Діво, змученому лютими недугами й хворобливими пристрастями, бо знаю Тебе, Пренепорочна, як невичерпну й незубожну скарбницю зцілень.

КАНОН ДО АНГЕЛА – ОХОРОНИТЕЛЯ. ГЛАС 8

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Всі мої помисли і душу мою до тебе поклав, Охоронителя мого. Ти ж від усякої ворожої напасти мене звільни.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Ворог топче мене і пригнічує, повчаючи завжди творити волю свою, але ти, наставниче мій, не залиш мене на загибель.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Дай мені співати пісню з вдячністю й старанням Богові Творцю й тобі, благому Ангелові – Охоронителю: «Визволителю мій, вирви мене від ворогів, що пригнічують мене»

Пресвята Богородице спаси нас.

Зціли, Пречиста, з моєї душі многонедужні гнійні рани, прожени ворогів, що завжди борються зі мною.

Сідальний, глас 1

Спасе мій Ісусе, що блудного спас, Спасе мій Ісусе, що блудницю прийняв, і мене нині помилуй, Ісусе Многомилостивий, спаси, ущедри, о Ісусе Благодійнику, і мене, як Манасію, Благоутробний мій Ісусе, бо Ти єдиний Чоловіколюбний.

Кондак 1

Непереможний Воєводо і Господи, пекла Переможцю, визволившись від вічної смерті, похвальну пісню співаю Тобі, творіння і раб Твій. А Ти, що маєш безмірне милосердя, визволи від усякої біди мене, що взиваю: Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.

КАНОН ДО ІСУСА НАЙСОЛОДШОГО. ГЛАС 2-Й

Пісня 4

Ірмос: Прийшов Ти не заступник і не ангел, а сам Господь, від Діви втілений, і спас Ти всього мене чоловіка; тому до Тебе взиваю: “Слава силі Твоїй, Господи”.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Зціли мене, Ісусе мій, моєї душі рани, Ісусе мій, молюся: з руки душотлінного ворога вирви мене, Ісусе мій Благоутробний, і спаси мене.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Згрішив я, Ісусе мій Найсолодший, Благоутробний: Ісусе мій, спаси мене, що прибігаю до Твого покрову, Ісусе Довготерпеливий, і сподоби мене Твого Царства.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Ніхто так не згрішив, Ісусе мій, як згрішив я окаянний, але припадаю, молячись: Ісусе мій, спаси мене, й життя в насліддя Ти мені даруй.

Пресвята Богородице спаси нас.

Всехвальна, що породила Ісуса Господа, моли ж Його позбавити муки всіх, хто оспівує й іменує Тебе істинною Богородицею.

КАНОН – ДО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ. ГЛАС 8

Пресвята Богородице спаси нас.

Бурю прогрішень і страстей моїх збудження втихомир, Богоневісна, що породила Керманича Господа.

Пресвята Богородице спаси нас.

Милосердя Твого безодню благаю подати мені і для всіх, хто співає Тобі, тому, що Ти Благосердого породила і Спаса всіх.

Пресвята Богородице спаси нас.

Насолоджуючись, Пречиста, Твоїми дарами, прославляємо в піснях Тебе як Богоматір.

Пресвята Богородице спаси нас.

Поможи мені, безпомічному, на одрі хвороби моєї й немочі, як Благолюбива, єдина Приснодіво.

Пресвята Богородице спаси нас.

Маючи Тебе за надію й опору, і за стіну спасіння непорушну, Всехвальна, ми всякої незручносте позбавляємось.

КАНОН ДО АНГЕЛА – ОХОРОНИТЕЛЯ. ГЛАС 8

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Молись до Чоловіколюбного Бога, Ангеле – Охоронителю мій, і не залишай мене, але завжди супроводь життя моє в мирі, подаючи мені спасіння непоборне.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Як заступника й Охоронителя життя мого прийняв я тебе від Бога, ангеле, молю тебе, святий, від усяких бід мене визволити.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

 Мою скверність твоєю святинею очисти, Охоронителю мій, і від долі ліворучної нехай буду я відлучений Твоїми молитвами, і слави причасником явлюся.

Пресвята Богородице спаси нас.

Я в ваганні від лиха, що мене обступило, Пречиста, але позбав мене скоро від нього, до Тебе бо єдиної я прибігаю.

КАНОН ДО ІСУСА НАЙСОЛОДШОГО. ГЛАС 2-Й

Пісня 5

Ірмос: Христе Спасе мій, Ти просвічення для лежачих у темряві, спасіння тим, хто у відчаї, молюся до Тебе, Царю світу: просвіти мене осяянням Твоїм, бо іншого Бога крім Тебе не знаю.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Ти розуму мого просвічення, Ісусе мій, Ти душі моєї зневіреної спасіння, Спасе, позбав мене мук і вогню вічного, благаю, і спаси, Ісусе мій Христе, окаянного мене.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Всеконечно, Ісусе мій, до страстей безчестя звержений нині я. Благаю, Ісусе мій, пошли мені Твою руку спасіння і вирви мене благаючого: спаси, Ісусе мій, Христе, мене окаянного.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Осквернений розум, Ісусе мій, обносячи, взиваю до Тебе: очисти мене від скверни прогрішень і вийми мене з глибин зла, куди з невідання донизу сповз, Спасе Ісусе мій, спаси мене, молюся.

Пресвята Богородице спаси нас.

Отроковице Богородителько, що породила Ісуса, ублагай Його спасти всіх православних, ченців і мирян від вогню вічного, крім Тебе заступництва надійного не знаємо.

КАНОН – ДО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ. ГЛАС 8

Пресвята Богородице спаси нас.

Наповни, Чиста, веселістю серце моє, Твою нетлінну радість даючи, через народження Винуватця веселості.

Пресвята Богородице спаси нас.

Визволи нас від бід, Богородице Чиста, породивши вічне спасіння і мир, що перевершує всякий розум.

Пресвята Богородице спаси нас.

 Ти, що породила Світло Божественне й Предвічне, розвій морок гріхопадінь моїх, Богоневісто, просвіченням Твоєї світлості.

Пресвята Богородице спаси нас.

 Зціли, Чиста, душі моєї неміч, відвіданням Твоїм сподобивши, і здоров’я подай мені молитвами Твоїми.

КАНОН ДО АНГЕЛА – ОХОРОНИТЕЛЯ. ГЛАС 8

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Перед Богом маючи дерзновення, ублагай Його, Охоронителю мій святий, позбавити мене бід, що приносять скорботу.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Світло світле, наставнику мій і Охоронителю, даний мені від Бога, просвіти яскраво душу мою.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

 Мене, сплячого в тяжких гріхах, збережи як не сплячого, ангеле Божий, піднявши на славослів’я молінням Твоїм.

Пресвята Богородице спаси нас.

 Маріє, Діво Богородице Безневісна, вірних надіє, ворожі приношення відкинь, а тих, що Тобі співають, – звесели.

КАНОН ДО ІСУСА НАЙСОЛОДШОГО. ГЛАС 2-Й

Пісня 6

Ірмос: У безодні гріховній потопаючи, благаю і незбагненну безодню милосердя Твого: від тління, Боже, мене відведи.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Ісусе мій, Христе Многомилостивий, у сповіді мене прийми, Владико, о Ісусе, і спаси мене, і від тління, Ісусе, мене вирви.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Ісусе мій, немає іншого такого блудника, як я пристрасний, о Ісусе Чоловіколюбний, але Ти, Ісусе, мене спаси.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

 Перевершив я, Ісусе мій, блудницю й блудного, Манасію й митаря пристрастями, о Ісусе мій, і розбійника, і ніневитян.

Пресвята Богородице спаси нас.

 Ісуса Христа мого породивши, Пречиста Діво, єдина Неоскверненна, оскверненого мене ісопом молитов Твоїх нині очисти.

КАНОН – ДО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ. ГЛАС 8

Пресвята Богородице спаси нас.

Від тління й смерті спас Той, хто Сам Себе віддав смерті, моє єство, що було забране тлінням і смертю, тому, Діво, моли Господа й Сина Твого ворожих підступів мене позбавити.

Пресвята Богородице спаси нас.

Як заступницю життя Тебе знаю й охоронительку тверду, Діво, таку, що від напастей і наговору визволяє і спокусу бісів відганяє, і молюся завжди, щоб від тлінних пристрастей моїх позбавитися мені.

Пресвята Богородице спаси нас.

 Немов стіну захисну придбали, і душ все-досконале спасіння, і простір серед скорбот, Тебе, Отроковице, і просвіченням Твоїм завжди радіємо, о Владичице! І нині нас від пристрастей і бід спаси.

Пресвята Богородице спаси нас.

 На одрі нині немічний лежу, і немає зцілення плоті моїй, але до Тебе Благої, що породила Позбавителя недугів Бога і Спаса світу, молюся: від тління недугів підніми мене.

КАНОН ДО АНГЕЛА – ОХОРОНИТЕЛЯ. ГЛАС 8

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Від усяких напастей мене вивільни й спаси від печалей, молюся тобі, святий ангеле, даний мені від Бога, Охоронителю мій добрий.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Освіти розум мій, блаже, й просвіти мене, молюся тобі, святий ангеле, завжди настановляй і мене думати про корисне.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

 Утримай серце моє від бунту, дбанням укріплюючи його до благости, Охоронителю мій, і настав мене чудно до життєвого спокою.

Пресвята Богородице спаси нас.

 Слово Боже в Тебе вселилося, Богородице, показавши Тебе людям, як небесну ліствицю, якою Вишній зійшов до нас.

Акафіст Введенню в храм Пресвятої Богородиці

Кондак 1

У храмі Бога живого чудо: посеред святині стоїть жива святиня Марія; храм — грішними людськими руками збудований, а вона — Святим Духом без гріховної плями збережена; той — скроплений кров’ю жертв, а вона — Божою ласкою. Входячи до храму, сповіщає прихід благодаті, тому й співаємо їй:

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Ікос 1

Всередині храму – небо; Марія – престол Всевишнього, чистими ж дівицями, мов чистими ангелами, оточена. Ми, грішні, стоячи перед тобою, Святая Святих, приносимо, недостойні, тобі, Всеблагая, молитву:

Радуйся, наше до раю введення; радуйся, лілеє, розквітла у святині.

Радуйся, в одежу благодаті зодягнена; радуйся, що приходиш нас у Христа зодягнути.

Радуйся, лозо покірна у Божому саді; радуйся, що осолодила древню гіркість дерева.

Радуйся, входячи до храму земного; радуйся, бо за тобою ввійдемо до храму небесного.

Радуйся, престол, оточений ангелами; радуйся, вогненного божества престол палаючий.

Радуйся, Христове горне сідали ще; Радуйся, царство Христове.

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Кондак 2

Едем наповнювався колись животворною рікою. Але після гріха Адамового стала земля пустелею безплідною, несучи Боже прокляття. Але преблагий Владика, не бажаючи покинути нас в пустелі гріха, сам зволив прийти і знову нас до раю ввести, тому кличемо йому: Алилуя.

Ікос 2

Довго зоставалася Анна безплідною — пустелею неродючою. Коли ж сповнився час для Божого благословення, побігла з неї живоносна ріка – Пресвята Богородиця, якій сьогодні співаємо:

Радуйся, Боже нове творіння; радуйся, людського роду відродження.

Радуйся, річко в безводній пустелі; радуйся, в смутку наша надіє.

Радуйся, нова незнана радосте; радуйся, радосте Божого приходу.

Радуйся, Адамове з Богом примирення; радуйся, Божого прощення свідчення.

Радуйся, дерево життя в раю; радуйся, неба і землі поєднання.

Радуйся, матір живих; радуйся, нове світло з Едему.

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Кондак 3

Елім серед пустелі став порятунком для Ізраїля. Водні бо джерела його напоїли спраглих, а пальми дали поживу голодним, тому, бачачи в тому неустанну Божу турботу, співають: Алилуя.

Ікос 3

Неначе життєдайна оаза, являється Діва Марія, з утроби її потече джерело життя, на руках носитиме вона Хліб небесний, поживу для вірних, які їй співають:

Радуйся, зрощене Богом спасіння; радуйся, сад посеред пустелі.

Радуйся, кринице, що нас напуваєш; радуйся, кринице патріархів.

Радуйся, водо для спрагнених душ; радуйся, вода Богом дарована.

Радуйся, сад, відново Едему; радуйся, дерево, що має плід життя.

Радуйся, нам відпочинку в дорозі до неба; радуйся, сховку безпечний.

Радуйся, втомленим Божа підмого; радуйся, дар безцінний від Бога.

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Кондак 4

Не гори Дан і Бетел стали місцем Божого храму, але Єрусалим, що лежить між горами, удостоївся бути названим оселею Бога живого, містом царя великого, який покірних підносить, тож славимо його: Алилуя.

Ікос 4

Як покірне дитя являється в Божому храмі небесна оселя та вишній Єрусалим – Марія. Як гори навколо Єрусалиму, так дівиці оточують її навколо, з трепетом зачудовані, пісню співаючи:

Радуйся, Божа горо піднесена; радуйся, місце для зустрічі з Господом.

Радуйся, горо нашої радості; Радуйся, горо палаюча.

Радуйся, благословенна долино; радуйся, долино, вища за гори.

Радуйся, сходження неба на землю; радуйся, земле, до неба піднесена.

Радуйся, новий святий Едем; радуйся, Боже житло поміж нами.

Радуйся, нам благодаті провіснице; радуйся, нас благодаттю оточуючи.

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Кондак 5

В Червоному морі стежка спасіння відкрилася перед прибитим Ізраїлем. Мов стіни, стали води, а стежка всередині вивела їх, даруючи життя; для ворогів же пасткою стала. Задля цього визволений народ прославляє тебе, Бога Спасителя: Алилуя.

Ікос 5

Стіни храму оточують дану Владикою стежку спасіння – Богородицю. Нею вийдемо із глибин смерті, нею ввійдемо до неба, вона – пастка для диявола. Тому ми – врятований Ізраїль – кличемо:

Радуйся, стежко об’явлена; радуйся, стежко до неба відкрита.

Радуйся, Діво, звістуюча спасіння; радуйся, надіє невгасима.

Радуйся, досі незнана дорого; радуйся, шляху прямий благодаті.

Радуйся, наше безпечне проходження; радуйся, в морі неждане спасіння.

Радуйся, море, що зродило дорогу суху; радуйся, хвиле, що знищила загрозу.

Радуйся, ласки бездонне море; радуйся, стежко морська на спасіння.

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Кондак 6

Руно овече стало знаком для виступу Гедеона та його перемоги над ворогами, коли воно залишилося сухим серед зрошеної трави, а потім стало зрошеним уся ж трава зосталася сухою. Оце бо сам Бог навідався, щоб спасти свій народ, який співає натхненно: Алилуя.

Ікос 6

Агнець, непорочна Богородиця Марія, в Храмі Єрусалимськім являється, мов руно, знаком для людей. Єдина без краплі гріховної плями і від первородного гріха збережена, мов руно серед загальної роси. І як руно другої ночі — повна роси благодаті серед повсюдної сухості. Сповіщає нині, що через неї Бог навідається спасти людей своїх, тому співаємо їй:

Радуйся, явлена нам на спасіння; радуйся, Божою ласкою зрошена.

Радуйся, Агниця – мати Ісусова; радуйся, мати святого Агнця.

Радуйся, перший знаку благодаті; радуйся, Божої сили знамення.

Радуйся, знаку перемоги святої; радуйся, зрошення неба росою.

Радуйся, Боже предивне творіння; радуйся і нас ороси, Пресвята.

Радуйся, знищення страху неволі; радуйся, світочу, світла провіснице.

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Кондак 7

Мов би брами, розійшлися води, наче ворота, відкрився Йордан перед кивотом Господнім, що його несли священики. Дивне чудо: Божий люд через нього переходить по сухому дну ріки, слава тобі Боже, Спасителю наш: Алилуя.

Ікос 7

Перед Божим кивотом — Марією, відкривається, немов Йорданські глибини, Святая Святих і завіса храму відсувається перед нею, мов води Йордану. Її, священний кивот, руки священичі впроваджують до Святая Святих, а за нею і ми, Божі люди, перейдемо, співаючи:

Радуйся, кивоте Небесного хліба; радуйся, кивоте Нового Завіту.

Радуйся, що показуєш Дорогу Життя; радуйся, чудесно до Всесвятого введена.

Радуйся, таблице завіту для Слова; радуйся, достойне вмістилище Бога.

Радуйся, Йорданова радосте; радуйся, Святої Землі лікування.

Радуйся, славний Любові входе; радуйся, мати Любові, ввійди з нею і до мого запеклого серця.

Радуйся, райська брамо у Храмі; радуйся, брамо свята і мені відчини брами плачу за гріхи.

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Кондак 8

Раділо місто Єрусалим, небо, земля і люди, коли внесено до Всесвятого кивот завіту. Слава Божа спочила на храмі, оповивши його, наче хмара. Отак Бог наш поселився в Єрусалимі, побажав його на оселю собі, щоб звідти прийшло спасіння людям, які співають: Алилуя.

Ікос 8

Богородиця Діва вводиться нині у Святая Святих. Земля славить, небеса веселяться: Божий кивот у храм приходить, щоб там зостатися. Слава Господня сповиває храм: оце з Невісти хоче Бог оселитися між людьми, що співають Владичиці:

Радуйся, Мати, що Божою Славою зодягаєш; радуйся, радосте всього люду.

Радуйся, Мати, що нас потішаєш у горі; радуйся, Мати, що нині сіяєш у святині.

Радуйся, кивоте вічної радості; радуйся, торжество Божої величі.

Радуйся, Царице у своїй палаті; радуйся, Пресвятая у святині.

Радуйся, покоро чудесно звеличена; радуйся, скарбе, укритий в скарбниці.

Радуйся, достойна оправо небесного каменя; радуйся, нашого скарбу, Ісуса, скарбнице.

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Кондак 9

Опустіла святиня після ворожого спустошення, Святая Святих без кивоту. Опустив нас Господь за наші беззаконня, передано нас ворогам і немає ні заступництва, ні помочі, але ти, о Боже і Владико, відверни гнів і кару та прихили вухо до народу. Приверни до нас лице своє і змилуйся над нами, щоб, вставши, заспівали тобі, нашому Спасителю: Алилуя.

Ікос 9

Голос пісень чути у Храмі. Звеселилося серце народу. Одушевлений кивот, Невісту Марію являє нам Бог. Не годилося бо, щоб Всесвяте без кивоту зосталося. Тим то й руки священичі спішать упровадити її до Святая Святих. Тому й ми, вірні, бачачи славний вхід Пречистої, мовимо їй:

Радуйся, радосте в часі недолі; радуйся, промінь світла у горі.

Радуйся, радості кивоте; радуйся, кивоте щирозлотий.

Радуйся, радості вічної промінь; радуйся, прибрана світлице.

Радуйся, скарбнице усякої чесноти; радуйся, золота маківко Церкви.

Радуйся, святине прикрашена; радуйся, святине за образом неба.

Радуйся, обожествленя храму; радуйся, святилище приготоване.

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Кондак 10

Оточений Божою славою, спочивав колись кивот під крилами херувимів. Народ же приносив жертви та святкував, співаючи: Алилуя.

Ікос 10

Руки Божі руками священичими ввели тебе, Діво чиста, на місце старого кивоту. Зодягнена в Божу славу, зосталася ти під крилами ангелів і архангелів, що здивувалися, дивилися на ту, що їх перевищує. Бачачи ж тебе вогненним раєм, разом з нами співають тобі в радості:

Радуйся, ангелів здивування; радуйся, людського роду звеличення.

Радуйся, раю предивне вмістилище; радуйся, раю священний.

Радуйся, Діво, звеличена понад ангелів; радуйся, долино милосердя безкрая.

Радуйся, святилище небесної слави; радуйся, світильнику таємничий.

Радуйся, Аарону золота кадильнице; радуйся, молитвенице найбільша.

Радуйся, в молитві наставниця; радуйся, прещедра руко благодатей.

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Кондак 11

Обступите люди Сіон і обійміть його. Ось, бо вибрав Господь Сіона, побажав його на оселю собі, — так звіщає Давид-богоотець духом пророчим, прославляючи Владику: Алилуя.

Ікос 11

Давид-богоотець сьогодні веселиться, бачачи сповнення пророцтва. Оце гора Сіонська у Храмі, верхом сягає неба, сповита в хмару, блискавицями осяювана. Оце житло Бога між людьми, Богородиця Марія — обступимо її люди — гору спасення, та співаймо:

Радуйся, радості кринице бездонна; радуйся, пророків лікування.

Радуйся, народу несхитна надія; радуйся, сповнення віри.

Радуйся, короно Давидова; радуйся, людського роду звеличення.

Радуйся, Божого милосердя двері; радуйся, місце єднання.

Радуйся, горо духовна; радуйся, горо смирення.

Радуйся, горо блаженств; радуйся, горо осяяна.

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Кондак 12

Ісак, народжений чудесно з неплідної Сари — оце то дитя обітниці, оце дар Божий. Сара, завжди Авраамові покірна, сподобилася його прийняти і стала матір’ю многоти народів, що співає з праведним патріархом: Алилуя.

Ікос 12

Це ж сьогодні країни співають, оце нині народи радіють, бо покірна волі Божій стоїть Богоневіста у Храмі. Купина чудесна готується запалати вогнем Божества, святинею, Божим житлом освяченим готується стати. Через неї народи спасуться, вона породить визволителя полонених, тому її благословляємо:

Радуйся, ниво приготована; радуйся, ниво Небесного Зерна.

Радуйся, Мати, приготуй і моє серце; радуйся, благодатна, зрости і в мені плід спасіння.

Радуйся, невід, що виловлюєш з глибини гріховної; радуйся, сітка, улови й мене для Христа.

Радуйся, сітка, витягни мене з моря розбурханого; радуйся, сітка любові.

Радуйся, повень, що беззаконня потопила; радуйся, повень, що винесла ковчег спасіння.

Радуйся, водо очищення; радуйся, повень благодаті.

Радуйся, Благодатна, промислу Сотворителя сповнення.

Кондак 13

Ісусова Мати — золотий посуд з манною, чудесно розквітлий жезл Аарона, таблиця написання Божого Слова, Храм освячений, прийшла до Єрусалимського храму. А ми вірні, уповаючи на неї — ворота небесні, співаємо Богу Всевишньому пісню хвалення: Алилуя.

(Цей кондак повторюється тричі; тоді ікос 1 і кондак 1).

 Молитва до Пресвятої Богородиці

О всеблаженнішая, Богом дана дочко святих і праведних Богоотців Якима і Анни, яка згідно з їхньою обітницею і за велінням Божим приведена була у храм і в домі Божому насаджена та Духом просвічена. Як плодоносна маслина, була ти домам усяких чеснот, відвівши свій розум від усіх житейських і тілесних похотей, зберігши непорочними свої тіло і душу, як і належало тій, котра мала в лоно своє Бога прийняти і світові, що перебував у темряві, засвітити світло велике. Сама нині, Всенепорочна Діво, світильниче золотий, що семичисленним світлом Святого Духа світиш у храмі Господнім, Кивоте Божий, що його херувими отінюють, споглянь з неба на моління рабів твоїх. Нехай твої милосердні очі будуть вдень і вночі звернені на нас, щоб ми освячувалися тими чеснотами, якими і ти освячувалася у храмі. Нехай наші серця запалають чистою любов’ю Божою, щоб ми віддали самі себе, як жертву святу — приємну Богові, як богослужбу від нас розумну. Дай нам мудрість Святого Письма, щоб ми всім серцем прагнули спасіння наших душ, вправлялися в неперестанній молитві, працелюбності і прикрашалися любов’ю до ближніх. Нехай під твоїм покровом ми будемо завжди бережені благодаттю Сина твого, Христа Бога нашого, якому належить слава, честь і поклоніння з Отцем і Святим Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

КАНОН ДО ІСУСА НАЙСОЛОДШОГО. ГЛАС 2-Й

Пісня 7

Ірмос: Троє Твоїх отроків відкинули безбожні повеління образу золотому на полі Деіри служити; посеред вогню ж ввергнуті, окроплені росою співали: благословенний Ти, Боже отців наших.

Ісусе Найсолодший, спаси нас, грішних.

Христе Ісусе, ніхто не нагрішив од віку на землі, як нагрішив я, окаянний і блудний, о Ісусе мій. Тому, Ісусе мій, оспівуючи Тебе, взиваю: змилосердься до мене, благословенний Боже отців наших.

Ісусе Найсолодший, спаси нас, грішних.

Христе Ісусе, до страху Твого пришпили мене, взиваю, о Ісусе мій, і скеруй мене нині до пристані благозатишної, Ісусе мій щедрий, тому, що співаю Тобі, спасаємий: благословенний Ти, Боже отців наших.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

 Христе Ісусе, безліч разів обіцяв я Тобі, пристрасний, покаятися, о Ісусе мій, але обманув, окаянний. Тому, Ісусе мій, взиваю до Тебе: нечутливу душу мою просвіти, Христе, отців Боже, благословенний Ти.

Пресвята Богородице спаси нас.

Всенепорочна, що породила Христа Ісуса дивно, надприродно, моли ж Його через єство простити мені всі прогрішення мої, Отроковице, щоб я, спасенний, взивав: благословенна Ти, що породила Бога у плоті.

 КАНОН – ДО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ. ГЛАС 8

Пресвята Богородице спаси нас.

Бажаючи наше спасіння вчинити, Спасе, Ти до утроби Дівочої вселився, і заступницею світові показав ЇЇ: отців наших Боже, благословенний Ти.

Пресвята Богородице спаси нас.

Благоволителя милості. Якого Ти родила, Мати Чиста, ублагай позбавити від прогрішень і душевних скверн всіх, що з вірою взивають: отців наших Боже, благословенний Ти.

Пресвята Богородице спаси нас.

 Як скарб спасіння, і джерело нетління, і стовп утвердження, і двері покаяння показав Ти Ту, що Тебе породила, всім, хто кличе: отців наших Боже, благословенний Ти.

Пресвята Богородице спаси нас.

 Тілесні слабкості і душевні недуги, Богородительнице, любов’ю приступаючих до покрову Твого сподоби зцілити, Діво, що Спаса Христа нам породила.

КАНОН ДО АНГЕЛА – ОХОРОНИТЕЛЯ. ГЛАС 8

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Бути милостивим до мене Бога ублагай, Господній ангеле: тебе бо маю за заступника по всі дні життя мого, наставника й Охоронителя, від Бога дарованого мені навіки.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Не залиш подорожньої душі моєї окаянної бути вбитою розбійниками, святий ангеле, бо вона від Бога передана тобі непорочною, а настав її на путь покаяння.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

 Всю мою душу осоромлену приводжу від лукавих моїх помислів і діл, попередь мене, наставниче мій, зцілення подаючи мені благими помислами, щоб ухилятися мені завжди на праві стезі.

Пресвята Богородице спаси нас.

 Премудрістю і кріпостю Божественною наповни, Іпостасна Премудросте Вишнього, ради Богородиці, всіх співаючих з вірою: отців наших Боже, благословенний Ти.

КАНОН ДО ІСУСА НАЙСОЛОДШОГО. ГЛАС 2-Й

Пісня 8

Ірмос: Бога, що ввійшов у піч вогненну до отроків юдейських і перетворив полум’я на росу, оспівуйте діла Господні, і підносьте по всі віки.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Тебе, Ісусе мій, благаю: як і блудницю, Ісусе мій, позбавив Ти від багатьох згрішень, так і мене, Ісусе Христе мій, визволи, і очисти осквернену душу мою, Ісусе мій.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Схилився я, Ісусе, до тваринних насолод, худобою безсловесною став і скотові насправді, о Ісусе мій, страсно, окаянний, уподібнився, Спасе, тому, Ісусе, безсловесності мене позбав.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

 Впав я, о Ісусе, до душотлінних розбійників, втратив свій одяг боготканий і лежу нині, Ісусе мій, ранами уражений: возлий, Христе мій, на мене єлей і вино.

Пресвята Богородице спаси нас.

 Ти, що носила Ісуса мого й Бога Христа несказанно, Богородице Маріє, моли Його завжди, щоб від бід спастися рабам Твоїм і співцям Твоїм, Неспокушеномужня Діво.

КАНОН – ДО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ. ГЛАС 8

Пресвята Богородице спаси нас.

Не погордуй, Діво, тими, хто погребує від Тебе помочі, оспівуючи й превозносячи Тебе повіки.

Пресвята Богородице спаси нас.

Немочі душі моєї й тілесні хвороби зціляєш Ти, Діво: тому-то прославлю Тебе, Чиста, повіки.

Пресвята Богородице спаси нас.

Слава: Зцілень багатство виточуєш Ти тим, хто з вірою співає Тобі, Діво, і превозносить невимовне Твоє різдво.

І нині: Напастей Ти прилоги відганяєш і пристрастей нашестя, Діво; тому-то оспівуємо Тебе по всі віки.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Від Бога посланий, преблагий ангеле, утверди життя моє, раба твого, і не залиш мене повіки.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Тебе, ангеле, суще благо душі моєї, наставника й Охоронителя, преблаженний, оспівую повіки.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Будь мені покровом і заборолом у день іспиту всіх людей, коли вогнем випробовуватимуться діла добрі й злі.

Пресвята Богородице спаси нас.

Будь мені помічницею й спокоєм, Богородице Приснодіво, рабу Твоєму, і не залиш мене бути позбавленим Твого владарювання.

КАНОН ДО ІСУСА НАЙСОЛОДШОГО. ГЛАС 2-Й

Пісня 9

Ірмос: Від Бога Бога Слово, Який невимовною мудрістю прийшов оновити Адама, що через споживання плоду в тління гріховне впав, від Святої Діви невимовно втіленого нас ради, вірні єдиномудрено піснями величаймо.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Перевершив я, Ісусе мій, Манасію, блудницю, блудника й розбійника, Щедрий Ісусе, в ділах безсоромних і бездумних, але Ти, Ісусе мій, попередивши мене, спаси.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Від Адама всі згрішили, Ісусе мій, і перед законом, і в законі, Ісусе, і по законі, я окаянний, Ісусе мій, і в благодаті переможений пристрастями, але Ти, Ісусе мій, провидінням Твоїм спаси мене.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Нехай не буду я відлучений, Ісусе мій, від невимовної Твоєї слави, нехай не отримаю я участи ліво-ручного стояння, Ісусе Найсолодший, але Ти мене до десних овець Твоїх причисли, Христе Ісусе мій, і упокой, як Благоутробний.

Пресвята Богородице спаси нас.

Богородице, єдина Неспокушеномужня Діво Маріє, що Ісуса носила в собі, Його, Чиста, умилостив, як Сина Твого й Зиждителя, позбавити тих, що прибігають до Тебе, спокус, бід і вогню майбутнього.

КАНОН – ДО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ. ГЛАС 8

Пресвята Богородице спаси нас.

Від потоку сліз моїх не відвернися Ти, що від усякого лиця всяку сльозу втираєш, Діво, що Христа породила.

Пресвята Богородице спаси нас.

Радістю моє серце наповни, Діво, Ти, що радості прийняла переповнення, гріховну печаль знищуючи.

Пресвята Богородице спаси нас.

Пристановищем і заступництвом будь тим, хто до Тебе прибігає, Діво, стіною непорушною, прибіжищем, покровою і радістю.

Пресвята Богородице спаси нас.

Світла Твого промінням просвіти, Діво, морок незнання відганяючи, благовірно сповідуючих Тебе, Богородицю.

Пресвята Богородице спаси нас.

На місці озлоблення від немочі, упокореного мене, Діво, зціли, нездоров’я у здоров’я перетворюючи.

КАНОН ДО АНГЕЛА – ОХОРОНИТЕЛЯ. ГЛАС 8

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Помилуй мене, єдиний Спасе мій, як Милостивий і Милосердний, і праведних ликів сотвори мене причасником.

Ісусе Найсолодщий, спаси нас, грішних.

Даруй мені мислити і завжди чинити, Господній ангеле, добре і корисне, і як сильного яви мене в немочі й непорочного.

Святі ангели Божі, Охоронителі наші, молите Бога за нас грішних.

Маючи дерзновення до Царя Небесного, Його ж моли з іншими безплотними помилувати мене окаянного.

Пресвята Богородице спаси нас.

Багато сміливості маючи до Втіленого із Тебе, Діво, розв’яжи мене від уз і подай мені визволення і спасіння молитвами Твоїми.

Пресвята Богородице спаси нас.

Володарка, прими молитву рабів Своїх визволи нас від всякої нужди та смутку, бо Ти, Богородице є зброя наша і стіна непорушна. Ти є заступниця наша і до Тебе прибігаємо, Тебе і нині молитовно кличемо, та визволиш нас від ворогів наших. Величаємо всенепорочну Матір Христа Бога, Яку осенів Дух Пресвятий.

Молитва

Владико Господи Ісусе Христе, Боже мій, що ради невимовного Свого чоловіколюбства на кінець віків у плоть зодягнувся від Приснодіви Марії, славлю Твій спасенний промисел за мене, раба Твого, Владико; піснесловлю Тебе, бо через Тебе я Отця пізнав; благословляю Тебе, бо через Нього й Дух Святий у світ прийшов; поклоняюся Твоїй по плоті Пречистій Матері, що послужила такій страшній тайні; величаю Твої ангельські ликостояння, як оспівувачів і служителів Твоєї величності; ублажаю Предтечу Іоанна, що Тебе хрестив. Господи; шаную й пророків, що провозвістили про Тебе, прославляю апостолів Твоїх святих, вшановую і мучеників, священиків же Твоїх славлю; поклоняюся преподобним Твоїм і всіх Твоїх праведників вшановую. Таку велику невимовну безліч лику Божественного приводжу Тобі, Всещедрому Богові, раб Твій, і прошу моїх згрішень прощення дарувати мені ради всіх Твоїх святих, а особливо заради святих Твоїх щедрот, бо Ти благословенний повіки. Амінь.

Трисвяте. Пресвята Тройце. Отче наш.

Священик (виголос): Бо Твоє є Царство…

Читець: Амінь.

Боже отців наших, Ти завжди до нас милосердний, не віддаляй милості Твоєї від нас, але, молитвами їх, у мирі направ життя наше.

Слава: Наче багряницею і висоном, кров’ю мучеників Твоїх у всьому світі прикрасившись, Церква Твоя, Христе Боже, через них благає Тебе: «Пошли людям Твоїм милість Твою, даруй людям Твоїм мир і душам нашим велику милість».

І нині: Молитвами всіх святих і Богородиці даруй нам, Господи, мир Твій і помилуй нас, як Єдиний Милосердний.

Господи, помилуй (40 разів).

МОЛИТВА

Ти, що кожного часу й кожної години на небі й на землі поклоняємий і славимий, Христе Боже, Довготерпеливий, Многомилостивий і Пре-милосердний, що праведників любиш і грішників милуєш, що всіх кличеш до спасіння обітницею прийдешніх благ. Прийми, Господи, в цю годину й наші молитви, і направ життя наше до заповідей Твоїх. Душі наші освяти, тіла очисти, помисли направ, думки очисти, і визволи нас від усякої скорботи, біди й страждання. Оточи нас святими Твоїми ангелами, щоб ми, бережені і проваджені ними, прийшли до єдності віри й до пізнання неприступної Твоєї слави, бо Ти благословенний на віки віків. Амінь.

Господи, помилуй (тричі)

Слава: і нині.

Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що нетлінно Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Іменем Господнім благослови, отче.

Священик (виголос):  Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амінь.

МОЛИТВИ

Непорочна, чиста, нетлінна, Пречиста, Свята Діво, Богоневісто Владичице! Ти славним народженням Бога Слова з’єднала Його з людьми і природу нашу, що відпала, поєднала з небесною. Ти – зневірених єдина надія і поміч для тих, на кого нападають; Ти – вірне заступництво для тих, хто до Тебе вдається, і для всіх християн пристановище. Не зневажай мене, грішного, скверного, мене, що злими помислами, словами та вчинками усього себе зробив негідним і через лінощі розуму став рабом насолод життєвих. Але, як Мати Чоловіколюбного Бога, змилосердься чоловіколюбно наді мною, грішним і блудним, і прийми моє благання, що його приношу Тобі скверними устами; і з материнською сміливістю моли Твого Сина, а нашого Владику і Господа, щоб Він і мені відкрив чоловіколюбне милосердя благости Своєї і, не зваживши на мої незліченні провини, навернув мене до покаяння і щирим виконавцем заповідей Своїх явив мене. І, як милостива, і милосердна, і благолюбна, будь мені завжди в цьому житті щирою заступницею і помічницею, захищаючи від нападів ворогів і на спасіння мене наставляючи. А в час смерті моєї охороняй мою окаянну душу й далеко відганяй від неї темні привиди злих духів; у страшний же день суду визволи мене з вічної муки і вчини мене спадкоємцем невимовної слави Сина Твого й Бога нашого. О, коли б я досягнув цього, Владичице моя, Пресвята Богородице, за Твоїм заступництвом і поміччю, благодаттю і чоловіколюбством Єдинородного Твого Сина, Господа й Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Йому ж бо належить усяка слава, честь і поклоніння з Безпочатковим Його Отцем і Пресвятим, і Благим, і Животворчим Його Духом нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Господи, помилуй (тричі).

Благослови.

Священик: Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері, преподобних і богоносних отців наших, святого благовірного гетьмана Петра і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і Чоловіколюбець.