ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ І ОСВЯЧЕННЯ ПАМ’ЯТНИКА, ТИМ ЯКІ ЖИТТЯ СВОЄ ВІДДАЛИ ЗА БАТЬКІВЩИНУ ТА ДРУЗІВ СВОЇХ

Священик: Благословен Бог наш завжди, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Священик: Слава Тобі, Боже наш, Слава Тобі.

Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Читець: Святий Боже, Святий кріпкий, Святий безсмертний, помилуй нас. (3 рази)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас. Господи, очисти гріхи наші. Владико, прости беззаконня наші. Святий, зглянься і зціли немочі наші, імені Твого ради.

Господи, помилуй. (3 рази)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо твоє є царство, і сила і слава, Отця і Сина і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Читець: Амінь.

Диякон: Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Священик: читає молитву на освячення пам’ятника:

Молитва.

Всеблагий Отче, Ти послав у світ Свого Єдинородного Сина, щоб Він Своєю смертю і воскресінням визволив нас, від вічної муки і смерті, і повернув нам надію на життя вічне, в славі Твоїй. Хрест Сина Твого являється знаком нашої перемоги. Цим знаком в таїнстві святого хрещення, ми берем свій кожноденний хрест, щоб іти по житті наслідуючи Христа. Благослови, † і освяти, † пам’ятник цей, який раби Твої спорудили, та установили на честь, і пам’ять про тих, які загинули за друзів своїх, би Ти сам сказав: хто душу свою покладе за друзів своїх, той спасе її. Яви їм Свою велику милість, і воскреси їхнє тіло, для життя у славі Твоїй. Подай вінці нетління, вождям і воїнам, що за віру і батьівщину, життя своє віддали на полі битви, і всім, що для перемоги потрудилися. А тим, що приоздобили пам’ятник цей, і пам’ять творять, подай Господи все, що вони просять для спасіння. Укріпи нашу надію на те, що силою Чесного Твого і Животворчого Хреста, Ти проведеш нас через врата смерті, і приведеш нас до Царства Твого, де ми зі святими Твоїми будемо славити і оспівувити, Причесне, і Величне ім’я Твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Після ціїєї молитви, священик кропить пам’ятник освяченою водою промовляючи:

Благословляється і освячується пам’ятник цей, окропленям води цієї освяченої, в ім’я Отця, † і Сина, † і Святого Духа, † Амінь.

Священик: Премудрість. Пресвятая Богородице, спаси нас.

Хор: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Священик: Слава Тобі, Христе Боже, надія наша, слава Тобі.

Хор: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Господи, помилуй. (3 рази) Благослови.

Священик: Христос істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері, святих славних і всехвальних апостолів, преподобних і богоносних отців наших, і всіх святих, помилує і спасе нас, бо Він Благий і Чоловіколюбець.

Хор: Амінь.