БОГ ВТАМОВУЄ СПРАГУ ЛЮБОВІ

Всякого, маючого спрагу любові, насичує Бог.

Всякого, маючого спрагу обману – диявол.

Приходячи в цей світ, ми починаємо свій виснажливий шлях у невідомості. І кожен день ми відчуваємо спрагу і знемагаємо від втоми і праці, піднімаючись на нашу Голгофу. Спрага наша одночасно тілесна і душевна, адже, будучи людьми, ми володіємо і душею, і тілом. Але що це за спрага? Благородні прагнення, бажання і мрії. Якщо тварині кинути трохи сіна, цього їй буде досить. Людину ж можна поселити в палаці, забезпечити її всіма матеріальними благами, одягнути в шовку і порфір, а вона, тим не менш, залишиться незадоволеною. Це відбувається тому, що вона шукає чогось більш важливого і високого.

Наш Бог і Творець подбав про угамування спраги як нашого тіла, так і нашої душі. На нашому шляху він створив джерела з прохолодною водою, що радують і зміцнюють тіла подорожніх життя. Але кільканадцяти лише джерел буде недостатньо, адже насичення наше тимчасово. Незабаром ми знову захочемо випити води, і до кінця нашого життя нам будуть потрібні незліченні джерела, щоб не померти від спраги. Але щоб напоїти душу, потрібно вода не речова, а така, яка здатна зміцнити нас на довгий час. Тому сама Боголюдина, найсолодший Ісус, Джерело життя, пропонує нам допомогу і вигукує: «Хто спраглий, іди до Мене і пий» (Ін. 7:37), «А хто питиме воду, що Я йому дам, не прагнутиме довіку» (Ін. 4:14), і до кінця свого життя не буде відчувати спрагу і прийде до Мене в Моє Царство.

Чи не трагічний той факт, що нас оточує стільки прохолодних повноводних джерел, водоспади благодаті, а ми горимо від спраги? Бачимо воду, але не наближаємося до неї і спраглі до самої смерті, замість того щоб нахилитися і випити води, яку нам так щедро дарує Христос, єдиний, Хто щиро любить нас і бажає нашого спасіння.

На жаль, всі люди стоять перед безмовним питанням: чи дійсно ми жадаємо «води живої» (Ін. 4:11), жадаємо правди, справедливості, любові, щирості та миру, жадаємо кращого життя? Якщо так, це означає, що ми жадаємо Христа, і Він може напоїти нас водою Своєї благодаті, вічної радості, Божественної сили, здоров’я і пошуків вічності. Якщо ж ні, тоді ми намагаємося втамувати свою спрагу різними філософськими теоріями, розвагами, нестримної гонитвою за грошима, славою і популярністю, які не зможуть залишитися з нами після смерті, бо ці слова тимчасові, це туман, який розвіє вітер смерті. І тоді серце наше залишається незадоволеним і сухим.

Ми жадаємо любові? Хочемо, щоб оточуючі правдиво любили нас, і самі ми могли істинно любити? Наш Христос є втілення любові, і Він кличе нас до себе, кажучи: «Ідіть за Мною і навчитеся щиро любити всіх навколо, як Я полюбив вас. Ідіть за Мною і намагайтеся завжди перебувати у невпинному недосипанні і боротьбі. Але не сподівайтеся, що угамуєте свою спрагу справами вашими, своїм достоїнством і якостями, які Я дарував вам. Лише Моя милість втамовує спрагу і рятує. Царство Небесне – не винагорода за ваші справи, але благодать моїх щедрот. Тому з любимим Мною смиренням говорите: «Ми раби, що нічого не коштуємо, бо зробили, що повинні були зробити» (Лк. 17:10).

Якщо ми жадаємо любові, нас наповнює водою Твоєї любові Сам Бог. Однак коли ми жадаємо зла і обману, тоді нашу спрагу втамовує своєю отрутою лукавий і веде нас, отруєних, до себе, «до зовнішньої темряви» (Мт. 25:30).

Ми жадаємо свободи? Правителі говорять про свободу, одночасно розставляючи сильця для душ свого народу. Лише Син Бога Любові може звільнити від пристрастей, що душать нас, і зробити нас істинно свобідними.

Вода не втамовує спрагу, якщо ми лише дивимося на неї. Її треба випити, і якомога більше. Щоб Христос увійшов в глибини наших думок, почуттів, всього нашого єства завдяки нашим невпинним пошукам, безупинній молитві та Причастя Його Тіла і Крові.

Уявіть собі художника, який взяв всі свої інструменти, а разом з ними радіо, фотоапарати і все, що пропонує техногенна культура, і пішов помалювати в пустелю, забувши найголовніше – фляжку з водою. Він може включити радіоприймач і послухати чиїсь брехливі слова і пісні. Але коли він захоче пити, невже йому допоможуть всі атрибути техногенної цивілізації? І він перебуває в пустелі спраглим. Цю картину представляє нам пророк Давид у своєму псалмі: «Ти Бог мій, Тебе шукаю від рання я; Тебе, душа моя прагне по Тобі тужить тіло моє в землі пустельній і безводній» (Пс. 62: 1).

Нам, віруючим, спраглим мандрівникам в пустелі життя, потрібно лише нахилитися і випити води. Наша віра – це джерело живої води. Про це говорить старозавітний пророк Єзекіїль, якому було явлено бачення, як з храму витікав струмок. Через тисячу метрів вода доходила до щиколотки (Єз. 47:3), ще через тисячу – по коліно, далі – по пояс, поки не перетворився струмок у непрохідну річку. Береги її багато покривала зелень і плодові дерева, а води населяли незліченні риби. Ця річка уособлює нашу віру і її примноження у віках. Вона – струмок, що тече з ран Розп’ятого Христа. Поступово вона поширилася і перетворилася на вічно поточну річку, що живить своїми водами всю поверхню землі. Це Церква, заснована Господом нашим Ісусом Христом, благословенним і звеличуваним у віках.

Харалампос Бусьяс, гімнограф

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»