ІОАН ЗЛАТОУСТ ПРО МОЛОДЬ

1. Введення

Святий Іоан Златоуст у своїх численних працях часто говорить про молодих людей. Він нерідко згадує про особливості молодості і про різні прояви молодих людей. Ми розповімо про деякі думки  Іоана Златоуста, що стосуються молодого віку.

Святий говорить про те, що духовна боротьба в кожному віці однакова. Не існує віку, в якому ця боротьба не була б пов’язана з працею і болем. Однак, напруженість цієї боротьби в кожному віці може бути різною. Ми можемо спостерігати молодих людей, що усередині борються, і старих, що живуть в пристрастях: «На захист недбальства, нехай ніхто не виставляє, як привід, ні юності, ні старості; адже і тепер багато у нас молодих наповнюють це духовне видовище, а старі бешкетують в цирку; знову ж таки: старі з сивиною прикрашаються цим слуханням, а молоді через тамтешнє споглядання вживають свою юність вельми нерозумно» (PG Т. 58, ст. 503).

Златоуст приводить в приклад «отроків, що зневажили піч», які «були дуже молодими, цілком юнаками» (PG Т. 58, ст. 503).

В іншій своїй бесіді святий засуджує юнаків, які, посилаючись на свій вік, впадають у гріх: «Якби не було багато інших юнаків, що цнотливо живуть і колись і нині, то, можливо, знайшлося б для вас яке-небудь виправдання; але так як вони існують, то як можете сказати, що ми не були в силах придушити полум’я жадання?» (PG Т. 62, ст. 427). Людина може бути молодою, але володіти розумом літньої, мислити тверезо і мудро, як це робив Давид: «Давид, будучи юнаком і навіть абсолютно хлопчиком, (син) незнатного батька, прив’язаний до землі і пасовища, втік від міського і сільського шуму і вдавався в пустелі добрим роздумам. Він не мав нічого спільного з життєвими справами, але з ранньої юності перебуваючи в тиші, яка є рідною чесноті, і сидячи в пустелі, як би в пристані, піклуванням про овець здобув царство небесне. Отже, він був юнаком, майже хлопчиком, юнаком за віком, але зрілим старцем по розуму» (PG Т. 55, ст. 567). Бо не вікові відмінності визначають добродійність людини. Златоуст зазначає, що має місце «відмінність в прихильності душі: якщо ти будеш пильний, анітрохи не зашкодить тобі незрілість віку; якщо будеш нерозумний, не отримаєш ніякої користі від старості» (PG Т. 55, ст. 567).

Святий Іоан, вельми часто роблячи подібні зауваження, не пропускає можливості описати небезпеки, характерні для юного віку, багато з яких дуже серйозні.

2. Небезпеки молодості

Перш за все, слід підкреслити, що в багатьох своїх творах Златоуст говорить про молодість як про важкий і важко контрольований період: «Юність важка тим, що вона легко займиста, легко піддається спокусам, легко потрапляє на слизький шлях і потребує дуже міцну вузду, тому що вона є як би багаття, яке захоплює все, що лежить поза їм і легко загорається» (PG Т. 49, ст. 21). Святий робить і немаловажливі зауваження про те, чому молодий вік є таким небезпечним. У молодих відсутній досвід, що дозволяє уникнути небезпеки. Тілесні сили переповнюють молоду людину, її внутрішні схильності беруть над нею верх, в результаті чого вона здійснює багато помилок і, що найжахливіше, опоганює свою душу гріхом. Мрійлива душа юнаки змушує його ганятися за примарами, які він приймає за реальну дійсність, і через це надає цінність речам тимчасову і скороминучу.

Але дамо святому самому позначити цю проблему, привівши прекрасний уривок з його бесіди: “Де примарна краса юності? Юність, безглузда, сподівається на довге життя; юність, бунтівна серцем, що піклується тільки про задоволення; юність, часто і багато в чому помиляється, догоджаючи плоті; юність, що вводиться лестощами в обман, брудна, нещасна, трава, легко в’яне, колос, що легко руйнується. Юність, сон, легко піддається забуттю, тінь безпредметна, ліниве серце, гордовитий погляд, світильник, що легко погашається; юність, хвилювання крові, друг нечистоти; юність неприборканий кінь, здатний на всяка згуба» (PG Т. 60, ст. 725). Думка святого отця про молодість всеосяжна. Молоді люди походять на онокентаврів, які, «віддані лютим пристрастям, скачуть і стрибають, неприборкане носяться всюди і анітрохи не переймаючись належним» (PG Т. 58, ст. 582). Юнацькі пориви часом бувають нестримні.

3. Бажання молодих

Розглянемо ж коротко деякі думки святого Іоана, що стосуються бажань і прагнень молодих людей.

Юнаки, як правило, хочуть жити в насолоді і комфорті. Хочуть носити найкращий одяг і виконувати всі свої бажання, навіть шкідливі і порочні. Таким чином, вони йдуть на свідомі поступки своєму егоїзму і використовують всі засоби, щоб досягти бажаного. «Ось чому багато хто з молодих людей продали красу свою, зробилися блазнями у багатих і принизилися до інших рабських послуг, щоб за це придбати тільки можливість виконувати такі свої примхи» (PG Т. 58 ст. 503).

Молоді люди часто мають схильність до плотських гріхів. Святий рекомендує батькам захистити дітей від тілесних гріхів, радячи раніше одружити їх, щоб допомогти їм не впасти в блуд. Батьки з раннього дитинства повинні закладати в дітях міцний фундамент. «Якщо на початку і з раннього віку поставимо для молодості належні межі, то згодом не матимемо потреби в великих зусиллях; навпаки, потім звичка зробиться для них законом. Не дозволимо ж їм робити того, що приємно і разом з тим шкідливо, бо не будемо догоджати їм, бо вони сини; але переважно будемо їх зберігати в цнотливості, – тут найбільше можлива шкода юності. Про це ми особливо повинні дбати, до цього ми особливо повинні бути уважні. Швидше будемо брати для них дружин, щоб вони, маючи чисте і розбещене тіло, з’єднувалися з нареченими. Така любов особливо буває полум’яна. Хто був цнотливим до шлюбу, той тим більше залишиться таким після шлюбу. Навпаки, хто до шлюбу навчився блуду, той і після шлюбу стане робити те ж саме» (PG Т. 62, ст. 546).

Ми можемо бачити, як звичка стає другою натурою, особливо в тому випадку, коли вона набувається в юному віці. Діти мають великий потенціал. І наше завдання – подбати про те, щоб лукавий не звів їх і не ввів у гріховні ситуації: «щоб лукавий його не викрав їх у нас» (PG Т. 62, ст. 546).

Велику частку відповідальності за плотські гріхи молоді Златоуст покладає на гріховні видовища. Театри в його епоху були блудними і руйнували молоді душі. Подивимося, що говорить про це святий: «Не молодість тому причиною, бо тоді всі юнаки були б нестриманими; але ми самі себе кладемо на вогнище. Справді, коли ти ввійдеш в театр і сядеш там, тішачи погляд свій оголеними членами жінок, то, звичайно, спочатку будеш почувати задоволення, але потім дуже запалає в собі жар» (PG Т. 62, ст. 428).

Святий Іоан Златоуст прекрасно знає, що гроші розтлівають душу молодої людини і приводять її до різних гріхів: багатство йде рука об руку з блудом, аморальністю і легко вводить у гріх: «Юність і сама по собі слабка і схильна до спокуси злом; а коли отримає ще більше багатство, то ще стрімкіше захоплюється всім поганим? Як вогонь, знайшовши горючу речовину, дає сильне полум’я, так і юність, отримавши купу грошей, як горюча речовина, запалює таке полум’я, що вся душа юнаки запалюється. Такий юнак не може думати про цнотливість, тікати від непомірності, робити які-небудь подвиги чесноти, або що-небудь інше духовна?» (PG Т. 54, ст. 515). Ніяку духовну справу не зможе довести до кінця молода людина, що зв’язала себе спрагою грошей.

Цікаво порівняння, яке робить Іоан Златоуст між юнаками та старими, і навпаки. Існують літні люди, що володіють свідомістю юнаків: «Як старець може опинитися в юності, як знаходяться в старості бувають юнаками?» (PG Т. 63, ст. 66). Гідним роблять юнака, так і старця їх поведінка і наміри. Іоан Златоуст не бажає погоджуватися з тим, що юнаки тягнуться до гріха лише в силу свого віку. Але він вважає пом’якшувальною обставиною, якщо молоду людину ставлять на керівну посаду. Оскільки у неї немає досвіду, вона може помилитися: «Юнак може отримати вибачення, коли, покликаний до управління справами, виявиться недосвідченим, коли матиме нужду в часі і досвіді, але не тоді, коли він повинен надавати цнотливості і мужності, або коли повинен утримуватися від зажерливості» (PG Т. 63, ст. 66). Але одна справа управління, а інше – зіткнення з гріхом і пристрастями. Якщо з першим святий готовий змиритися, то по відношенню до другого – неймовірно суворий. Златоуст підкреслює, що старий чоловік з його виснаженими силами часом не може стриматися і виходить з себе: «Цей має нужду в більшій опіці про себе, бо старість послаблює сили його; а той, маючи сили, якщо захоче, задовольняти свої потреби, чи може отримати прощення, коли він не хоче цього, коли викрадає більш старця, злопам’ятством, зневажає (інших), не дбає (про них) більш старших, говорить багато чого передчасно, ображає , проклинає, впивається?» (PG Т. 63, ст. 66).

Щоб зробити свої слова більш переконливими, Іоан Златоуст розповідає, що, проповідуючи в церкві, він бачив багатьох юнаків, що уважно слухають йому, на відміну від старців, що пішли дивитися циркові вистави: «Багато у нас молодих наповнюють це духовне видовище, а старі бешкетують в цирку; знову ж таки: старі з сивиною прикрашаються цим слуханням, а молоді через тамтешнє споглядання вживають свою юність вельми нерозумно. Втім, хоча й багато присутніх у нас, я ще не задоволений, бо бажав би, щоб не тільки багато хто, але все присутні, щоб ніхто б не відставав від Церкви, – так що, поки хоча б один є блукаючим поза стадом, я розриваюся і караюся скорбутами» (PG Т. 63, ст. 66). Святий хоче, щоб всі були членами Церкви. І якщо який-небудь юнак відходив від Церкви, святий сумував і тужив.

Лікування молодих людей від пристрастей – це ціла наука. Златоуст говорить про те, що педагогіка і виховання молодих – велике мистецтво. Подивимося, як він доводить це: “»Темні слова» (у притчах Соломона) – це вислови, сказані так складно, що читаючий їх спочатку перебуває в скорботі, думаючи, що вони нічого не виражають і не містять ніякої думки, але, ретельно вникнувши, відкриває в них сенс. Такі, наприклад: «три речі незбагненні для мене, і чотири я не розумію: шляхи орла на повітрі, дорога зміїна на скелі, корабел серед моря, і дорога мужчини при дівчині» (PG Т. 56, ст. 373).

Митрополит Едеський Іоїль

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»