Освячення церкви Святого великомученика Георгія у Києві

Пам’ять 26 листопада / 9 грудня

Святий Георгій Переможець був ангелом і покровителем декількох великих будівельників державності та військової могутності Київської Русі.

У князів, Київської Русі, починаючи з Київського князя Володимира, існував благочестивий звичай засновувати храми на честь своїх Ангелів-хранителів. Так, Київський князь Володимир, у святому Хрещенні Василій, збудував у Києві та Вишгороді храми в ім’я святителя Василя Великого, князь Ізяслав I (1054 – 1068), в Хрещенні Димитрій, збудував у Києві храм і монастир в ім’я святого великомученика Димитрія (пам’ять 26 жовтня).

Син святого рівноапостольного Володимира, Ярослав Мудрий, у святому Хрещенні Георгій (+ 1054), багато сприяв шануванню святого Георгія в Київському Православ’ї . Він збудував місто Юр’єв, заснував Юр’ївський монастир у Новгороді, спорудив храм святого Георгія Переможця в Києві. День освячення Київського Георгіївського храму, здійсненого 26 листопада 1051 Святителем Іларіоном, митрополитом Київським і всієї Русі, назавжди увійшов в літургійну скарбницю Київського православ’я як особливе церковне свято, Юріїв день, улюблений українським та білоруським народом «осінній Георгій». Храм на честь великомученика Георгія знаходився перед брамою Святої Софії та на його будівництво князь Ярослав витратив великі кошти, в зведенні храму брала велика кількість будівельників.

 Тропар великомученика Георгія, в день освячення храму його Київського, глас 4

Сьогодні прославляє тебе весь світ, / Божественних чудес виконавця, / і земля радіє, напившись крові твоєї. / Православні ж люди міста Києва / освяченням Божественного храму твого радістю наповнюються, / страстотерпець Георгій, / сосуд обраний Духа Святого, угодник Христовий. / Його ж молі, / щоб тим, хто з вірою і молитвою пришов у святий храм твій / дати очищення від гріхів, / мир світу і врятувати душі наші.

 Кондак великомученика Георгія, в день освячення храму його Київського, глас 2

Божественного і вінценосного великомученика Христового Георгія, / над ворогом переможця, / зійшовшись з вірою в освячений храм, прославимо, / храм цей благоволив Бог створити у Києві в ім’я його, / Єдиний у святих спочиваючий.