Преподобний Нектарий Києво-Печерський

Пам’ять 29 листопада / 12 грудня

Преподобний Нектарій Печерський, чернець Києво-Печерського монастиря, жив і здійснював свій чернечий подвиг у XII столітті. За беззаперечне виконання волі старшої братії і старанність у працях він іменувався «Послушним» (6-а пісня канону Києво-Печерським святим).

Про його життя і подвиг є наступне спогад: «Люди світу не хочуть чути про послух: їм дорога безмежна свобода. Як, здавалося б, не бачити необхідності послуху! У природі кожна ланка її зчеплене з іншим і все тримається покорою нижчого вищому. Владика світів править світом людським при посередництві світу ангельського, а світ природний відданий в розпорядження людини.

Чи можливий порядок у сім’ї, в громаді, в місті, в державі, якщо не буде послуху? Свобода, говорять, – недоторкана святиня! Але яка свобода? Справжня свобода полягає в підпорядкуванні  святій волі Божої; інша ж свобода – приниження людині, безглуздя і нечестя. Таке вчення одкровення Божого! »

Після багатьох трудів і подвигів спочив у Богу і був похований у Ближніх (Преподобного Антонія) печерах.

Тропар Преподобного Нектарія Києво-Печерського, глас 8

Про тебе, отче, відомо / врятувався ти за зразком: / бо взяв хрест і пішов за Христом, / і діяв за вченням: / ти зневажав тлінну плоть, / бо дбав правильно про душу, / річ безсмертну. / Тому тепер і з ангелами радується, преподобний Нектарій, дух твій.

Інший тропар Преподобного Нектарія Києво-Печерського, глас 2

Нектарій Послушний, с Сергієм ти рівний, / бо віддав душу свою під ярмо послуху Христу, / приклоніть молитвою своєю нашу непокору під ярмо слухняного Ісуса, / що б все належне нам правильно виконати.

 

Кондак, Преподобного Нектарія Києво-Печерського глас 2

Чистотою душевною Божественно озброївся, / і безперестанні молитви, як спис взявши, / міцно переміг ти бісівське ополчення, / Нектарій, отче наш, молись тепер безперестанно за всіх нас.

Величання

Величаємо тебе, преподобний отче Нектарій, і шануємо святу пам’ять твою, наставник ченців в послуху і співрозмовник ангелів.