ІЗОЛЯЦІЯ ПРИВЕЛА РОСІЙСЬКИЙ ПАТРІАРХАТ ДО НАДСКЛАДНОГО РУХУ

Москва «Краде» священиків у Олександрійського пат і запалює свічки до дня народження разом з Папою Римським, сподіваючись налякати православних

Російська церква шукає у Папи та Ватикану докази міжнародного визнання, після її необережних дій, які фактично поставили її на маргінес православного світу.

Припинення спілкування з Вселенським Патріархатом та іншими Церквами, які визнали Українську Церкву, попри те, що воно анітрохи не сприяло її дипломатичної «гойданці», не турбувало чиновників Російського Патріархату, які продовжують безпрецедентно тиснути на інші Православні Церкви, щоб примусити їх підтримувати курс Московського патріархату

Рішення Патріарха Кирила покласти на свої плечі кілька десятків священнослужителів, які служать в Африці, районі абсолютної юрисдикції Олександрійського патріархату другого народження, є доказом того, що в Москві досі вірять, що шантаж змусить Церкви, які офіційно визнали ПЦУ, відмовиться від цього рішення, а також і налякати інших, щоб не погодилися на визнання.

Як повідомляють обізнані джерела orthodoxia.info, найбільше бояться в Москві мирних візитів митрополита Київського Епіфанія до Церков, які визнали його Церкву.

У цьому контексті Олександрійський Патріархат і Грецька Церква вважаються надзвичайно «небезпечними», оскільки офіційна присутність Епіфанія на їх канонічної території переверне наратив, який вони давно культивують про ізоляцію Православної Церкви України.

Вже робилися спроби спровокувати паломницьку кризу в Грецькій церкві через заборону навідування, але і пандемія, і фінансові проблеми найбільшого туристичного агентства Північної Греції, яке займалося прийомом російських паломників, перекреслили плани Московського патріархату, рішення якого не було виконано російськими паломниками.

Безпрецедентне вторгнення на канонічну територію Олександрійського Патріархату, хоча і було багатьма очікуване, викликало особливо негативне враження до такої міри, що ієрарх, який добре знає міжнародні церковні питання та баланси, назвав Російську Церкву «транссибірським експресом без гальм».

«Очікується, що такий великий потяг, коли він втратив гальма, завдасть великої шкоди під час свого проходження, але в кінцевому підсумку найбільшої шкоди зазнає він сам», — багатозначно зазначив він.

З днем народження, Папа

Наразі, незважаючи на показну байдужість, Московський Патріархат не може приховати невпевненість, викликану його ізоляцією від Вселенського Православ’я. З цієї причини знову, незважаючи на традиційну антикатолицьку позицію, яку він намагається систематично розвивати, Московський патріархат звертається до Старого Риму, сподіваючись представити картину міжнародного впливу.

У грудні 2021 р., митрополит Волоколамський Іларіон, відповідальний за російську церковну дипломатію, повідомив російським журналістам, що поїде до Риму, щоб привітати Папу Франциска з днем народження на його 85-річчя, залишивши натяки на подальші переговори.

Нарешті зустріч відбулася незадовго до Різдва і, як повідомив сам митрополит Іларіон, разом із «пирогом» на столі була ще одна зустріч Патріарха Кирила з Папою Франциском наступної весни.

Вірна своїй «традиції», Російська церква не прийме Папу в Москві, а Патріарх Кирило не поїде до Риму, але для зустрічі двох очільників церков шукають третю країну.

Нагадаємо, попередня зустріч Папи Франциска з Патріархом Кирилом відбулася в аеропорту Гавани на Кубі в лютому 2016 року.

Цього разу, згідно з виступу митрополита Іларіона на Синоді його Церкви, Папа і Патріарх Московський обговорюватимуть майбутнє християн на Близькому Сході.

Але Російський патріарх досі уникає обговорення майбутнього православних.

Андреас Лаударос, церковний журналіст з 1999 р., член ESIEA

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерело: ORTHODOXIA INFO