ЩО ТАКЕ ВІДОКРЕМЛЕННЯ ЦЕРКВИ ВІД ДЕРЖАВИ?

Дебати, що почалися кілька місяців тому про шлюб між людьми однієї статі, завершилися дискусією про стосунки держави з Церквою. І від того, що ми говорили про шлюби, ми перейшли до розлучення. Оксюморон у всій цій справі полягає в тому, що для прихильників «розлучення» Церкви та держави головний аргумент той самий, що й у Церкви щодо одностатевих шлюбів. Отже, що кажуть обидві сторони? «Цей шлюб неприродний».

Я думаю, що про шлюб, про який ми всі говорили останнім часом, було пролито багато чорнила. Мені більше нічого робити. Але щодо іншого «шлюбу», про який ми почали обговорювати, чи має він «закінчуватися» і як, — тут є що обговорювати. І перш за все «мільйонне» питання: що означає відокремлення Церкви від держави?

Якщо ми запитаємо там, більшість людей скажуть нам одне слово: зарплата . Іншими словами, вони вважають, що відокремлення церкви від держави є припиненням грецькою державою оплати праці священнослужителів Греції. Крім того, з незрозумілої причини вони вважають (в основному вони самі), що якщо завтра відбудеться це розділення, то духовенство не матиме права висловлюватися та брати участь у публічній дискусії. У Греції, де Церква буде відокремлена від держави, I. Синод не міг, згідно з цією конкретною точкою зору, видати оголошення, яке він опублікував щодо питання шлюбу між людьми однієї статі.

Очевидно, що думка, яка панує в рядах прихильників роз’єднання, особливо щодо другої частини, м’яко кажучи, не відповідає дійсності. Право говорити Церква отримала не від своїх відносин з державою, а від уряду, під керівництвом якого ця держава діє. Тож ті, хто має «бажане за дійсне» для «мовчання» з боку Церкви, а точніше Духовенства, після «розлучення», я дуже боюся, що вони залишаться з бажанням.

Щодо зарплати зараз. Це ще один розділ, окрім тих, які будуть відкриті, коли прийде час для двох сторін обговорити майбутнє їхніх відносин. Зрозуміло, що його можна відкрити, «безумовно, в якийсь момент воно відкриється», стверджують багато, але не в контексті діалогу про розлуку.

Оскільки не ці двоє монополізують дискусії кожного разу, коли над нашими головами тріщить ця «петарда», то що ж таке відокремлення Церкви від держави?

Ви щось знаєте? Я не маю відповіді. І не тому, що я не знаю фактів, а тому, що я вважаю, що «питання на мільйон доларів» насправді є поверхневою псевдодилемою. Національні роздуми, які підживлюються потребою певних верств нашого суспільства час від часу стикатися одна з одною, відчувати, що вони щось роблять.

Я маю на увазі тих, хто вважає успіхом і прогресом видалення ікон із судів і шкіл, а також тих, хто вважає, що посилання на Святу Трійцю в преамбулі Конституції робить нас «сертифікованою» православною країною. Деякі загубилися в підводних течіях Французької революції, інші застрягли в Першій національній асамблеї.

Але все це нікуди не береться. Це контрпродуктивно. І оскільки дебати щодо перегляду Конституції відкриваються все більше і більше, і багато хто вірить, що “відоме – невідоме”, яке я описав вище, незабаром зіткнеться на перших сторінках і в перших рядках нашої національної хартії, на деяких Зазначимо, цю дискусію доведеться серйозно і передусім з точки зору сучасної реальності.

Словом, треба відриватися.

Давайте відкладемо дискусію на рівні гасел про відокремлення Церкви від держави, спробуємо тримати наші ідеології та одержимості поза кімнатою, де ми будемо балакати одне з одним як люди про нашу нову Конституцію, опустимо палець і піднімемо голови щоб ми прислухалися до реальності.

Духовність народу і його відношення до віри не створюється в текстах на зразок Конституції, а відображається в них. Народ не стає релігійним тому, що це нав’язує його Конституція, або нерелігійним, атеїстичним, світським чи чим завгодно, тому що це написано чи не написано одним і тим же текстом.

Скажімо, що в Конституції ми повинні написати, що «грецький народ є найбільш християнським народом, який коли-небудь ходив на планеті», а церкви порожні, або навпаки, що «грецький народ не має віри і не визнає існування жодної Бог» і Церкви кожного дня вони повні до краю, що буде цінним, нереальна Конституція чи те, що ми переживаємо як люди?

Тож якщо нам доведеться відокремити щось від чогось іншого, тобто наші національні одержимості від наших національних потреб, можливо, одного разу ми знову станемо місцем модерації, тому що досі… «В одному місці інструменти лежать, а в іншому наречена танцює».

Андреас Лаударос, церковний журналіст з 1999 р., член ESIEA

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерело: Orthodoxia Info