ІНТЕРВ’Ю ОЛЕКСАНДРІЙСЬКОГО ПАТРІАРХА ФЕОДОРА ІІ: «МОСКВА В АФРИЦІ ЯК ЗЛОДІЙ У НОЧІ»

Патріарх Олександрійський і всіх Африки Феодор II в інтерв’ю видання «Parapolitika» характеризує Московський Патріархат як «злодія в ночі». Блаженніший висловлює несхвалення того, як Російська Православна Церква була втягнута у війну проти України, вказуючи, що «вона має функціонувати як фактор миру, стабільності та рівноправності». Посилаючись на великі проблеми нашого часу, він оцінює, що вони мають для відправної точки «індивідуалізм, егоїзм, дистанцію та відсторонення від інших людей». Про продовження сердечної співпраці між двома історичними Церквами задля мирного співіснування та співіснування на території Африки. Подаємо інтерв’ю у повному обсязі.

Ваше Блаженство, нещодавно Ви відвідали Ватикан з офіційним візитом і зустрілися з Папою Франциском. Яка була мета візиту? Чого ти чекаєш після цієї зустрічі?

– Ми детально розмовляли про кровопролитну війну в Україні та її згубні наслідки для всього світу, а особливо для Європи, говорили про його майбутню поїздку до Конго та Південного Судану, а також про аномальне входження Російської Церкви до канонічної території Олександрійського Патріархату в Африці. Нарешті, ми згадали про діалог між православними та римо-католиками, який відбудеться в Олександрії, в нашому Патріархаті наступного травня, і це буде вперше в історії.

– Яке враження справив на вас папа в людському плані? Що вас об’єднує?

– Він дуже проста людина, практична, скромна і, звичайно ж, дуже розумна. Справжня Божа людина, який день і ніч бореться за свою Церкву і свою паству.

– Яким був результат тих зусиль, які весь цей час докладалися, щоб Московський патріархат не потрапив на територію Олександрійського патріархату та не чапав людей, які перебувають на місії?

– Московський Патріархат, демонструючи високоавторитарні тенденції панування над усім Православ’ям, бажаючи монархічно правити і поставити Православну Церкву під свою владу, скасувавши всю богословську та канонічну традицію Православної Церкви, з’явився в Африці і увійшов туди як злодій ночі, порушуючи вікові церковні установи і священні правила Церкви. Діяльність Московського Патріархату поза межами його церковної юрисдикції завдає шкоди братерству, братерству і чистоті нашої православної віри і, звичайно, дає розпал православному скандалу. Безумовно, Московський Патріархат, обтяжений минулими амбіціями і вкрай егоїстичною поведінкою, щільно охоплює державно-політичні пошуки відповідних позицій Російської держави, результати яких завжди, як вчить історія, дуже болючі для православного російського народу. Олександрійський Патріархат, рухаючись у рамках канонічної традиції, пережив усі канонічні дії та засудив неправославні дії Московського Патріархату в Африці, повідомивши про це всі Православні Церкви, більшість з яких мовчать. Уявіть собі, якби Олександрійський патріархат створив церковну структуру в рамках іншої православної церкви. Що сталося? Ми продовжуватимемо працювати в Африці, завжди пам’ятаючи страждаючий африканський народ і вірячи, що наша робота продовжиться, оскільки вона має дуже глибоке коріння і не є ефемерною, егоїстичною, але потужною.

– Яке ставлення Російської Церкви і Кирила до війни і Путіна і яке воно насправді

– Церква, як божественна установа, пов’язана з принципами миру та любові до всіх і вся і не має нічого спільного з війнами та рабством. Звичайно, є випадки, коли Церква підтримує боротьбу за визволення націй від поневолення та вигнання завойовників. Оскільки ми говоримо про Росію, я наведу приклад Другої світової війни, коли Московський патріархат заохочував православний російський народ до захисту Вітчизни у ІІ Світової війні проти нацизму. У випадку з Україною, однак, це чужа війна, жертвами якої є співгромадяни та брати. Тому Патріархат має бути дуже обережним щодо цього, він має виступати фактором миру, стабільності та рівності. Таким чином, українське церковне питання також вирішилося гладко, без внутрішньо-православних суперечок і конфліктів, і, мабуть, суперечка між РФ та Україною не завершилася. На жаль, Московський патріархат увійшов у геополітичну гру, і я не знаю, як це вийде. З приводу цього питання дозвольте мені висловити свою любов до згуртованого і дуже вірного українського народу, якому я від усього серця бажаю, щоб він скоріше знайшов мир і присвятив себе справі миру і процвітання.

– Ми всі знаємо, що важлива частина діяльності Олександрійського Патріархату стосується місії в надрах «чорного континенту». Що для вас є місцем складності під час виконання обов’язкових?

– Найбільший виклик сьогодні — запобігти впровадженню етноплемінного ладу в ортодоксальній Африці. Місія на африканському континенті сьогодні є головною роботою Патріархату. Олександрійська Церква взялася за виклик євангелізації людей, основною метою якої було досягнення їх єдності. Єдність, яка виходить за межі кордонів, рас, кольорів, не в сенсі нівелювання, але взаємного включення у Христа. Олександрійська Православна Церква звернена до кожної африканської людини, приймаючи її цілісність, звичаї та традиції, не намагаючись насаджувати нові, а перетворюючи існуючі, надаючи православного християнського змісту. Завжди, над племенами та народами, звичаями та традиціями, пріоритетом для Церкви є людина, яку вона намагається трансформувати через особисті, досвідчені стосунки в любові та свободі, подалі від нетерпимості, фанатизму та насильства, які змінюють божественний образ людини. Я особисто, а також первосвященики і всі мої співробітники, повністю знаючи цю титанічну боротьбу, вони знають, що шлях довгий і важкий, який часом стає непрохідним і небезпечним шляхом. Але ми продовжуємо, робимо трохи подиху, трохи відваги, тому що голос вселенського православного Риму, голос отців, мучеників і подвижників, голос народу Африки і великі виразні очі їхніх дітей. шепочуть нам: «Не покидай, не покидай, тримай, тримай».

– Як ваша велика любов до освіти поєднується з вашою місіонерською роботою?

– Зауважте, що коли ми говоримо про місію в Африці, то не маємо на увазі лише навчання вірі. Православна місія – це сукупність багаторівневих дій, що стосуються всього єства і вираження кожної людської діяльності. Ми глибоко переконані, що Православна Церква також має бути зацікавлена в покращенні соціально-економічного становища жителів Африки. Головним фактом у вихідному випадку є виховання її дітей, її майбутнє. Наша зацікавленість у розвитку освіти в Африці базується на нашій любові та турботі про молодь, про нових дітей Африки. Ми знаємо, що діти та молодь є основними осередками майбутньої суспільної тканини Африки, тканини, яка, щеплена православною вірою, ставатиме все більш досконалою, ревно служачи та вдосконалюючи африканське суспільство на краще. Крім того, місії потрібні священики, причому африканські священики. З цієї причини ми заснували Олександрійську школу під назвою «Олександрійська Патріарша Школа Святого Афанасія», метою якої є освіта та підготовка лідерів і співробітників митрополитів і єпископів Патріархату по всій Африці в питаннях місії та надання гуманітарної допомоги. діяльності. З допомогою братів-священиків ми працювали над боротьбою з неписьменністю та розвитком освіти по всій Африці. Ми знаємо, що вищевказані зусилля є складними, оскільки сьогодні в Африці існує понад п’ятдесят незалежних держав, понад 800 племен і понад 700 мов, якими розмовляють великі групи людей. Тому ми зміцнюємо, заохочуємо та ретельно контролюємо роботу навчальних закладів усіх рівнів, шкіл практичного мистецтва та центрів популяризації альтернативних методів ведення сільського господарства. Однак, оскільки загальна фінансова вартість їхньої діяльності є досить високою, ми намагаємося знайти ресурси з-за кордону за допомогою Церков, таких як Греція, Кіпр, Фінляндія, Америка, Австралія, місіонерські братства та асоціації, а також багато інших. приватні особи. Радість усіх нас, хто служить цій меті, коли бачимо, як сльози висять на обличчях дітей, а замість них на майданчику з’являються їхні усміхнені обличчя. Тоді відкривається дорога, якою ми всі хочемо йти, дорога спасіння… Служіння дітям.

– Кілька місяців тому ви бачили президента Байдена в Білому домі. Що ви винесли від тієї зустрічі?

– Дуже гарний досвід і зустріч із людиною, яка має стільки влади зі своєї посади, але водночас вона проста, Божа людина, з великою вірою в Бога та добрим знанням Євангелія, яка не боїться говорити про Бога та його релігійний досвід. Президент, який щиро любить Грецію та греків і має особливі почуття, повагу та любов до Вселенського Патріарха Варфоломія, Архиєпископа Америки владиці Елпідофора та отця Олександроса Карлуцоса. Лідер наддержави, який прислухається до світових проблем і намагається по-своєму їх вирішити, водночас борючись за захист своєї батьківщини та її громадян.

– Як ви думаєте, чого сьогодні потребує наш час?

– Велика проблема, з якою сьогодні стикається людина, — це відчуження людської особистості та егоїстична поведінка в усіх наших діях. Індивідуальність сучасної людини виражається через індивідуальність, егоїзм, відчуженість і віддаленість від інших людей. Ми живемо так близько, але ми так далеко один від одного – ми чужі одне одному. І оскільки я живу в Африці та знаю її проблеми близько, де війни, громадянські конфлікти та біблійні природні катаклізми створюють хвилі біженців, я вважаю, що сьогодні наш час потребує прийняття «іншого», «іноземця», як я вже згадував. у моїй попередній промові. Ми повинні розуміти, що пошана до кожної людської особи та визнання самого Христа в особі чужинця призведе нас до відкидання поведінки, яка ображає, принижує, ображає або загрожує «чужому», який є образом Бога. Не забуваймо, що гостинність стародавніх часів була особливо розвинена у стародавніх греків, яку вони називали красивим словом «φιλοξενία». Власне, інститут гостинності настільки зміцнів, що стародавні греки вважали його порушення злочином. Отже, чужинця слід сприймати як образ Христа, оскільки сам Христос став чужинцем і прийшов на землю. Лише так гостинність може бути корисною, бо це перш за все любов.

Опубліковано в газеті «Parapolitika» 18.03.23

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»