СЛОВО ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ ПІД ЧАС МОЛИТВИ ЗА ЖЕРТВАМИ ГОЛОДОМОРУ, А ТАКОЖ АГРЕСІЇ, ЯКУ ЗДІЙСНЮЄ РОСІЯ ПРОТИ УКРАЇНИ

Із закликом до миру та справедливості в Україні звернувся Святійший Патріарх Варфоломія, після Божественної Літургії, яку він очолив, у суботу, 26 листопада 2022 р., наприкінці якої була відслужена Панахида, з нагоди річниці «Голодомору 1932-1933 рр.», під час якого мільйони людей померли від голоду, що стало однією з найбільших трагедій у сучасній історії України.

Брати Ієрархи,

Пане Генеральний консул України,

Всечесні отці,

Улюблені брати і сестри у Христі,

Ми молитовно згадуємо сьогодні, як і щороку, трагедію Голодомору , Великого голоду, який у 1932-1933 роках убив голодною смертю від семи до десяти мільйонів українців, які були позбавлені врожаю. Голод – це болісна і трагічна ситуація, коли люди позбавлені їжі. Ця реальність стає ще трагічнішою, якщо врахувати, як це було в Україні в 1930-х роках, що це було не результатом слабкості сільськогосподарського виробництва, тобто наслідком поганої погоди та несприятливого клімату, а наслідкам людських вчинків з нездоровим і згубним наміром: викорінення віруючого і побожного населення.

Тому ми щороку вшановуємо пам’ять про Голодомор, щоб така трагедія ніколи не повторилася в історії людства. Дійсно, голод – це трагедія. Це повільна й болісна смерть для всіх, хто став його жертвою. Це, безсумнівно, злочин проти людяності, який планується та використовується для знищення всього населення. Цілком слушно колись сказав святий пророк Єремія: «Щасливіші були мечем пронизані, аніж голодом пронизані, в яких життя вичерпується, позбавлені плодів поля» (Плач Єремії 4:9).

Для викорінення людських трагедий завжди потрібна робота пам’яті з наказом: «Ніколи знову!» На жаль, у часі свідчень і пам’яті ця заборона перетворилася на запитання. Тепер ми бачимо відродження насильницьких і нелюдських подій, які, хоч і різні, однак є варварськими. Диявольські вчинки минулих років повторюються на наших очах під виглядом ще більш диявольської війни. Нинішня агресія проти України з боку Російської Федерації змушує нас знову пережити події минулого, які, як ми сподівалися, ніколи не повторяться у світовій історії.

Війна, яку ми вважаємо застарілим засобом вирішення проблем, знову стала сумною повсякденною реальністю, спричиняючи незліченну кількість смертей. У зв’язку з цим Святий і Великий Собор Святої Православної Церкви (2016) засудив війну такими словами: «Церква Христова засуджує війну взагалі, визнаючи, що вона є результатом присутності зла і гріха в світі». Крім того, він попереджав про катастрофічні наслідки ядерної та хімічної зброї: «Кожна війна загрожує знищити створіння і життя… роду людей, але до того, що вони роблять життя нестерпним для тих, хто живе. Вони також призводять до невиліковних хворіб, викликаючи генетичні мутації та інші хвороби, які мають катастрофічний вплив на майбутні покоління» (Місія Православної Церкви в сучасному світі).

Крім того, що збройні конфлікти знищують багато життів, вони ще й знищують Божий задум. Окрім багатьох смертельних випадків, спричинених війною, війна має кілька інших шкідливих наслідків для навколишнього середовища, таких як ерозія ґрунту, знищення лісів і забруднення моря, що завдає значної та серйозної шкоди навколишньому середовищу з негайними та віддаленими наслідками. на здоров’я людини та екосистеми.

Пам’ять про Голодомор має стати уроком для нас сьогодні. У той час як у минулому цілі народи були позбавлені врожаю та страждали від голоду, сьогодні цілі міста знаходяться під загрозою втрати електроенергії та опалення, особливо необхідного, коли наближається зима. Вшанування пам’яті Голодомору як одна з найбільших трагедій людства має закликати нас дбати про кожну людину, впізнаючи в ній живий образ Божий, а також дбати про все створіння, яке Бог довірив нам бути його опікунами.

Улюблені брати і сестри у Христі,

Наш Господь и Спаситель Ісус Христос прийшов заради спасіння світу. Правдиве Євангеліє Христа – це любов, примирення та милосердя. І наш Спаситель у Своєму Євангелії наказує нам любити один одного, як Він полюбив нас, уточнюючи, що « по цьому пізнають усі Мої учні, що вони мають любов між собою » (Івана 13:35). Нехай наші вчинки показують, що ми є Його справжніми учнями і справжніми творцями світу, особливо звертаючи увагу на сфери людської справедливості, миру, здоров’я, освіти, сільського господарства та захисту створіння. « Блаженні миротворці, бо вони синами Божими нацуться» (Мт. 5:9).

Нехай Він, Хто має владу над живими і мертвими і Хто воскрес із мертвих, призначить до обителі праведні душі мільйонів Своїх рабів, загиблих тоді від голоду , а тепер – війни, нехай упокоїть їх на лоні Авраама і зарахує їх до праведних, і помилує нас и спасе нас, бо Він благий і Людинолюбний

26 листопада 2022 р.Б.

†Варфоломій Константинопольський

Ревний молитовник за всіх перед Богом

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»