ПОСЛАННЯ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА: ЗАХИСТ ЦІЛІСНОСТІ СТВОРІННЯ Є ЗАСОБОМ СПРАВЖНЬОГО ПРОГРЕСУ

Свято Індикту, 1 вересня 2022 р

† ВАРТОЛОМІЙ

З Божого Милосердя Архієпископ Константинополя-Нового Риму

і Вселенський Патріарх

До повноти Церкви

Благодать, мир і милосердя від Творця всього створіння

Господь Бог і Спас наш Ісус Христос

Високопреосвященні брати Архієреї та улюблені в Господі діти,

Вступаючи сьогодні, з Божим благословенням, у новий церковний рік, ми вшановуємо свято Індикту «День охорони навколишнього природного середовища» і віддаємо славу і подяку Творцеві всього за «великий дар творіння».

Ми ще раз від усієї душі проголошуємо, що пошана до творіння та постійна турбота про його охорону належать до ядра нашої православної ідентичності як один із найцінніших її елементів. Церква визнає і навчає, що причиною відчуження людини від «дуже доброго» створіння та своїх ближніх є «відчуження від Бога». Воно сміливо нагадує нам, що немає справжньої свободи без Істини та поза Істиною, яка є силою, яка справді звільняє. «Пізнайте правду, і правда визволить вас» (Івана 8:32).

Понад три десятиліття Свята Велика Церква Христова рішуче й динамічна просуває екологічне послання Православ’я через свої різноманітні ініціативи. 1 вересня 1989 року назавжди означитиме та символізуватиме початок руху, який приніс багато плодів, підвищив обізнаність про духовні та етичні корені та параметри знищення природного середовища, мобілізував окремих осіб та установи, надихнув решту християнського світу , підкреслив шлях відповіді на цей великий виклик – шлях, який проходить, по-перше, через розуміння його зв’язку з кризою людської свободи та необхідністю радикальних змін у менталітеті та поведінці з метою творення, а по-друге, через спільний і універсальних дій, враховуючи глобальні масштаби та трагічні наслідки екологічного руйнування.

Безцінна спадщина для майбутнього полягає в багатьох важливих працях у галузі богословської екології, серед яких чільне місце займають праці професора та академіка, Високопреосвященного старця митрополита Пергамського Іоана. Невичерпним джерелом натхнення стануть також презентації дев’яти провідних міжнародних симпозіумів, у яких брали участь відомі спеціалісті і науковці, а також представників культурного та духовного світу. Ці тексти особливо корисні для екологічного навчання, яке посіло значне місце в сучасній освіті. Як сказано: «У майбутньому освіта без екологічного спрямування буде пародією на освіту».

Сталий розвиток – це вулиця з одностороннім рухом. Він забезпечить екологічну рівновагу в сьогоденні та стане гарантією на майбутнє, але він має свої умови: екологічна економіка, зміни в сільськогосподарській та біомеханічній продуктивності, виробництво та використання енергії, переміщення та транспортування товарів, нові моделі споживання. , і так далі. На жаль, добрі наміри, домовленості та прокламації часто залишаються теоретичними, просто «великими словами», без жодного впливу на дії, «поверхневими заборонами», як було написано. Людство не вчилося з наслідків зміни клімату, руйнівних пожеж, хвиль спеки та повеней, швидкого скорочення біорізноманіття, забруднення атмосфери та морів, вирубки лісів та соціальних наслідків екологічної кризи, перш за все виявляється в масовій міграції з екологічних причин. Людство продовжує вводитися в оману щодо вродженої здатності природи захищати себе та долати збитки, спричинені людиною. Ми знаємо, але продовжуємо діяти так, ніби непоінформовані, приховуючи правду про те, що наша сучасна технократична та економікоцентрична цивілізація не є прогресом у зв’язку з природним середовищем, оскільки найбільше спустошення природного середовища зазнало місце в наш час і вік, де панують наука та економіка. Зміна клімату – це величезне руйнування, спричинене людською безвідповідальністю та безвиході нашої моделі організації в житті нашої економіки. У нас є майбутнє лише тоді, коли ми розуміємо, що захист цілісності творіння не тільки не є перешкодою для економічного розвитку, але й

Цього року святкування Дня захисту творіння супроводжується гуркотом зброї в Україні, криком жертв військового насильства, бомбардуванням міст та інфраструктури, стогоном природи та стогоном біженців. Кожна війна – це гуманітарна та екологічна катастрофа. Триваюче насильство, яке загинуло понад тисячі людських життів, також руйнує природне середовище, яке воно забруднює, змушуючи нації та народи повертатися до способів забезпечення енергоефективності засобами, які є недружніми до навколишнього середовища. Таким чином, людство потрапляє в нове порочне коло руйнівних тупиків, які підтверджують вислів про те, що homo sapiens донині продовжує поводитися одночасно як homo demens, як необачний і ірраціональний.

Браття в Господі і благословенні діти,

Для Церкви елементи світу – згідно з богословським формулюванням – «є не просто утилітарним або корисним матеріалом для індивідуальних потреб людей, але вони є діяннями Особи єдиного Творця». Все створене Богом благословляє, хвалить і возвеличує Бога на віки, небеса звіщають славу Його. Це послання, виражене турботою Великої Церкви про захист створіння. Життя Церкви Христової є передчуттям усього, що ми очікуємо в Царстві Отця, Сина і Святого Духа. На нашому шляху до Вічності Свята Церква пропонує світові Євангеліє благодаті як дороговказ і непохитну впевненість, що зло в усіх його формах не матиме останнього слова в історії.

На завершення бажаємо вам благословенного і плідного нового церковного року і закликаємо на всіх вас, заступництва Першої з-поміж святих Богородиці, животворчої благодаті та великої милості Творця і Спасителя всього, першого та досконалого нашої непорочної віри, якому слава і влада на віки вічні. Амінь!

1 вересня 2022 р.Б.

†Варфоломій Константинопольський

Ревний молитовник за всіх перед Богом

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»