ПРОМОВА ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ НА СПЕЦІАЛЬНІЙ МІЖРЕЛІГІЙНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ В САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ

Ваша Високоповажність,

Шановні релігійні лідери,

Пані та панове,

Для мене велика приємність і унікальний привілей виступати на цьому визначному зібранні тут, на Форумі сприяння спільним цінностям серед релігійних віруючих в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, на люб’язне запрошення шейха Мохаммеда Аль-Іси, Генерального секретаря та секретаря. -Генеральний.

Ми говоримо від імені Вселенського Патріархату, який спріяє діалогу та зближенню, налагодженню мостів між різними релігіями, культурами та народами, між людством і природним середовищем, а також пропагування миру та солідарності у всьому світі для захисту людської гідності. Вселенський Патріархат розпочав міжконфесійні діалоги між трьома монотеїстичними релігіями та культивував інші міжконфесійні процеси. Ми продовжуємо ці зусилля чесно та впевнено.

Неможливо зрозуміти минуле, проаналізувати сьогодення чи уявити майбутнє людства, не звертаючись до ролі релігії. Релігія пов’язана не тільки з глибокими людськими турботами. це також пов’язано з самобутністю народів і культур. Релігія створила і зберегла найбільші культурні досягнення людства, основні моральні цінності, повагу до людської гідності та цілісності творіння. Наші священні тексти містять цінні антропологічні знання. Релігія – це лук мудрості і духовна спадщина людства. Культура, загалом, має вплив релігії.

Іншою важливою функцією релігії є мир. У наші дні довіра до релігій значною мірою залежить від їхньої відданості миру. Мир не приходить автоматично від економічного та культурного розвитку, від розвитку науки і техніки або від високого рівня життя. Це завжди обов’язок, він вимагає бачення, відданості, боротьби, жертовності та терпіння. Ми віримо, що у великих релігійних традиціях є потенціал і невичерпні запаси миру. Проте можливостей замало. Ми повинні реалізовувати та працювати разом заради миру. ми повинні стати ефективними діячами людського прогресу.

«Православна Церква вважає своїм обов’язком заохочувати всіх, хто справді служить справі миру, і прокладати шлях до справедливості, братерства, справжньої свободи та взаємної любові… всіх народів, які становлять єдину людську сім’ю. «Це страждає від того, що всі люди в різних частинах світу позбавлені переваг миру та справедливості». Враховуючи величезні сучасні виклики, найвідповіднішим шляхом до миру та примирення є чесний міжконфесійний діалог та взаємна повага. Як зазначає Священний і Великий Синод Православної Церкви (Крит, 2016): «Чесний міжконфесійний діалог сприяє розвитку взаємної довіри та сприянню миру та примиренню».

Таким чином, ми можемо усвідомити серйозність помилки тих сучасних мислителів, які недооцінили релігійний феномен, помилку тих, хто був сліпий до динамізму релігії, культури, яку вона створила, її внеску в мир і її величезний соціальний вплив. Прогресивних інтелектуалів певним чином звинувачують у опосередкованому посиленні фундаменталістських надмірностів у релігії, принижуючи релігійні переконання та звичаї. Фундаменталістські спалахи часто є реакцією на образу віри. Діалог і прозорість є протиотрутою від фундаменталізму. Відкритість «іншому» не загрожує нашій особливій ідентичності. Навпаки, це поглиблює і збагачує його.

Дві з найбільш гострих проблем під час нашого служіння як Вселенського Патріарха були захист навколишнього середовища та виховання культури солідарності. Ми вважаємо, що екологічна криза відображає антропологічний глухий кут, духовну кризу сучасної людини та суперечливість її раціональності та зарозумілість її знань і технологій. Такий підхід не лише сприяє розкриттю прихованих вимірів екологічної проблеми, а й відкриває нові можливості для її вирішення та подолання.

Солідарність є основою нашого бачення справедливого та стійкого світу. Ця концепція динамічне виражає соціальний і політичний вимір «братства» і, водночас, сприяє спільній відповідальності всіх людей працювати на загальне благо. З іншого боку, солідарність означає беззастережну любов і підтримку наших ближніх, які потребують, незалежно від будь-яких політичних чи соціальних обставин.

Ніхто — навіть нація, держава, релігія, наука чи технологія — не може самостійно вирішити наші проблеми. Наше майбутнє є спільним, і дорога до цього майбутнього – це взаємна подорож. Потрібна спільна відповідальність, спільна мобілізація, спільні зусилля та спільні цілі. ми дуже потрібні один одному. Ми завжди ближче один до одного в більшій мірі, ніж ми віддалені або відрізняємося один від одного. Ми категорично відкидаємо теорію про неминуче «зіткнення цивілізацій». Побудова мостів між релігіями, мости з природою та сприяння культурі миру та солідарності – це обов’язки, які ми зобов’язані не лише перед сьогоднішнім поколінням. Майбутні покоління мають право на гідне життя у світі, вільному від ненависті та насильства,

У всіх цих починаннях нам потрібна духовна сила та внесок релігій. Їхні традиції є невичерпним джерелом критичних істин для людини і світу, для наших стосунків з Богом, самими собою, іншими і творінням, для нашої свободи, для сенсу життя і кінцевого призначення всіх. Справжня віра не звільняє нас від відповідальності перед світом. Натомість це зміцнює нас, щоб свідчити про нашу надію.

У цьому дусі ми висловлюємо щиру вдячність за це запрошення та цю зустріч і бажаємо всім вам здоров’я та всіх благословень зверху.

Дякую за увагу.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»

Джерело: Panorthodox Synod