ЗАКЛИК ДО МИРУ В УКРАЇНІ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ

Слово Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія після Божественної Літургії у Неділю Митаря і Фарисея (13 лютого 2022 р.): Заклик до миру в Україні

* * *

Високоповажний генеральний консул,

Улюблені діти в Господі,

Цієї неділі, присвяченої притчі про Митаря і Фарисея, що ознаменує вступ у період покаяння, посту та аскетичної боротьби як підготовка до Святого та Великого Великодня, ми покликані до гарячої молитви всім серцем за збереження миру в Україні. Справді, слід беззастережно протиставити можливості нової війни у Європі внаслідок ескалації насильницької риторики та мілітаризації кордонів між Росією та Україною. Ми закликаємо до міцного миру, стабільності та справедливості в регіоні. Мир — це питання вибору, і його мають розділяти всі сили, які беруть участь у цьому надзвичайно складному та делікатному геополітичному контексті. Обов’язок усіх нас – молитися за мирне вирішення конфліктних ситуацій та беззастережну повагу та захист прав та гідності людини та активно сприяти їх мирному врегулюванню. Людський конфлікт цілком може бути неминучим у цьому занепалому і зруйнованому світі; але війні та насильству, безумовно, слід протиставити кожною фібрами нашої істоти.

Стародавні греки говорили про «мир» (« εἰρήνη») як про стан «надзвичайно багатий і дуже плідний» (« βα θύπλου το ς κα ὶ βρα θύκα ρπο ς»). Вони любили світ як богиню, зображену із сином Плутосом («Багатство») на лоні. Ближче до нашого часу Бенджамін Франклін нагадав нам, що «не було ніколи доброї війни чи поганого світу. Війна може здатися солодкою тільки тим, хто її не випробував (« γλυ κὺ δὲ πόλεμο ς ἀπείροισι ν») Справді, якщо ми дозволимо нашим серцям і розуму вільно висловлювати себе, без страху і пристрасті, вони точно не говоритимуть на користь війни, але однозначно хвалитимуть світ.

Ми твердо переконані, що неможливо зберегти і гарантувати світ поза шляхом діалогу, який скасовує умови, що ведуть до насильства та війни. Мир походить від взаємної поваги та співпраці. В умовах зростаючої невизначеності в людських справах слово Церкви має бути чітким посланням примирення та миру, любові та справедливості, братерства та солідарності.

Закликаємо всі сторони йти цим шляхом діалогу та поваги міжнародного права, щоб покласти край конфлікту і дати всім українцям можливість жити в гармонії. Зброя – це не вихід. Навпаки, вони можуть лише обіцяти війну та насильство, скорботу та смерть. Як нещодавно сказав наш улюблений брат Франциск, Папа Римський: «Давайте не забувати: війна це божевілля». Всі служителі церкви, всі представники релігійних традицій, всі владні, всі люди доброї волі, кожен з нас повинен закликати до мирного вирішення цієї небезпечної ескалації слів і означає, що вага важка y і зловісна на голову українського народу. Мовчання та байдужість не варіант. Немає миру без постійної пильності, тому ми всі «засуджені» до миру, а отже, призначені для постійної боротьби за його встановлення та оборону.

Нехай благословить вас усіх Бог любові та миру!

Переклад українською мовою - «Київське Православ’я»